Човић: Нека нам драги Бог помогне за формирање власти у ФБиХ

Срна
Човић: Нека нам драги Бог помогне за формирање власти у ФБиХ
Човић: Нека нам драги Бог помогне за формирање власти у ФБиХ

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је вечерас да нема услова за формирање власти и да је конституисање домова народа у БиХ и Федерацији БиХ /ФБиХ/ могуће само уз измјену Изборног закона.

Према његовим ријечима, за формирање власти у ФБиХ биће потребна “Божија помоћ”.

Он је истакао да власт може бити формирана у кантонима и на нивоима гдје је ријеч о аутоматизму, попут Савјета министара и Предсједништва БиХ.

Човић сматра да измјене Изборног закона могу бити договорене ако за то постоји воља.

“Да ли имамо капацитет да то урадимо? Ако имамо капацитет, то је ријешено истог тренутка. То је договорено за двије секунде. И начин и методологија. Међутим, бавити се тиме како може, а да уопште не говоримо о садржају, то је бесмислено. То радимо већ двије године и ја на то не бих трошио више ниједне секунде”, рекао је Човић.

Он тврди да је конституисање сједнице Представничког дома одгођено јер странка коју предводи чека ко ће јој, осим СНСД-а, бити трећи партнер за успостављање власти на нивоу БиХ.

“Сједница ће бити одржана у законском року, како је то дефинисано у Изборном закону, а то је најдаље 7. децембар. ХДЗ има пет представника у Представничком дому БиХ, СНСД има шест плус три које веже за себе према коалиционом споразуму и то је укупно девет. Значи, укупно имамо 14 руку и треба нам још осам, седам, девет или десет, већ колико ћемо наћи, али не мање од тога, да би добили 23 руке и на првој сједници ће бити бирана комисија која ће бирати Савјет министара”, појаснио је Човић за БХТ1.

Према његовим ријечима, тада ће већ у име Предсједништва бити познат кандидат за мандатара Савјета министара и онда тај процес усаглашавања иде врло брзо.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана