Aзра Башић се противи изручењу БиХ и тражи пуштање из затвора

Агенције
Aзра Башић се противи изручењу БиХ и тражи пуштање из затвора

Лексингтон - Азра Башић (52), која је оптужена за ратне злочине над заробљеним српским цивилима током рата у БиХ, затражила је од савезног суда у Лексингтону у америчкој савезној држави Кентаки да блокира њено изручење БиХ и да буде ослобођена из затвора, преносе агенције.

Судија америчког Савезног суда Роберт Вијер саопштио је 28. јула да би Башићева, могла бити изручена БиХ.

Њен адвокат Петрик Неш поднио је суду такозани хабеас корпус акт или захтјев за директну судску истрагу о легалности лишавања слободе.
Неш тврди да је Башићева незаконито ухапшена и да не треба да буде изручена БиХ.

Према меморандуму датираном на 22. август из канцеларије државног тужиоца, амерички Стејт департмент у случају Башићеве суспендовао је одлучивање док не буде ријешен налог за истрагу о легалности лишавања слободе.

Башићева је ухапшена 15. марта у Стентону на основу међународне потјернице коју је издао Суд БиХ због сумње да је као припадница Хрватске војске учествовала у мучењима и убиствима Срба у логорима у Дервенти од априла до јуна 1992. године.

Она се први пут појавила пред судом у САД 18. марта, када је говорила о боравку у Кентакију, наводећи да је око двије године била запослена у фабрици “Нестле”.

Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108.

Ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивила на подручју Дервенте од априла до јула 1992. године.

Први логор за Србе на подручју Дервенте формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому ЈНА и кроз њега је прошло више од 200 Срба.

У овом логору пред заробљеним Србима убијени су Чедо Чудић и Благоје Ђураш, а силоване су Б. С. и М. З.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су затрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадница војне бригаде у Хрватској војсци.

У судским документима наводе се изјаве Радојице Гарића и Драгана Ковачевића који су потврдили да је Башићева заклала Благоја Ђураша, којег су претходно претукли хрватски полицајци и војници.

- Послије тога, Азра нас је вукла за косу и тјерала да из ране на Ђурашевом врату пијемо крв - рекао је Гарић.

Људи са којима је у Америци живјела Азра Башић, оптужена за мучење и убиства Срба у логорима у Дервенти 1992. године, кажу да је Башићева потврдила да је починила више убистава, иако је у захтјеву из БиХ за екстрадицију поменуто само једно убиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана