Путин: Позив грађанима Украјине да односе с Русијом граде самостално

Срна
Foto: Агенције

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин јутрос се посебно обратио грађанима Украјине и позвао их да односе с Русијом граде самостално.

Путин је истакао да данашњи догађаји нису повезани са жељом да се задире у интересе Украјине и украјинског народа.

"Они су повезани са заштитом саме Русије од оних који су Украјину узели за таоца и покушавају да је искористе против наше земље и њеног народа", рекао је Путин.

Он је напоменуо да је Русија је 2014. године морала да заштити грађане Крима и Севастопоља, који су направили свој избор – да буду са својом историјском домовином, с Русијом, која је то, каже, и подржала.

Путин је навео да су данашњни поступци самозаштита од пријетњи које им стварају и од још веће несреће од оне која се данас дешава.

"Ма колико тешко било, молим вас да то схватите и позивам вас на сарадњу да бисмо што прије окренули ову трагичну страницу и заједно кренули напред, да ником не дозволимо да се мијеша у наше послове, односе, него да их градимо самостално, тако да то створи неопходне услове за превазилажење свих проблема и, без обзира на постојање државних граница, јача нас изнутра као јединствену цјелину. Ја вјерујем у управо такву нашу будућност", рекао је Путин.

Он се посебно обратио и војницима, истакавши да су се заклели на вјерност украјинском народу, а не антинародној хунти која пљачка Украјину и иживљава се над самим народом, пренио је "Спутник".

"Не испуњавајте њена криминална наређења. Позивам вас да одмах положите оружје и идете кући. Обајснићу: војници украјинске армије која испуне овај захтјев могу неометано да напусте зону борбених дејстава и да се врате својим породицама", поручио је Путин.

Он је још једном нагласио да ће сва одговорност за могуће крвопролиће у цјелини и потпуности бити на савјести владајућег режима на територији Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана