Џонсон - Највећи и најоштрији пакет санкција који је Русија икад видјела

спутник
Foto: спутник

Велика Британија објавила је, према ријечима премијера Бориса Џонсона, "највећи и најоштрији" пакет економских санкција који је Русија икад видјела.

Према писању Гардијана, у уторак ће бити донијета законска регулатива којом ће та земља забранити великим руским компанијама да прикупљају финансије на британским тржиштима и спречити Русију да повећа државни дуг на британским тржиштима.

Санкције укључују више кључних олигарха којима ће бити замрзнута имовина, а извори кажу да ће више имена бити објављено у наредним недјељама. Премијер је најавио десет мера које Велика Британија предузима одмах. Велика Британија ће замрзнути имовину свих великих руских банака, укључујући ВТБ, другу по величини банку у земљи са имовином вриједном 154 милијарде фунти.

Индивидуалне санкције биће уведене за више од 100 појединаца, ентитета и подружница, укључујући Ростец, највећу одбрамбену компанију у земљи, која запошљава више од два милиона људи и извози 10 милијарди фунти вредно оружја годишње, као и четири друге одбрамбене компаније. Међу олигарсима који ће бити санкционисани су Путинов бивши зет Кирил Шамалов, најмлађи руски милијардер, Денис Бортников, предсједник Управног одбора ВТБ банке, Јуриј Сљусар, директор Уједињене авио-производне корпорације.

Руској авио-компанији Аерофлот биће забрањено слетање у Велику Британију. Велика Британија ће суспендовати и забранити све извозне дозволе двоструке намјене у Русију, које покривају предмете који би могли имати цивилну или војну употребу.

Такође ће постојати закон који ће забранити широк спектар високотехнолошког извоза у Русију, укључујући полупроводнике, делове за авионе као што су Ролс Ројс млазни мотори и опрему за рафинерију нафте.

Наведено је и да ће у наредним данима бити изнето више детаља о новом закону који ће ограничити депозите које сви руски држављани могу држати на банковним рачунима у Уједињеном Краљевству, са намером да се угуши могућност Руса да прикупе финансије и држе свој новац у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана