Антифашизам забораве кад изађу из Сарајева

Дарко Момић
Антифашизам забораве кад изађу из Сарајева

БАЊАЛУКА - Бошњачке странке које су у петак у Парламенту БиХ подржале уврштавање Резолуције о поштовању жртава усташког режима на дневни ред гласањем су показали лицемјерје, јер њихови посланици у Народној скупштини Републике Српске нису гласали за Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима коју је републички парламент усвојио 22. октобра 2015. године.

Посланици странака са сједиштем у Сарајеву нису ни присуствовали тој сједници НСРС, а њихови делегати у Вијећу народа РС из СДА, СБиХ, СББ-а и СДП-а касније су поднијели захтјев за покретање виталног националног интереса бошњачког народа. Клуб Бошњака уложио је амандман на Декларацију којим је тражено да се “у Декларацији не истиче ријеч геноцид већ злочин, јер ниједан међународни суд злочине НДХ није назвао геноцидом”, али након што је Заједничка комисија НСРС и Вијећа народа одбила амандман, њихов захтјев је завршио пред Уставним судом РС који га је одбацио као неприхватљив.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић још на сједници на којој је Резолуција о поштовању жртава усташког режима уврштена у дневни ред истакао је да је НСРС 2015. године усвојила Декларацију о геноциду НДХ.

- У Резолуцији су исто третирани жртве и џелати и ништа није речено о злочиначком систему у усташким логорима, него се све покушало уопштити у шеми борбе против фашистичког терора у цјелини. Овдје су сви стављени у исти кош, а историјска наука је рекла да је више стотина хиљада невиних људи страдало у усташким злочинима, а то овдје нигдје не стоји - нагласио је Радмановић.

Он је истакао да је Народна скупштина РС у својој Декларацији дала јасне и потпуно различите оцјене од овога што се нуди резолуцијом.
Предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић каже да што се тиче Срба, тема геноцида треба да буде поштеђена свих могућих личних или партијских схватања.

- Бошњачке политичке партије чији посланици нису ни присуствовали сједници НСРС на којој је усвојена Декларација о геноциду НДХ-а показују невјероватно лицемјерје. Тада им је сметала квалификација “геноцид”, а када се у “њиховом” Сарајеву прије подне служи миса злочинцима, а поподне за дневнополитичку употребу доносе резолуције о фашистичком карактеру НДХ, онда су им пуна уста геноцида - каже Стевандић.

Управо зато, додаје он, невјероватно је и данашње понашање српских посланика који су 2015. године у НСРС подржали Декларацију у којој се прецизно говори о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

- Они сада гласају за резолуцију која је суштински толико разводњена да се не зна ни ко су злочинци, ни ко су жртве. Ако ништа друго, требало им је бити чудно управо то што резолуцију подржавају они који су оспоравали Декларацију НСРС - каже Стевандић.

Историјска срамота

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да је Резолуција о осуди усташког режима суштински увредљива за српски народ, истичући да су они који су је подржали показали невиђено лицемјерје.

- Да су њихове намјере да осуде усташке злочине искрене, подржали би Декларацију НСРС о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, умјесто што су је оспоравали. Та њихова резолуција је неуспјешан покушај да се скрене пажња са историјске срамоте да је у Сарајеву служена миса за усташке злочинце - каже Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана