Анђелковић: Радити за своје интересе без обзира на негативна тумачења у региону

Срна
Анђелковић: Радити за своје интересе без обзира на негативна тумачења у региону

Београд - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће декларацију о очувању српског народа, када званично буде представљена, негативно протумачити Сарајево,

 Приштина, Загреб, али је додао да то не треба да буде препрека Србима да систематски раде у прилог својих интереса.Он је оцијенио да ће они увијек тумачити негативно све што Србија и Република Српска ураде, па и када би донијели декларацију о екологији, тумачили би то као српски великодржавни пројекат.


"Дакле, све што урадимо они тумаче злонамерно, а то не треба да нам буде препрека да систематски радимо у прилог својих интереса. Наш је задатак да радимо за себе, а не да се обазиремо на туђе лоше мисли", рекао је Анђелковић за "Спутњик".

Он је појаснио да је тај документ допуна постојећег споразума из 2006. године.

"Анекс полази од тога да су Српска и Србија две српске државе и да су заједнички одговорне за судбину српског народа, како оног дела који живи у Српској и Србији, тако и генерално српског народа у региону и дијаспори. Циљ анекса је да се напори усредсреде на заштиту српског језика, ћириличног писма, српског културног простора, али и националних права Срба у државама где су она угрожена", рекао је Анђелковић.

Он је истакао да Србија и Српска и без тог документа имају много простора за сарадњу и да функционална веза између Бањалуке и Београд постоји, као и чврсто опредјељење грађана у Српској да је очувају, што је све гарант опстанка Српске.

"Ова деклерација све то може додатно да подстакне и стави у први план, али кључно је ипак окретање Србије и Српске Србима у државама у којима су њихова права најугроженија, као што су Црна Гора и Албанија", рекао је Анђелковић.

Према његовом мишљењу, та врста националне мобилизације је добра за унутрашњу кохезију и јачање држава изнутра, јер постоји једна врста озбиљног националног циља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана