Александар Боцан-Харченко за Глас Српске: Једнострана промјена Устава пут у дубоку кризу

Жељка Домазет
Александар Боцан-Харченко за Глас Српске: Једнострана промјена Устава пут у дубоку кризу

Промјена Устава је осјетљиво питање које не помаже томе да се ова земља стабилизује, каже у интервјуу за "Глас Српске" амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко.

- Ако дође до једностраних покушаја за промјену Устава поквариће се правни основ и створити штетан и опасан правни вакуум који би водио ка стварању великих криза - истакао је Боцан-Харченко.

* ГЛАС: Предсједништво БиХ није постигло консензус, па БиХ није гласала када је на сједници Генералне скупштине УН усвајана резолуција "Територијални интегритет Украјине". Како гледате на то?

ХАРЧЕНКО: Очекивао сам такву одлуку. Дуго сам прије тога разговарао са чланом Предсједништва БиХ из РС Небојшом Радмановићем и предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром  Изетбеговићем, па сам раније сазнао да о томе не постоји консензус. И овом приликом изражавам захвалност руководству РС што је заузело објективан став о ономе што се десило на Криму и што се тиче кризе у Украјини. Русија није нарушила интегритет Украјине него су експлозију и државни удар направили они унутар Украјине и спонзори извана. Одсуство дјеловања БиХ током гласања одражава то да не постоји консензус што је у складу са Уставом и Дејтоном. Добро је што нема заобилазних порука, јер имали смо такве примјере до сада у неколико случајева. Оно што забрињава је чињеница да је било покушаја извана да се утиче на став Предсједништва БиХ. Било је притисака на БиХ. Све институције и политичко руководство морали би сами одлучивати без притисака извана.

* ГЛАС: У Предсједништву БиХ није постигнута сагласност ни о придруживању БиХ изјави високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о увођењу рестриктивних мјера према Русији?

ХАРЧЕНКО: Став РС је другачији и у овом случају објективан и у складу са реалношћу и разумијевањем свих дешавања на и око Крима. Брисел сматра да БиХ мора затворених очију да слиједи сваки корак ЕУ у спољној политици иако Споразум о стабилизацији и придруживању није на снази. БиХ нема никаквих обавеза док тај споразум не ступи на снагу, а и када ступи мора се имати у виду да све потезе Брисела не треба подржавати затворених очију. Вјерујем да у БиХ неће бити сагласности да се придружи рестрикцијама које нису природне.

* ГЛАС: Могу ли односи у БиХ према питању Русија-Украјина утицати на инвестиције које Русија реализује у БиХ?

ХАРЧЕНКО: Увјерен сам да ћемо наставити сарадњу у сваком смјеру и свакој димензији и да ћемо ићи и даље. Ширићемо сарадњу у складу са нашим  плановима и плановима највећих компанија из Русије укључујући и "Зарубежњефт" и "Гаспром" у смислу реализације "Јужног тока".

 

Комплетан интервју можете прочитати у електронском или штампаном издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана