Тегелтија затражио обезбјеђење приликом боравка у Сарајеву

Срна
Тегелтија затражио обезбјеђење приликом боравка у Сарајеву
Тегелтија затражио обезбјеђење приликом боравка у Сарајеву

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија затражио је обезбјеђење за вријеме боравка у Сарајеву, након што је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић позвао на протесте испред сједишта ВСТС-а, те затражио од Тужилаштва БиХ да размотри оваква поступања.

 

Тегелтија сматра да је, у контексту свих актуелних дешавања и провођења хајке против њега, а посебно изјавама министра безбједности БиХ, доведена у питање његова лична сигурност за вријеме боравка у Сарајеву у којем обавља дужност предсједника ВСТС-а БиХ.

Након најновијих иступа Мектића, којим позива на политичке протесте испред зграде ВСТС-а БиХ с циљем изнуђивања персоналних промјена у ВСТС-у БиХ, а посебно доводећи их у контекст јавног позива за насилно рушење власти који је упутио прије неколико дана, Тегелтија се ургентно телефоном обратио директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсаду Вилићу те затражио обезбјеђење његове личне сигурности за вријеме боравка у Сарајеву, саопштено је из ВСТС-а.

"Овакви позиви који долазе од министра безбједности, као директног представника извршне власти у БиХ задуженог за сектор безбједности, представљају посебну опасност, како за сигурност предсједника, потпредсједника и других чланова ВСТС-а БиХ, тако и за заштиту уставног поретка у БиХ", навео је Тегелтија.

Предсједник ВСТС-а БиХ позива Тужилаштво БиХ да у оквиру својих надлежности размотри оваква поступања Мектића у контексту одредаба Кривичног закона БиХ и истиче да је било какав облик притисака на носиоце правосудних функција у БиХ, укључујући и организовање политичких протеста, недозвољен и непримјерен притисак на рад правосуђа.

"Министар безбједности, који је активни политичар и директни представник извршне власти, не може позивати грађане на грађанске протесте јер су сви протести којих је он иницијатор искључиво политичке природе", навео је Тегелтија.

Предсједник ВСТС БиХ је истакао да ће све евентуалне протесте који би се могли десити након његовог позива, сматрати директним политичким притиском на његов професионални интегритет и независност, како и на интегритет и независност правосуђа, те угрожавање личне сигурности од Мектића, који би морао да се брине, како о његовој, тако и сигурности свих других грађана.

Мектић је на свом налогу на "Тњиттер" позвао грађане да се наредне седмице окупе пред Судом и Тужилаштвом БиХ, гдје је смјештен и ВСТС, као одговор на аферу којој се за коруптивне активности оптужује челник ВСТС-а Милан Тегелтија.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана