АФП: Независна Шкотска, независна Српска

Танјуг
АФП: Независна Шкотска, независна Српска

Париз - Срби у БиХ помно прате дешавања у вези са предстојећим референдумом у Шкотској у нади да би, ако Шкоти изгласају независност, могли да крену истим путем.

У анализи агенције Франс прес се наводи да Срби у Републици Српској рачунају да, ако Шкоти гласају за отцјепљење од Британије, то поставити преседан који ће повећати и њихове изгледе да прогласе независну државу.

Након што се Крим отјцепио од Украјине и прикључио Русији послије спорног референдума одржаног у марту, предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик не устеже се да, уочи референдума о независности на који ће у четвртак изаћи Шкоти, говори о могућности отцјепљења, подсјећа француска агенција.

Додик је, како прецизира АФП, недавно рекао да РС прати шта се догађа у италијанском Јужном Тиролу, Шкотској, па чак и Каталонији, пошто су то, према његовим ријечима, "кључна искуства за Србе у БиХ".

У мултиетничкој Босни и Херцеговини, међутим, са крвавим наслијеђем рата вођеног од 1992. до 1995. током распада бивше Југославије, како кажу посматрачи, прича о независности распирује и опасност од новог оружаног сукоба, упозорава Франс прес.

Многи Срби до дан данас нису прихватили нову послијератну босанску државу, упркос аутономији коју имају у Републици Српској, примјећује француска агенција и наводи ријечи професора међународних односа на Универзитету у Бањалуци Милоша Шолаје: "Ако се сутра организује референдум, већина Срба биће за независност".

Иако сматра да отцјепљење "није реално у овом моменту", Шолаја истиче да је Република Српска de facto већ држава с обзиром на бројне атрибуте државности којима се одликује.

Франс прес подсjећа да се Босна припрема за опште изборе који ће бити одржани 12. октобра те да је Додик причу о независности уврстио у своје предизборне говоре, као и да је Странка демократске акције, главна муслиманска странка, саопштила да "Босна никада неће бити доведена у питање".

Међутим, напомиње француска агенција, високи представник међународне заједнице у Босни Валентин Инцко указао је да устав те земље "не допушта могућност отцjепљења ниједног ентитета".

Све је то, према мишљењу политичког аналитичара Радија Слободна Европа Драгана Штављанина, дио предизборне реторике, мада би, како каже, реакција могла бити "много снажнија" ако би претња независносчху постала конкретнија.

"Вјерујем да се то не би могло догодити без новог рата у Босни", истиче Штављанин и додаје да би такав сукоб могао да привуче и муслиманске екстремисте, као током 1990-их, преноси АФП.

Француска агенција наводи и ријечи ратног ветерана Хајрудина Чалука да "српска сепаратистичка политика паралише фнкицонирање државе", као и мишљење неименованог европског дипломате у Сарајеву да је ситуација у Босни потпуно другачија од околности у Британији, гдје ће Шкоти одржати референдум уз сагласност Лондона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана