Аутопут од Бањалуке до Прњавора отвара хиљаде радних мјеста

Маријана Миљић
Аутопут од Бањалуке до Прњавора отвара хиљаде радних мјеста

Бањалука - Почетак изградње дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора у дужини од 35,3 километра озваничен је јуче и трајаће три године, а на реализацији овог пројекта директно и у пратећим дјелатностима биће ангажовано око 15.000 радника.

Предсједник РС Милорад Додик, који је јуче у селу Милошевци код Лакташа са министром саобраћаја и веза РС Недељком Чубриловићем озваничио почетак радова на овој дионици аутопута, рекао је да изградња аутопутева показује способност РС да креира и управља великим пројектима. Он је нагласио да је за изградњу дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора обезбијеђен новац од Европске инвестиционе банке, те да су ријешени сви имовинско-правни односи.

- Почетком градње ове дионице аутопута комплетирани су радови на аутопуту Бањалука - Добој у дужини од 70 километара - казао је Додик и додао да ће директно на изградњи дионице од Бањалуке до Прњавора бити ангажовано око 1.500 радника, а индиректно путем пратеће производње и услуга око 15.000 људи у разним браншама. Он је нагласио да ће градња аутопута од Бањалуке до Добоја значајно утицати на економски развој Српске.

- Настављамо са реализацијом пројеката. Нећемо стати на овом што смо урадили до сада, јер пројекат мреже аутопутева подразумијева и градњу дионице аутопута од Добоја до Свилаја, те даље према Брчком, а затим преко Бијељине до границе са Србијом - рекао је Додик.

Чубриловић је рекао да је дионица аутопута од Бањалуке до Прњавора одређена просторним планом још 2006. године.

- Приликом градње аутопутева у Српској има одређених кашњења због временских неприлика, али упркос томе све што је зацртано се остварује - рекао је Чубриловић и изразио наду да ће извођачи радова квалитетно, као и до сада, урадити свој дио посла те да ће ова дионица у планираном року бити пуштена у саобраћај.

Извршни директор за економско-финансијске послове у "Аутопутевима РС" Марко Митровић рекао је да ће на дионици од Бањалуке до Прњавора бити изграђено 65 објеката.

- Један од највећих објеката на аутопуту је мост "Врбас", а биће изграђен и вијадукт "Маховљани" у дужини од 1.264 метра, који ће омогућавати прелаз аутопута преко насељеног подручја и постојећег магистралног пута - рекао је Митровић.

Извођач радова на дионици од Бањалуке до Прњавора је конзорцијум који чине "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља. Уговорена вриједност радова на овој дионици аутопута је 158 милиона евра. Комплетна градња аутопута од Бањалуке до Добоја коштаће од 370 до 380 милиона евра, а извођач радова и на другој дионици од Добоја до Прњавора је исти конзорцијум.

Преговори

Недељко Чубриловић рекао је да се настављају преговори за градњу нових дионица аутопутева у РС.

- Преговара се са потенцијалним инвеститорима и извођачима о изградњи дионице аутопута од Брчког ка Бијељини и од Бањалуке према Приједору - рекао је Чубриловић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана