Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Бјелорусији: Јермени и Азербејџанци се годинама спремају за рат

Вељко Зељковић
Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Бјелорусији: Јермени и Азербејџанци се годинама спремају за рат

Вишедеценијски сукоб Јерменије и Азербејџана због Нагорно-Карабаха, области с већинским јерменским становништвом, која је током совјетске ере припојена Азербејџану, могао би прерасти у отворени рат, који је би се могао проширити на читав регион, истакао је бивши амбасадор Србије у Бјелорусији Срећко Ђукић коментаришући посљедњи оружани конфликт ове двије државе у којем је погинуло на десетине војника са обје стране, уништен велики број тенкова и хеликоптера, али и проглашена општа војна мобилизација.

- Таква претња је реална. Мржња између ова два народа је толико велика да је било питање времена када ће све ескалирати. Ове две земље се већ годинама припремају за овај рат. И њихова домаћа јавност је припремана на то. Али верујем да међународна заједница неће дозволити да све то измакне контроли - нагласио је Ђукић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Зашто се Турска умијешала у овај сукоб?

ЂУКИЋ: Анкара сматра да је Азербејџан “турска земља” те да су то две земље једног народа. Откако одстоји овај сукоб Турска је први пут отворено стала на страну Бакуа. Чак је и Ердоган поручио да Турска неће седети скрштених руку. Јерменија је чак оптужила Анкару да њихови авиони лете у спорном подручју. И поред свега верујем да међународна заједница неће дозволити неки нови геноцид над Јерменима. Турска је од 1894. до 1923. године извршила незапамћени геноцид над овим народом. У том периоду убијено је више од 1,5 милиона Јермена.

ГЛАС: Колико Јермена данас живи на том подручју и шта они тачно желе?

ЂУКИЋ: У самој Јерменији живи око три милиона људи, док у Нагорно-Карабаху око 150.000. То је брдско-ланинска територија која обухвата површину од 11.000 квадратних километара. Имају војску која броји око 20.000 људи и они су годинама природно везани за Јерменију. Не одстоји ни државна граница у том делу. Што се тиче државно-правног статуса, Нагорно-Карабах је и даље званично у саставу Азербејџана. Они су прогласили независност 1991. године, али нису добили ниједно међународно признање. Азербејџанци који су у то доба живели у Нагорно-Карабаху су протерани, али ни Азери нису остали дужни. Данас на територији Азербејџана нема ниједног Јермена. Према неким подацима, у свим овим ратовима и сукобима због Нагорно-Карабаха до сада је погинуло више од 30.000 људи.

ГЛАС: Да ли вам је познато с каквим војним арсеналом располажу двије земље?

ЂУКИЋ: Ријеч је о две добро наоружане земље. Азербејџан је земља богата нафтом и гасом и њихов годишњи војни буџет износи око 2,5 милијарди петро-долара. Јерменија има пет пута мањи буџет. Међутим, то не значи да су они слабије наоружани. Напротив. Војни аналитичари сматрају да Азербејџан још војно каска за Јерменијом. Војска Јерменије има 175 тенкова, а Нагорно-Карабах чак 285. Азербејџан, с друге стране има преимућство у ваздухопловству, али јерменска војска посједује чувени руски противваздушни систем С-300. Значи ниједна стране не оскудева у оружју и то је нешто што забрињава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана