Antifašizam zaborave kad izađu iz Sarajeva

Darko Momić
Antifašizam zaborave kad izađu iz Sarajeva

BANjALUKA - Bošnjačke stranke koje su u petak u Parlamentu BiH podržale uvrštavanje Rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima na dnevni red glasanjem su pokazali licemjerje, jer njihovi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu glasali za Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima koju je republički parlament usvojio 22. oktobra 2015. godine.

Poslanici stranaka sa sjedištem u Sarajevu nisu ni prisustvovali toj sjednici NSRS, a njihovi delegati u Vijeću naroda RS iz SDA, SBiH, SBB-a i SDP-a kasnije su podnijeli zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. Klub Bošnjaka uložio je amandman na Deklaraciju kojim je traženo da se “u Deklaraciji ne ističe riječ genocid već zločin, jer nijedan međunarodni sud zločine NDH nije nazvao genocidom”, ali nakon što je Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda odbila amandman, njihov zahtjev je završio pred Ustavnim sudom RS koji ga je odbacio kao neprihvatljiv.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović još na sjednici na kojoj je Rezolucija o poštovanju žrtava ustaškog režima uvrštena u dnevni red istakao je da je NSRS 2015. godine usvojila Deklaraciju o genocidu NDH.

- U Rezoluciji su isto tretirani žrtve i dželati i ništa nije rečeno o zločinačkom sistemu u ustaškim logorima, nego se sve pokušalo uopštiti u šemi borbe protiv fašističkog terora u cjelini. Ovdje su svi stavljeni u isti koš, a istorijska nauka je rekla da je više stotina hiljada nevinih ljudi stradalo u ustaškim zločinima, a to ovdje nigdje ne stoji - naglasio je Radmanović.

On je istakao da je Narodna skupština RS u svojoj Deklaraciji dala jasne i potpuno različite ocjene od ovoga što se nudi rezolucijom.
Predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić kaže da što se tiče Srba, tema genocida treba da bude pošteđena svih mogućih ličnih ili partijskih shvatanja.

- Bošnjačke političke partije čiji poslanici nisu ni prisustvovali sjednici NSRS na kojoj je usvojena Deklaracija o genocidu NDH-a pokazuju nevjerovatno licemjerje. Tada im je smetala kvalifikacija “genocid”, a kada se u “njihovom” Sarajevu prije podne služi misa zločincima, a popodne za dnevnopolitičku upotrebu donose rezolucije o fašističkom karakteru NDH, onda su im puna usta genocida - kaže Stevandić.

Upravo zato, dodaje on, nevjerovatno je i današnje ponašanje srpskih poslanika koji su 2015. godine u NSRS podržali Deklaraciju u kojoj se precizno govori o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

- Oni sada glasaju za rezoluciju koja je suštinski toliko razvodnjena da se ne zna ni ko su zločinci, ni ko su žrtve. Ako ništa drugo, trebalo im je biti čudno upravo to što rezoluciju podržavaju oni koji su osporavali Deklaraciju NSRS - kaže Stevandić.

Istorijska sramota

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da je Rezolucija o osudi ustaškog režima suštinski uvredljiva za srpski narod, ističući da su oni koji su je podržali pokazali neviđeno licemjerje.

- Da su njihove namjere da osude ustaške zločine iskrene, podržali bi Deklaraciju NSRS o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, umjesto što su je osporavali. Ta njihova rezolucija je neuspješan pokušaj da se skrene pažnja sa istorijske sramote da je u Sarajevu služena misa za ustaške zločince - kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana