Авион код Мостара пао због инфаркта пилота

Срна
Авион код Мостара пао због инфаркта пилота

Сарајево - Узрок пада авиона код Мостара у којем је погинуло пет особа био је инфаркт пилота летјелице, рекао је Салко Бегић, главни истражилац у истрази несреће коју је провела комисија Министарства коуникација и транстпорта БиХ.

Циљ истраге је био утврдити узроке, а не одредити кривицу трагичне несреће за шта је евентуално задужено Тужилаштво БиХ.

Подсјећамо, у авионској несрећи 13. маја у Мостару, односно паду малог школског авиона, погинуо је пилот Иван Карачић, Мухамед Сиповић, брат и сестра Лука и Лана Ловрић од седам и десет година, те осмогодишњи дјечак Арман Хаџиомеровић.

Авион се срушио у 15:50 часова у мостарском насељу Јасеница.

Замјеник директора Дирекције за цивилно ваздухопловство (БХДЦА) Маринко Шимуновић казао је након несреће да је покојни инструктор Карачић, који је управљао авионом, био особа са великим искуством.

Још прије окончања истраге из Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ је саопштено да је авион имао дозволу дозволу за летење, те да је сервисиран почетком априла. Вјештачење је извршено у војном хангару Аеродрома Мостар.

"Посљедњи сервис наведеног авиона рађен је 5. априла 2017. године о чему постоји документација у БХДЦА, као и сертификат овлаштеног авиомеханичара који потврђује да је изведен сервис", наводи се у одговору.

Пали авион Фуји ФА 200-160 имао је типски цертификат TCDS A4PC у којем је наведено да има четири сједишта, док је у њему боравило пет особа.

Истрага о несрећи је завршена у првој половини јуна и образложена је за 67 страна. Након истраге државног тужилаштва коментар су дали представници БХДЦА, Агенције за пружање услуга у ваздушној  пловидби (БХАНСА) те Аеродрома Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана