УЖИВО Специјална војна операција у Донбасу: Зеленски потписао указ о општој мобилизацији становништва (Исправљено)

Глас Српске/Агенције
УЖИВО Специјална војна операција у Донбасу: Зеленски потписао указ о општој мобилизацији становништва (Исправљено)

МОСКВА, КИЈЕВ- Предсједник Русије Владимир Путин ноћас је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу.

23.50 - Предсjедник Украјине Володимир Зеленски потписао је указ о општој мобилизацији становништва након напада Русије, јавља данас Интерфакс.
Мобилизација ће бити спроведена у року од 90 дана од ступања указа на снагу, наведено је на сајту председника Украјине.

22.50  - Америка ће протјерати дипломату из руске Амбасаде у Вашингтону као одговор на исти потез Русије почетком овог мјесеца, саопштено је данас из Стејт департмента.
Неименовани званичник Стејт департмента рекао је да је руска Амбасада обавјештена о протјеривању дипломате.
На интернет страници руске Амбасаде као други по рангу дипломата наведен је Сергеј Трепелков. Русија је почетком мјесеца протјерала замјеника шефа мисије у Москви Барта Гормана.

22.00 Руски и француски предсједник Владимир Путин и Емануел Макрон су у телефонском разговору рамијенили искрена мишљења о дешавањима у Украјини, саопштено је данас из Кремља.
У саопштењу се наводи да је разговор организован на иницијативу француске стране и да је Путин информисао Макрона о разлозима покретања специјалне операције.“Предсједник Путин и француски лидер имали су озбиљну и искрену размјену мишљења о ситуацији око Украјине”, истиче се у саопштењу.
Путин је, како се напомиње, “пружио исцрпно објашњење разлога и околности за одлуку о покретању специјалне војне операције”.

 21.55 - Лидери ЕУ сагласили су се данас са увођењем нових санкција руском финансијском, енергетском и саобраћајном сектору те са наметањем контрола извоза.
“Европски савјет данас се сагласио са новим рестриктивним мјерама које ће имати огромне и тешке посљедице по Русију због њеног поступка”, наводи се у саопштењу лидера ЕУ, након састанка у Бриселу.  У саопштењу се истиче да санкције покривају финансијски, енергетски и саобраћајни сектор те контроле увоза и финансија, визну политику. У саопштењу се додаје да је на листу санкционисаних додато још неколико Руса.

20.55 Украјински министар здравља Олех Лашко изјавио је да је данас 57 људи убијено, а 169 рањено након што је Русија покренула напад у пуном обиму. Истовремено, замјеник министра одбране је рекао да тешко руско гранатирање још траје у источном региону Доњецка, пренио је Ројтерс.

20.35 Москва је спремна на преговоре о предаји Украјине, саопштио је вечерас портпарол руског предсједника Дмитри Песков.
Како је навео, предсједник Владмир Путин је спреман на преговоре с предсједником Украјине Володимиром Зеленским, при чему би фокус био на "гаранцијама неутралног статуса" и "обећању да на територији Украјине неће бити оружја", пренијеле су агенције.

То су услови, рекао је Песков, који би омогућили постизање "демилитаризације и денацификације Украјине", те би елиминисали оно што Русија тренутно сматра "претњом безбједности руској држави и народу". "Предсједник је формулисао своју визију онога што бисмо очекивали од Украјине како би горући проблеми били решени. То је неутрални статус и одбијање постављања и коришћења оружаних система", рекао је Песков.

20:30 Власти Херсонске области која се граничи са Кримом саопштиле су да су све државне структуре у Геническом округу прешле под контролу руске војске. Такође, према њиховим информацијама, прелаз преко Дњепра је под контролом Русије.
Према наводима локланих власти, током специјалне операције до 18.35 убијено је 13 особа, међу којима двоје дјеце и деветоро војника украјинске војске.
Према подацима Министарства за ванредне ситуације у Херсонској области, током непријатељстава су повређене 33 особе, од којих су 17 војници.

20.20. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да свјетска организација појачава своје хуманитарне операције у Украјини и да заштита цивила мора бити главни приоритет. Он је издвојио 20 милиона долара из фонда за хитне случајеве УН за хитне хуманитарне потребе у Украјини, пренио је Ројтерс.

20.10 Руским држављанима неће бити дозвољено да имају депозите веће од 50.000 фунти у британским банкама, саопштило је данас британско Министарство спољних послова, наводећи детаље свог најновијег пакета санкција. Према новим банкарским ограничењима свим Русима биће забрањено да имају значајнију штедњу на банковним рачунима у Великој Британији, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова у којем се дефинише лимит, пренио је Ројтерс.Опширније на линку.

19.00 - Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да Русија није имала другог избора за сопствену одбрану осим да дјелује у Украјини.
Путин је, у обраћању представницима руске пословне заједнице, рекао да партнери Русије треба то да схвате и да не искључују Москву из читавог система, пренио је "Спутњик".
Руски предсједник је додао да Влада треба да омогући више слободе предузетницима, али да он лично не може да предвиди геополитичке ризике.

18.55 - Украјина предлаже повратак на пут тражења мирног решења актуелне ситуације, поручио је данас украјински предсједник Володимир Зеленски.
"Желимо да нагласимо да Украјина није била та која је закорачила путем рата, али Украјина предлаже повратак на пут тражења мира", рекао је Зеленски у видео-поруци објављеној на његовом налогу на Телеграму, а преноси ТАС С.
Он је истакао да су против Русије, због, како је навео, инвазије на Украјину, већ почеле да дјелују најмоћније санкције у свјетској историји. опширније на овом линку.

17.20 - Савјет безбједности УН припрема резолуцију о војној интервенцији Русије у Украјини у тајности, потврдило је двоје дипломата. Замјеник сталног предсједвника Велике Британије при УН Џејмс Кариуки рекао је да су земље чланице разговарале тајно, а није јасно када ће бити одржана јавна сједница.
"Ово је важан тренутак да државе чланице устану и буду присутне", наводи ЦНН. Нејасно је шта се налази у предложеној резолуцији, али је свакако Русија спремна да стави вето на њу

17.15 - Москва ће увијек бити спремна за дијалог о повратку праведности и принципима Повеље УН, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
"Имали смо напете и детаљне дискусије са америчким колегама и осталим чланицама НАТО-а. Надамо се да и даље постоји шанса за повратак међународном праву и међународним обавезама", рекао је Лавров на састанку са пакистанским колегом Шахом Махмудом Курешијем.

Лавров је додао да Русија предузима мјере које је објавио предсједник Владимир Путин ради заштите земље и руског народа и да ће Москва "увијек бити спремна за дијалог који ће све вратити правди и принципима Повеље УН", пренио је ТАСС.

Он је додао да Запад не поштује међународно право и да западне земље демонстрирају "апетит према читавој планети" својим стратегијама у индо-пацифичком региону.  

16.46 - Градоначелник Кијева Виталиј Кличко увео је данас полицијски час у главном граду Украјине од 22 до 7 часова. Он је рекао да током полицијског часа неће радити јавни превоз, преноси Интерфакс Украјина.

Како преноси украјински Интерфакс, градска управа известила је о ваздушној опасности у Кијеву.

16.40 - Рано јутрос одмах по отпочињању руске инвазије на Украјину у околини Одесе са војног аеродрома у близни полетео је ловачки авиони Су-27 према Румунији. Пар сати касније појавио се и снимак слијетања украјинских Су-27 на ваздухопловно базу Баку у Румунији.

Поводом овога инцидента огласило се Министарство одбране Румуније саопштењем, шта се тачно догодило, , опширије на овом линку

16.21 - Руске трупе ушле су данас са теритроије Белорусије у зону некадашње нуклеарке Чернобиљ, саопштио је савјетник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко. Он је на свом Телеграм каналу додао да припадници Националне гарде који чувају складиште небјезбедног нуклеарног отпада пружају жесток отпор, преноси Интерфакс Украјина.
"Ако складиште нуклеарног отпада буде уништено као резултат напада непријатеља, радиоактивна прашина могла би да прекрије територије Украјине, Бјелорусије и земаља Европске уније", упозорио је Герашченко.

16.05 -  Руска војска заузела Бурин и Путивл. Они су већ поставили своје заставе. Градоначелник Конотопа Артем Семењихин рекао је за радио Украјина24 да око 400 тенкова долази из правца Бурина, а из правца села Козацкоје избројано је још скоро 100 возила. Војска Руске Федерације покушала је да уђе са стране села Казатское.

15.40  - Сирене за ваздушни напад данас по подне поново су се огласиле у Кијеву, а становници су замољени да оду до најближих склоништа, саопштила је градска управа главног града Украјине.Како преноси украјински Индерфакс, градска управа известила је о ваздушној опасности у Кијеву.
 

15.31 - Најмање четири особе су погинуле, а 10 је рањено када је руска граната погодила болницу у Вуледару у Доњецкој области, на истоку Украјине, саопштила је украјинска војна команда. Међу повређенима је шесторо лекара, преноси Гардијан. Украјинска полиција тврди да је Русија извела 203 напада од почетка дана и да се борбе воде скоро на целој украјинској територији, јавља Ројтерс.
 

15.10 - У нападу Оружаних снага Русије онеспособљена су 74 копнена објекта Оружаних снага Украјине, укључујући 11 аеродрома, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Како је прецизирано, онеспособљено је 11 аеродрома Ратног ваздухопловства Украјине, три командна мјеста, база Ратне морнарице Украјине, као и 18 радарских станица система противваздушне одбране „С-300“ и „бук М-1“, преноси „Спутњик“.

Он је додао да руска војска не гађа украјинске градове.

Такође је саопштено да су током специјалне операције оборена четири украјинска дрона „бајрактар ТБ-2“, као и један борбени хеликоптер у Донбасу.

У Ваздушно-космичким снагама Русије, усљед грешке у пилотирању, срушио се јуришни авион „Су-25“, пилот се катапултирао и већ се вратио у своју јединицу, саопштило је Министарство одбране Русије, пренио је „Спутњик“.

15.05 - Украјински војници пружају отпор руским снагама на периферији Старобиљска у луганској области, саопштиле су јединице украјинске војске.
Како се наводи у њиховој објави на „Фејсбуку“, јединице настављају борбе на периферији Старобиљска, преноси Интерфакс Украјина.
-Руски тенкови, борбена возила пјешадије и пјешадија нападају положаје украјинских трупа на периферији Старобиљска. Борба је у току, ситуација је напета. Окупатори покушавају да преузму контролу над градом, али украјински војници пружају достојан отпор освајачима. Украјинске противтенковске јединице раде на одбијању непријатеља. Током борби уништена су два руска тенка и једно оклопно возило -наводи се у објави.
 

15.00 - Европска унија је спремна да прихвати неограничен број избјеглица из Украјине и пружи потребну хуманитарну помоћ, као и макрофинансијску помоћ у износу од више од милијарду евра, саопштила је данас предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Она је на брифингу у Бриселу рекла да је ЕУ спремна да обезбиједи азил свим избеглицама и одмах пружи сву хуманитарну помоћ која је потребна, преноси Интерфакс Украјина.
 

14.50 - Руски министар одбране Сергеј Шојгу наложио је свим командантима руских снага да се према украјинским војницима односе с поштовањем, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.
-Војници Оружаних снага Украјине, за разлику од националиста, положили су заклетву украјинском народу и извршавали наређења - наводи РИА Новости да је рекао Шојгу.
Како је казао, за све борце Оружаних снага Украјине, који положе оружје, потребно је да се осигурају безбедни коридори за напуштање подручја операције како би могли да се уједине са породицама.
 

14.40 - Чешка ће затворити два конзулата Русије у Брну и Карловим Варима, као и чешке конзулате у руским градовима Санкт Петербургу и Јекатеринбургу саопштио је данас премијер те земље Петр Фијала.
Фијала је рекао да ће влада позвати чешке амбасадоре у Русији и Бјелорусији да се врате у земљу ради консултација, преноси Ројтерс.
-Повлачимо наш споразум о раду (руског) конзулата у Карловим Варима и Брну. Истовремено, суспендујемо рад наших конзулата у Санкт Петербургу и Јекатеринбургу - рекао је Фијала, а додаје ТАСС.

14.43- Француска неће благо одговорити на руски "чин рата" против Украјине, изјавио је данас предсједник Француске Емануел Макрон и поручио да Москва може да очекује оштре санкције, које ће циљати руску војску, економију и енергетски сектор.

14.38-  Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је, коментаришући ситуацију око Украјине, изјавила да ово није почетак рата, већ покушај да се спријечи глобални рат.

„Ово није почетак рата. То је прво и јако важно. Наши покушаји иду у смјеру да се спријечи покушај да све ово прерасте у глобални рат. И друго, ово је крај рата“, казала је она.

Захарова је истакла и да Москву не треба наговарати да води дијалог, јер су ту могућност прије свега одбациле Америка и Француска.


14.35-  Руски министар вањских послова Сергеј Лавров и кинески колега Ванг Ји разговарали су телефоном о војној интервенцији Русије у Украјини, преноси Анадолија.

У саопштењу Министарства вањских послова Русије наводи се да су се Лавров и Ванг сложили да је узрок тренутне кризе одбијање кијевске администрације да проведе споразум из Минска, уз охрабрење Сједињених Америчких Држава и њихових савезника.

Двојица дипломата такође су потврдила да Русија и Кина траже да све државе морају поштовати принцип недјељивости безбједности - нема јачања властите безбједности на рачун туђе безбједности.


14.29- Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да ће други пакет санкција које ће увести Европска унија тешко погодити руску економију и поручила да је стабилност Европе у питању.

Фон дер Лајен је навела да ће овим пакетом санкција доћи до пораста одлива капитала и инфлације и да ће се постепено разорити руску индустријску основу, преноси Ројтерс.

"Ове санкције ће сузбити економски раст Русије, повећати трошкове задуживања, подићи инфлацију, интензивирати одлив капитала и поступно разорити њену индустријску основу", рекла је она новинарима у Бриселу.


14.22- Украјинске оружане снаге гранатирају стамбена насеља, при чему је један цивил убијен, а осам других је рањено, изјавио је данас представник Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.

"Артиљеријске јединице украјинских оружаних снага настављају са наменским бомбардовањем стамбених насељених мјеста у Доњецкој Народној Републици. Међу цивилима има жртава као посљедица украјинске агресије. Осам цивила је рањено, а један је убијен", рекао је Басурин, преноси агенција ТАС С.

14.15-  Неће доћи до војне конфронтације између Русије и НАТО-а у свjетлу догађаја у Украјини, саопштила је шефица комитета за одбрану њемачког Бундестага Мари Агнес Штрак Цимерман.

„Украјина није чланица НАТО-а, не би требало да буде војне конфронтације између НАТО-а и Русије“, прецизирала је она.


13.58- Украјина се обратила Европској унији са захтјевом да јој се пружи хитна помоћ у оквиру Механизма ЕУ за цивилну заштиту, саопштио је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.

13.57- Министарство иностраних послова Украјине покренуло је евакуацију украјинске амбасаде у Москви. Истовремено, украјински спољнополитички ресор навео је да је повјереник за украјинске послове у Украјини позван у Кијев на консултације, јавио је Спутњик.

13.55-  Мађарска је осудила руски напад на Украјину, изјавио је данас премијер те земље Виктор Орбан, након састанка безбједносног одбора владе. „Са нашим савезницима из ЕУ и НАТО, осуђујемо руски војни напад. Мађарска ће остати ван војног конфликта, јер је безбједност мађарских грађана најважнија“, навео је Орбан, преноси британски "Телеграф".
Како преноси РИА, Орбан је категорички одбацио могућност испоруке оружја Украјини


13.52- Украјинска војска стријељала је пет војника Оружаних снага Украјине који су покушали да пређу на страну Народне милиције ЛНР, саопштио је портпарол Народне милиције.

13.51- Русија је извела више од 30 напада на цивилну и војну инфраструктуру у Украјини до 13.00 часова, јавља украјински Интерфакс позивајући се на извјештај Генералштаба те земље.

“Оружане снаге агресора извеле су више од 30 напада са крстарећим ракетама ‘калибер’, а такође су спровеле вишеструке ракетне нападе. Учествовала је авијација и артиљерија, гађала је цивилну и војну инфраструктуру у Украјини”, наведено је из Генералштаба.


13.50- Агенција УН за избјеглице саопштила је данас да се ситуација у Украјини брзо погоршава и позвала земље у сусједству да отворе своје границе за пријем избјеглица.

"Већ смо видјели извјештаје о жртвама и да људи почињу да бјеже из својих домова на безбједно", навео је у саопштењу високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди, пренио је Ројтерс.


13.48- Вријеме завршетка специјалне операције у Донбасу одредиће врховни командант руске војске, предсједник Русије Владимир Путин, у зависности од ефеката, саопштио је данас Кремљ.

„Рокове одређују ефикасност, усклађеност, а одредиће их, наравно, врховни командант“, рекао је новинарима портпарол руског предсједника Дмитриј Песков, преноси Интерфакс.


13.47-  Велики пожар избио је данас код сједишта обавјештајне службе украјинског Министарства одбране у Кијеву, јавља Би-Би-Си.
Како наводи, то је узрок црног дима који је видљив у близини ове зграде, а изгледа да она није оштећена.
Украјина је саопштила да су неки од њених војних командних центара погођени јутрос у руским ракетним нападима, након што је Москва покренула војну операцију.
Према наводима власти, недалеко од Кијева, у граду Бровари, најмање шест особа је убијено у низу ракетних напада.


13.44-  Служба безбједности Украјине припрема и већ реализује провокације са монтираним снимцима о наводним масовним жртвама међу цивилима, рекао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Скрећемо пажњу медијима да Служба безбједности Украјине припрема и већ реализује провокације по познатим моделима 'Бијелих шљемова'. У украјинским градовима су монтирани снимци са наводним масовним жртвама међу цивилним становништвом Украјине. Припремљени снимци се шире преко контролисаних Телеграм канала и друштвених мрежа. Њихов циљ је да се Русија оптужи за наводне неселективне и несразмјерне нападе, а циљ је застрашивање цивила и емитовање на западним телевизијама. Посебно желим да нагласим да Оружане снаге Русије не изводе ударе на градове Украјине, те да не постоји пријетња по цивиле“, казао је Конашенков, преноси Спутњик.


13.38-   Пет особа погинуло је данас када је оборен украјински војни авион, саопштиле су украјинска полиција и сектор за ванредне ситуације. Истовремено, савјетник украјинског предсједника наводи да се украјинска војска одупире руским снагама дуж практично цијеле границе с Русијом и да су оштре борбе у току у регионима Суми, Харков, Херсон, Одеса и на војном аеродрому близу Кијева.

Савјетник украјинског предсједника изјавио је да Кијев страхује да ће руски падобранци бити убачени у Украјину и покушати да заузму владино сједиште у Кијеву, јавио је Ројтерс.

13.31-  Руски хеликоптери и ловачко бомбардерска авијација са свих страна круже око Кијева. У рејону града Суми виђена колона са модернизованим СаХ МСТА-СМ2. Јединицама ЛНР се предало око 450 украјинских војника. Операције се настављају на свим правцима.

13.28- Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Денис Звиздић осудио је војну интервенцију Русије на Украјину,

"Најоштрије осуђујем признање од стране Русије подручја Доњецка и Луганска као независних република и јутрошњу бруталну и ничим изазвану инвазију на Украјину. То представља флагрантно кршење међународног права, које мора изазвати најоштрији одговор међународне заједнице и снажну подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине", наводи се у саопштењу Звиздићевог кабинета.

13.27- Руски хеликоптери напали су данас војни аеродром Гостомељ, који се налази у близини главног града Кијева, саопштили су украјински званичници. Према тврдњама тих званичника, Украјина је оборила три руска хеликоптера, преноси агенција Ројтерс.

13.25- У ДНР нема руских војника, офанзивну операцију спроводе снаге Народне милиције Доњецке Народне Републике, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин Спутњику.

Како је истакао, офанзива у Доњецкој области се одвија по плану.


13.23-  Припадници украјинских пограничних служби напустили су своје положаје, а поједини одбијају да наставе да служе Украјини, саопштила је руска Федерална служба за безбедност (ФСБ).

Прво је своје положаје напустила група од 26 војника из Брјанске области, након чега је то урадила и још једна група од 16 граничара са кримског пункта Џанко.

Према посљедњим подацима, сви припадници украјинске пограничне службе напустили су своје положаје до 13 сати по локалном времену.


13.20- Хрватски предсједник Зоран Милановић оштро је данас осудио, како је навео, "руску агресију" на Украјину и одржао хитан састанак с челницима Оружаних снага и хрватских обавјештајних агенција, а и у сталном је контакту са премијером Андрејем Пленковићем у вези са ситуацијом у Украјини.

“Предјседник Републике Зоран Милановић оштро осуђује руску агресију на Украјину, а нападе руских војних снага сматра неприхватљивим кршењем украјинског суверенитета. Предсједник Милановић позива Русију на прекид војних напада против Украјине, нада се брзом смиривању ситуације и наставку дипломатских активности у циљу проналажења мирног решења", наводи се у саопштењу из Милановић кабинета.


13.10- "Руска војска пробила је државну границу у Кијевској области. Непријатељи су ушли преко прелаза Вилч, а наши граничари заједно са војском спремни су за борбу", саопштило је министарство унутрашњих послова Украјине.

13.08- Према информацијама украјинске амбасаде у Турској, два руска војника заробљена су употребом оружја на подручју код главног града Кијева. Објављен је и видео обореног хеликоптера за ког се тврди да припада руским снагама, преноси Анадолија.

13.02-  Предсједница Европског парламента, Роберта Мецола, и шефови политичких група у ЕП најоштрије су осудили руски напад на Украјину и изразили пуну солидарност и подршку Украјини и њеном народу.

За 1. март је сазвано и ванредно засједање Парламента поводом ситуације у Украјини.


12.56 -  Лидери ЕУ најоштрије су осудили војну интервенцију Русије у Украјини као и умијешаност Белорусије, наводећи да за такву употребу силе „нема мјеста у 21. веку”.

Они најављују да ће вечерас у Бриселу разговарати о како кажу, „очигледној агресији Русије“ и у принципу се договорити о даљим рестриктивним мјерама за које оцењују да ће донијети ”огромне и тешке посљедице по Русију“.

-Позивамо Русију и оружане формације које подржава Русија да поштују међународно хуманитарно право. ЕУ чврсто стоји уз Украјину и њен народ док се суочавају са овим ратом. ЕУ ће пружити даљу политичку, финансијску и хуманитарну помоћ - наводи се у заједничцком саопштењу Европског савјета.

12.51- Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је да Србија у вези са украјинском кризом може да реагује како хоће јер је суверена земља, те да треба да води рачуна о својим националним и државним интересима.
Дачић је нагласио да се Србија не смије једноставно придружити осудама и санкцијама Русији, посебно што земље које то траже од Србије нису биле коректне када је она била нападнута 1999. године и када је војно заузето Косово и Метохија.

12.44- Генерални секретар НАТО-а  Јенс Столтенберг изјавио је данас да је Сјеверноатлантска алијанса повећала присуство на источном дијелу Алијансе и да "руска инвазија на Украјину" није изненађење.
Столтенберг је на конференцији за новинаре у Бриселу послије хитног састанка амбасадора НАТО рекао да је више од 100 авиона стављено у стање борбене готовости.

12.42- Дописници агенције Спутњик и листа „Известија“ нашли су се на удару ватре украјинске војске у подручју села Спартак у ДНР. Новинари нису повређени.

Истовремено, два цивилна брода у Азовском мору била су мета украјинских снага, саопштила је руска погранична служба.


12.36-  "Руска војна операција има за циљ демилитаризацију и денацификацију Украјине", саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков уз напомену да ће временски оквир операције дефинисати руски предсједник Владимир Путин, преноси ТАС С.

"Нико не говори о окупацији украјинске територије, ова ријеч је непримењива овдје“, рекао је званичник Кремља.


12.34- Руска војна операција против Украјине је неприхватљива, саопштило је данас турско министарство спољних послова и позвало Москву да одмах прекине „неправедан и незаконит” потез који угрожава глобалну безбједност, преноси Ројтерс.

12.22-  Најмање 18 људи погинуло је у ракетном нападу у Одеси, на југу Украјине, саопштиле су регионалне власти, док локалне власти града Броварија, наводе да је најмање шест особа погинуло у том граду у близини украјинске престонице Кијева, преноси Ројтерс.

Пољске болнице припремају кревете за евентуални пријем рањеника из Украјине, навело је пољско министарство здравља у саопштењу достављеном британској агенцији.

12.18- НАТО планира да оформи структуре борбених група, какве већ има у балтичким државама, за земље на свом источном крилу, саопштио је данас словачки министар иностраних послова Иван Корчок, уз напомену да ће у тај процес бити укључена и Братислава.

12.16-  Њемачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас, поводом војног дјеловања руске војске у Украјини, да је "ово Путинов рат".
Шолц је, у обраћању грађанима, истакао да је Русија данас еклатантно прекршила међународно право, да доноси патњу својим сусједима, крши суверенитет и границе Украјине, и угрожава животе свом братском народу у Украјини.
"Тиме Русија доводи у питање мировни поредак на нашем континенту. Ово је Путинов рат. Путин је својим ратом направио велику грешку", подвукао је он. Њемачка је, додаје, у тесној сарадњи са својим партнерима у НАТО и ЕУ и са њима ће одлучити о даљим тврдим санкцијама. "Циљ санкција је да руском руководству ставимо јасно до знања да ће платити велику цијену", поручио је канцелар Њемачке.


12.07-  Шеф Међународног комитета Црвеног крста  Петер Маурер позвао је данас све стране у конфликту у Украјини да поштују међународно хуманитарно право, заштите цивиле и есенцијалне сервисе, попут снабдијевања водом и струјом.
Маурер је написао на "Твитеру" да "тимови МКЦК реагују на ургентне хуманитарне потребе" и да "морају бити у стању да наставе свој рад који спасава животе".


12.06-  Амбасада САД у Кијеву издала је ново безбједносно упозорење у којем наводи да ће прекинути конзуларне послове и да неће помагати евакуисање америчких држављана.
Упозорење је издато данас, а у њему се савјетује шта треба предузети у случају бомбардовања, уз напомену да САД неће бити у стању да евакуишу грађане из Украјине. У документу је наглашено да је Стејт департмент данас суспендовао конзуларне послове у Лавову у Украјини и да амерички држављани који траже хитну помоћ и они који одлуче да остану у тој земљи требају да попуне формулар на интернету, а Стејт департмент ће им одговорити, преноси "Раша тудеј"
11.52- Белгија жели да ЕУ престане да издаје визе свим руским грађанима, укључујући студенте, раднике и туристе, рекао је данас министар за азил као одговор на руску војну акцију у Украјини.
"Руски безобзирни напад нас присиљава да будемо опрезни са Русима који желе да дођу у Белгију. Руси тренутно нису овдје добродошли", рекао је министар за азил и миграције Сами Махди.

11.50-  Предсједник Украјине Владимир Зеленски поднио је Врховној ради Украјине нацрт закона о свеопштој мобилизацији, саопштила је украјинска агенција Униан на Телеграму.

„Зеленски је поднио Врховној ради нацрт закона о свеопштој мобилизацији“, наводи се у саопштењу.
 

11.48- Министарство иностраних послова (МИП) БиХ је протеклих дана формирало Кризни штаб који прати ситуацију те предузима активности у вези са асистенцијом држављанима БиХ који се налазе на територији Украјине. Опширније на линку.

11.47-  Војници 57. засебне моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине добровољно су положили оружје и прешли на страну ЛНР, саопштила је Народна милиција.

Из Доњецка саопштавају да је број украјинских војника који предају оружје у порасту и да их пребацују на локације које су припремиле службе за извршење кривичних санкција.

Такође, шеф ДНР Денис Пушилин рекао је да међу војницима и цивилима у Донбасу има рањених и погинулих.

Такође је рекао и да се евакуација цивила из ДНР тренутно обуставља.


11.44- Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко предложио је одржавање руско-украјинских разговора у Минску, преноси ТА С позивајући се на извјештај белоруске агенције Белта.

„Могуће је, и сасвим је реално да се заустави овај сукоб и ријеше сва питања. Можда ће ме послушати. Не желимо да будемо посредници на овим могућим разговорима у Минску, не треба нам никакво посредовање: ми се већ бавимо овим ратом“, нагласио је Лукашенко данас, на оперативном састанку са војском.

11.40- Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба тврди да Русија спроводи свеобухватну офанзиву из више праваца и да украјинске снаге пружају отпор нападу. -Не, ово није руска инвазија само на истоку Украјине, већ свеобухватни напад из више праваца - навео је Кулеба на „Твитеру“, преноси Ројтерс. Дописник Ројтерса наводи и да се у Кијеву у подне по локалном времену чула још једна у серији експлозија које су почеле након што је Русија покренула војну операцију. Званичник украјинског министарства унутрашњих послова рекао је да су војни командни центри у неколико градова, укључујући Кијев, били мета ракетних удара.

11.38- Према најновијим извјештајима, које је, како се незванично сазнаје, потврдио и украјински званичник, руски се тенкови већ налазе у Харкову, другом највећем украјинском граду, преноси Би-Би-Си.

11.32- Снаге Народне милиције ЛНР прешле су контакт линију у подручју ријеке Доњец и већ се налазе на супротној обали, саопштио је портпарол ЛНР.

11.31-  Сниматељска екипа телевизије РТ Арабик нашла се на удару ватре украјинске војске на контакт линији у Донбасу. Мало прије тога се умало под ватром украјинске артиљерије није нашла и екипа телевизије РТ и Раптлија.

 

11.26-  Украјина: Погинуо дјечак у Харкову, убијено више од 40 војника

Један дјечак је погинуо данас на истоку Украјине, у региону Харкова, када је граната погодила стамбену зграду, саопштио је украјински сектор за ванредне ситуације, док из других украјинских извора стижу вијести о погибији најмање 40 украјинских војника и око 50 Руса.

 

Савјетник у украјинском предсједништву изјавио је да је више од 40 украјинских војника убијено и на десетине рањено у данашњој руској војној операцији у Украјини, пренио је Ројтерс.

Украјинска војска саопштила је да је око 50 Руса убијено и шест руских авиона уништено на истоку Украјине, наводи британска агенција.


11.20-  Пољски предсједник Андреј Дуда затражио је данас хитан прекид војних операција у Украјини, а Министарство спољних послова позвало је држављане Пољске да одмах напусте Украјину након што је Русија покренула војну операцију на истоку те земље.

“Позивам на обуставу војних операција и да се Украјина остави на миру. Учинићу све како би оно што се дешава у Украјини било прекинуто што пре”, рекао је Дуда после састанка Савјета за националну безбједност Пољске.


11.16-  Народ масовно напушта простор Украјине страхујући да ће доћи до још веће ескалације сукоба, преносе агенције.

11.15-  Њемачка ће понудити помоћ земљама на истоку Европе, нарочито Пољској, која се суочава са приливом избјеглица усљед сукоба у Украјини, изјавила је њемачки министар унутрашњих послова Ненси Фрезер.
"Понудићемо огромну подршку погођеним земљама, посебно нашем сусједу Пољској, у случају великих кретања избјеглица", рекла је Фрезерова.

Она је додала да су њемачки органи надлежни за безбједност појачали заштитне мјере против потенцијалних кибернетичких напада.


11.01-  Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је данас све становнике који су спремни да бране земљу од руских снага да се јаве, и поручио да ће Кијев издати оружје свима који га желе.


10.59- Синиша Бенцун, амбасадор БиХ при ОЕБС-у, УН и осталим међународним организацијама у Бечу, рекао је да је са мисијом ОЕБС-а у Украјини тренутно 41 особа из БиХ. Опширније на линку.

10.52-  Одлука руског предсједника Владимира Путина да покрене специјалну војну операцију водиће обнови мира у Донбасу, рекао је лидер Луганске Народне Републике /ЛНР/ Леонид Пасечник за телевизијски канал "Русија 24".

"Увјерен сам да почетак ове операције означава стабилност, сигурност у будућности и, што је најважније, мир за све становнике Републике", рекао је Пасечник.

Он је истакао да је Путиново покретање специјалне војне операције поздравио народ ЛНР.

"Ми смо већ трећи дан заредом у стању еуфорије. Ми смо пресрећни што се враћамо у наш пуноправни, истински словенски свијет. Наравно, и ми смо са радошћу дочекали изјаву о почетку војне операције. Ми смо ово чекали осам дугих година. Сигуран сам да ће се прекинути злоупотребе које смо трпјели од стране старог кијевског режима. Руска Федерација је увијек пружала руку пријатељства и солидарности. Данас је то још више доказала", рекао је он, пренио је ТАСС.

Лидер ЛНР је увјерен да ће обнова мира бити плодотворна у смислу економског развоја републике, као и у односима са Русијом.


10.50- Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је данас да је та држава прекинула дипломатске односе с Русијом.
 Зеленски је такође позвао Русе да изађу на улице и протестују против рата, јавља Ројтерс.

10.49-  Кина је данас позвала на разговоре којима би се рјешавала криза у Украјини, без директног помињања и критиковања „војног напада „Русије, уз оптужбе да су Вашингтон и његови савезници погоршали ситуацију, преноси АП.

Портпаролка министарства спољних послова Хуа Чуњинг саопштила је новинарима да је „питање Украјине сложено са својом историјском позадином" и да је оно што се данас дешава "посљедица дјеловања више сложених фактора“.


10.45-  Интензивирање непријатељстава у Украјини представља директну пријетњу животима и добробити 7,5 милиона дјеце у земљи, рекла је у четвртак Кетрин Расел, директорица УНИЦЕФ-а.

"У ватри из тешког оружја дуж линије контакта посљедњих дана већ је оштећена водоводна инфраструктура и образовни објекти", рекла је она.

Нагласила је да уколико борбе не престану, десетине хиљада породица могле би бити расељене, што би драматично ескалирало хуманитарне потребе, преноси Анадолија.


10.39- Народна милиција ДНР и ЛНР изводи нападе по украјинским положљјима, саопштило је руско Министарство одбране.

НАПОМЕНА  

Према анализа портала raskrinkavanje.ba утврђено је да тврдња “Народна милиција ДНР и ЛНР прешла је у контраофанзиву уз подршку руске авијације, саопштило је руско Министарство одбране. није тачна.

Тврдње да Русија у Украјини спроводи “контраофанзиву”, или пак да је њено војно дејство у овој држави “помоћ контраофанзиви снага ЛНР и ДНР” немају утемељене у чињеницама. Ријеч је према анализи о још једном примјеру промовисања наратива у којем се руска војска настоји приказати као “ослободилачка”, а циљеви инвазије приказати као “специјална операција помоћи Донбасу”.


10.37- Украјинска гранична служба ДПСУ објавила је фотографије за које тврди да приказују улазак руског војног конвоја у јужну Украјину, из правца Кримског полуострва, које је Москва анектирала 2014.

ДПСУ наводи да су руске трупе испалиле артиљеријске гранате пре него што су послале војна возила преко границе, преноси Би-Би-Си.


10.33-  Представници земаља из НАТО савеза почели су данас ванредни састанак након што је руски предсједник Владимир Путин наредио покретање велике војне акције у Украјини, а у току су и припреме за ванредни самит, јавила је агенција АП.

"Ово је озбиљно кршење међународног права и озбиљна пријетња по евро-атлантску безбједност", саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је додао да су се савезници састали да би разговарали "о посљедицама агресивних акција Русије".

Поједине чланице Алијансе испоручују оружје, муницију и другу опрему Украјини, али НАТО као организација то не чини и неће покренути никакву војну акцију да би подржао Украјину, која је близак партнер ове организације, али без шанси да постане њена чланица, наводи се у агенцијском извјештају.



10.22-  Украјинске снаге припремају се да напусте град Авдејевка, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Такође наводе да располажу обавјештајним подацима да украјинске снаге „намјеравају да почине ратни злочин који би могао да доведе до велике хуманитарне катастрофе и погибије цивила“.


10.17-  Војна инфраструктура на улазу у Кијев из правца града Бровари је у пламену, преносе очевици. У том подручју налази се центар за специјалне операције Украјине.

Такође, очевици тврде и да су још двије територије у том потезу такође у пламену, преноси Спутњик.


10.15-  Украјинске снаге гађале су руски погранични пункт у Курској области, саопштила је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) и додала да том приликом нико није страдао.

Како се наводи, напад је изведен у 9.40 по локалном времену.

Истовремено, наведено је и да је уништен положај украјинских снага одакле је изведена паљба.


10.14-   Предсједник Литваније Гитанас Науседа потписао је указ о проглашењу ванредног стања у тој балтичкој земљи због ситуације у Украјини. Ванредно стање ће ступити на снагу када га прогласи парламент Литваније, јавио је Ројтерс.


10.12-  Генерална секретарка Савјета Европе, Марија Пејчиновић Бурић, најоштрије је осудила руски „војни напад“ на Украјину уз оцјену да је у питању флагрантно кршење Статута Савјета Европе и Европске конвенције о људским правима и највљује брзе мјере Савјета Европе.

”Ово је мрачни час за Европу и за све за шта се она залаже. Позивам власти Русије да одмах и безусловно прекину непријатељства и врате се дипломатији како би се успоставио мир и избјегле даље разорне посљедице по цијели континент. Заштита живота цивила мора бити приоритет”, поручила је Пејчниновић Бурић.


10.03-  Хрватски премијер Андреј Пленковић позвао је данас званичну Москву да, како је навео, одмах престане с „војним нападима“ на Украјину. “Најоштрије осуђујемо агресију и инвазију Русије на Украјину. Овај ничим изазван напад је грубо кршење суверенитета Украјине и међународног права", написао је Пленковић на Твитеру и додао: "Ово је искључива одговорност Русије, коју позивамо да одмах престане с војним нападом. Изражавамо солидарност с Украјином и украјинским народом”.

10.00-  У Украјини је покренута специјална војна операција у Донбасу и ти догађаји не могу бити названи ратом, изјавио је стални руски представник при УН Василиј Небензја током раније данас одржане хитне седнице Савјета безбједности УН.

"Ми не вршимо агресију против украјинског народа, већ против хунте која је преузела власт у Кијеву", рекао је Небензја прије окончања хитне сједнице Савета безјбедности УН, који је иницирала Украјина, преноси РИА Новости.

Небензја је тако одговорио украјинском колеги Сергеју Кислици, који га је пре тога позвао да од Кремља затражи да, како је рекао, „заустави агресију" на Украјину.


09.56-  Бјелоруски лидер Александар Лукашенко рекао је да његове оружане снаге не учествују у руској војној операцији против Украјине.
Украјинска гранична служба саопштила је раније да су руске трупе напале Украјину из Бјелорусије, као и из Русије уз бјелоруску подршку јутрос око 5.00 часова.  Лукашенко је рекао да се ситуација дуж западне и јужне границе земље драматично промијенила преко ноћи.

"Наше снаге не учествују у овој операцији", изјавио је Лукашенко, преноси бјелоруска новинска агенција Белта.


09.52-  Предсједник Молдавије Маја Санду најавила је да ће та земља увести ванредно стање и да је спремна да прихвати неколико десетина хиљада људи који долазе из сусједне Украјине. "Помоћи ћемо онима којима су потребни помоћ и подршка", рекла је Сандуова.

Десетине возила скупило се на граници између Украјине и Молдавије, пренијели су молдавски медији на интернету.


09.36-  Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић најоштрије је осудио „инвазију“  Руске Федерације на Украјину, преноси Анадолија.

"Најоштрије осуђујем ничим изазвану инвазију Руске Федерације на Украјину, придружујући се реакцијама цивилизираног свијета на овај мрачни и узнемирујући дан. Са мислима и молитвама сам са људима у градовима широм Украјине који се налазе под бруталним нападима руских војних снага", поручио је Џаферовић.


09.35-  Председавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић разговарао је јутрос с украјинским отправником послова који га је обавијестио да је почео „напад“ Русије на Украјину, преноси Анадолија.

"Држава Босна и Херцеговина се придружила изјави земаља чланица Европске уније о ситуацији у Украјини. У складу са својим могућностима наставити ћемо да пружамо подршку Украјини", поручио је Комшић.


09.31-  Штаб Операције уједињених снага Украјине у Донбасу практично је уништен, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин за канал „Русија 24“. „Дуже цијеле контакт линије може се констатовати да се практично не изводе напади на територију ДНР, положаји противника одакле се врши паљба се уништавају. Штаб Операције уједињених снага је практично уништен, ослободилачки покрет је у пуном јеку“, рекао је он.

Штаб ДНР је истовремено саопштио да Оружане снаге Украјине припремају низ терористичких напада у Мариупољу, Авдејевки и другим великим градовима.


09.23-  Све руске дипломате напустиле су Украјину, саопштио је аташе за медије руске дипломатске мисије Денис Голенко.
Голенко је за "Спутник" рекао да су руске дипломате напустиле амбасаду у Кијеву, као и генералне конзулате у Одеси, Харкову, Лавову.


09.21-  Француски предсједник Еманеул Макрон осудио је данас војну акцију Русије у Украјини и позвао Москву да је моментално обустави.

“Француска најоштрије осуђује одлуку Русије да започне рат у Украјини. Русија мора одмах да обустави своје војне операције”, написао је Макрон на свом Твитер налогу.


09.19- Војска Украјине "држи одбрану" и "одбија руске снаге", изјавио је украјински министар одбране Олексиј Резников, неколико часова након што је Москва објавила почетак војне операције против Украјине.

Он је рекао да украјинска војска чини све да заштити грађане и да не дозвољава Русији "да се пробије".
 


09.14-  Руско Министарство одбране: Украјинска војска масовно напушта своје положаје и оставља оружје
Обавјештајни подаци показују да јединице и војска Оружаних снага Украјине масовно напуштају своје положаје, остављајући оружје, саопштило је Министарство одбране Русије. Истовремено, руски војни ресор истиче да положаји јединица Оружаних снага Украјине, које су положиле оружје, нису изложени нападима.

- Оружане снаге Русије не изводе нападе на градове Украјине. Ништа не угрожава цивилно становништво - истиче се у саопштењу.

Такође се наводи да је изјава главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног о наводним губицима руских авиона и оклопне технике – "потпуна лаж".


09.11-  Украјина је затражила од Анкаре да ограничи пролаз руских ратних бродова кроз мореузе Босфор и Дарданеле. "Позивамо турске власти да помогну Украјини. Захтевамо да се мореуз Босфор и Дарданели затворе за руске ратне бродове", саопстио је украјински амбасадор у Анкари Вадили Боднар, према извештају турског листа Јени Шафак, преноси ТАС С.


09.03-  Доњецка Народна милиција позвала је грађане Украјине да замоле своје рођаке у војсци да „положе своје оружје“.

„Нека позову своје рођаке који се налазе тренутно у Донбасу наоружани, да положе оружје и да сачувају своје животе. Што више буду пружали отпор, то ће жртава бити више“, истакао је он,

У обраћању украјинским грађанима рекао је да немају због чега да страхују и да нико неће пуцати на цивиле.

„Биће ликвидирани искључиво војне јединице које пружају отпор. Ко се буде предао, биће му поштеђен живот“, навео је он.

Како је додао, могућа је и опција да украјинска војска крене у контранапад.


08.59-  Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јосеп Борел изјавио је да, због руске војне интервенције у Украјини, лидеру ЕУ данас усвајају најснажније санкције икад.

"ЕУ ће одговорити на најснажније могуће начине...(лидери ЕУ) ће усвојити најоштрији пакет санкција икад", рекао је Борел новинарима у Бриселу.


08.54-  Украјински предсједник Володимир Зеленски сопштио је данас да је апеловао на свјетске лидере да уведу све расположиве санкције Русији, укључујући и оне личне за предсједника Владимира Путина. Зеленски је навео да Путин жели да уништи украјинску државу, преноси Ројтерс.


08.50- ЕУ је ноћас увела личне санкције, у вези са руским признањем Луганске /ЛНР/ и Доњецке Народне Републике /ДНР/, за око 400 представника руског политичког, војног и економског руководства, новинаре и друштвене раднике. Међу "санкционисаним" су руски министар одбране Сергеј Шојгу и портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова. Опширније на линку.

08.44- Представник Народне милиција ДНР Едуард Басурин тврди да украјинске снаге сносе губитке и затражио да се отворе хуманитарни коридори како би им била пружена помоћ.

Такође је рекао да украјинска војска није положила оружје, да припадника оружаних снага има доста и да је ситуација компликована.

Рекао је и да јединице националног батаљона „Азов“ тренутно блокирају град Мариупољ, преноси Спутњик.


08.43-  Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да ће војна операција ускоро бити завршена и да ће градови Донбаса „ускоро бити ослобођени“. Он се обратио становницима ДНР у градовима који су још увек под контролом украјинске војске да њима ништа не прети и позвао је да остану смирени.


08.40-  Аустријски канцелар Карл Нехамер осудио је руски „напад“ на Украјину, истичући да Руска федерација наставља са еклатантним кршењем међународног права. „Аустрија је у потпуности солидарна са Украјином. У овим тешким сатима смо уз украјинско становништво", навео је он у саопштењу. Нехамер је истакао да „напад на територијални интегритет и суверенитет Украјине неће остати без одговора“.


08.37-  Најмање осам људи је погинуло, а девет рањено током руског гранатирања у Украјини, саопштио је савјетник украјинског министра унутрашњих послова, у тренутку док из Кијева стижу извјештаји да се велики број грађана евакуише.

Бројна приватна возила напуштају главни град Украјине Кијев док се у граду чују експлозије, јавио је дописник руске агенције Та с с.


08.36- Министарка иностраних послова Њемачке Аналена Бербок осудила је данас „напад“ руских трупа на Украјину.

„Нападом на Украјину Русија је прекршила најелементарнија правила међународног реда. Свјетска заједница неће дозволити да Русија овај дан срама заборави“, поручила је она у саопштењу.


08.33-  Руски предсједник Владимир Путин јутрос се посебно обратио грађанима Украјине и позвао их да односе с Русијом граде самостално. Путин је истакао да данашњи догађаји нису повезани са жељом да се задире у интересе Украјине и украјинског народа. Опширније на линку.


08.26-  Украјинске снаге ужурбано напуштају своје положаје у Донбасу, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Како наводе, војна операција у околини мјеста Николајевка се спроводи успјешно.


08.23- Норвешка, чланица НАТО која дели границу са Русијом на Арктику, осудила је руски „напад“ на Украјину, што су учиниле, између осталих и Пољска, Италија и Јапан, преноси Ројтерс.

08.16- Народна милиција ЛНР саопштила је да је оборила два украјинска авиона Су-24 у близини места Смелоје и Степовоје, пренио је Спутњик.

08.07-  Предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен представиће данас на ванредном састанку у Бриселу нови пакет санкција Русији који завршава извршно тијело ЕУ.

Из ЕУ истичу да ће Европски савјет по хитном поступку усвојити мјере. У саопштењу се додаје да ће даље рестриктивне мјере донијети велике и тешке посљедице по Русију због поступака у Украјини.
 

08.03-  Вршилац дужности шефа ОЕБС-а, шеф пољске дипломатије Збигњев Рау и генерални секретар ОЕБС-а Хелга Марија Шмид оштро су данас осудили руску војну операцију у Украјини.

"Оштро осуђујемо војну акцију Русије против Украјине. Напад на Украјину довео је животе милиона људи у озбиљну опасност и представља озбиљно кршење међународног права и руских обећања", навели су Рау и Шмид у саопштењу.

07.54-  Народна милиција Луганске Народне Републике саопштила је да је преузела контролу над градом Счастје и Станицом Луганска.

Претходно су власти ЛНР саопштиле да су покренуле војну операцију ослобођења „привремено окупираних територија“, да се гађају искључиво војни објекти и да ништа не пријети цивилима.

07.52- Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је у специјалном обраћању рано јутрос све оне који би евентуално могли да се умијешају у ситуацију у Украјини. 

- Сада неколико веома важних ријечи за оне који би могли бити у искушењу да се умијешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи пријетње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих посљедица са којима се никада у својој историји нисте суочили - упозорио је Путин.

Он је рекао да су све неопходне одлуке донијете и да се нада да ће његову поруку имати ко да чује, пренио је "Спутник".

7.44 -  Више од 105.000 становника Доњецка и Луганска евакуисано је у Русију од кад је покренута акција евакуације из ових области на истоку Украјине.

-До јутра 24. фебруара, више од 105.300 људи прешло је руску границу, више од 66.000 су држављани Украјине, 38.600 Руси, скоро 320 држављани трећих земаља - сазнаје агенција Тасc од извора из надлежних служби.

07.31 - Авиони у цивилном ваздушном саобраћају не лете преко Украјине, нити се приближавају украјинским границама, показују снимци са сајта Флајт радар који прати кретање летjелица.

07.28 - Војна инфраструктура ваздухопловних база Оружаних снага Украјине је онеспособљена, саопштило је Министарство одбране Русије.

Путин је истакао да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

07.23 - Министарство спољних послова Украјине позвало је западне партнере да одмах активирају пакет нових санкција против Руске Федерације.

-Наши партнери морају одмах да активирају пакет нових санкција. Такође позивамо пријатељске земље да наставе да јачају одбрамбену способност наше државе обезбеђивањем наоружања и војне опреме - наведено је у саопштењу Министарства, преноси агенција Интерфакс.

07.06 - Украјинска војска наводи да су пет руских авиона и један хеликоптер оборени у Луганску, јавља Ројтерс. Русија одбацује ове наводе.

07.00 - Руске оружане снаге не наносе никакве ракетне, ваздушне нити артиљеријске нападе на градове Украјине, саопштили су Спутњику у Министарству одбране.

- Цивилном становништву ништа не пријети - истиче се у саопштењу.

Министарство одбране је додало да су мете напада војна инфраструктура, објекти ПВО, војни аеродроми и авијација украјинске војске.

06.59 - Дејства Русије у Донбасу нису усмјерена против украјинског народа, већ против хунте која је преузела власт у Кијеву, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на ванредној сједници Савјета безбједности УН.

06.58 - Предсједник Украјине Володомир Зеленски сазвао је Савјет за националну безбједност и одбрану и објавио ратно стање на цијелој територији земље. Како је навео, руска војска гађа војну инфраструктуру Украјине.

06.52 - Британски премијер Борис Џонсон рекао је да је "згрожен ужасним догађајима" у Украјини и да је разговарао са украјинским предсjедником Володимиром Зеленским о наредним корацима.

-Предсjедник Путин је изабрао пут крвопролића и уништење покретањем овог ничим изазваног напада на Украјину - написао је Џонсон у твиту.

06.42 - Лидери ЕУ требало би да се окупе данас у Бриселу на ванредном самиту посвећеном кризи у Украјини и односима са Русијом.

Предвиђено је да састанак почне у 20 часова, а сазвао га је предсjедник Европског савета Шарл Мишел.

У позивном писму лидерима ЕУ, Мишел наводи да ће се на самиту разговарати о развоју ситуације у Украјини, заштити међународног поретка, односима са Русијом у свјетлу њених поступака, као и о подршци народу Украјине.

-Европска унија сматра одговорном Москву за "неоправдан напад на Украјину - изјавила је предсjедница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

06.45 - Борбе се воде у ДНР дуж цијеле контакт линије, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин, позивајући украјинску војску да положи оружје.

06.40 - Амерички предсједник Џозеф Бајден саопштио је да ће се састати са лидерима Г7.

-САД и савезници ће погодити Русију новим тешким санкцијама, а Америка ће наставити да пружа помоћ и подршку Украјини и њеном народу – рекао је.

5.36 - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да „најоштрије осуђује руски напад на Украјину који представља ризик за небројене жртве“, преноси Ројтерс.

 - Стојимо уз народ Украјине, у ово тешко вријеме, НАТО ће учинити све да заштити и одбрани наше савезнике - рекао је Столтенберг.

5.25 - У Доњецку и Лугањску одјекују експлозије и чује се артиљеријска паљба, јавља дописник Спутњика.

5.08 - Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило је да је "у току напад крстарећим и балистичким пројектилима".

Украјински медији јављају да се „чују експлозије у Кијеву, Краматорску, Харкову, Одеси Бердјанску, као и у подручју кијевског аеродрома Бориспољ“.

4.03 - Предсједник Русије Владимир Путин наредио је специјалну војну операцију у Донбасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана