Трамп има план, потребна му је помоћ Орбана

Срна
Трамп има план, потребна му је помоћ Орбана

Бивши предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да жели да, уколико побиједи на предсједничким изборима у Америци, обнови партнерство са премијером Мађарске Виктором Орбаном како би "вратили владавину конзервативизма".

"Радујем се поновном блиском раду са премијером Орбаном када положим заклетву као 47. предсједник САД", рекао је Трамп у видео-обраћању учесницима Конференције конзервативне политичке акције у Будимпешти.

Он је навео да ће конзервативци, све док су уједињени у својој визији и док се придржавају својих принципа и бране своје вриједности, "побјеђивати у бици спасавања цивилизације од комуниста, марксиста и фашиста" и да ће свијету "вратити владавину конзервативизма и здравог разума".

"Док сам био предсједник, са поносом сам сарађивао са премијером Орбаном - који је, успут, сјајан човјек - и залагали смо се за вриједности и интересе наше двије нације. Борили смо се против илегалне имиграције, заштитили наше границе, отварали радна мјеста и бранили наше традиције и јудео-хришћанске вриједности", додао је Трамп.

Орбан је посјетио Трампа у резиденцији "Маралаго" у Флориди и том приликом су разговарали о низу питања од заједничког интереса за Мађарску и САД. Трамп је том приликом похвалио Орбана као "сјајног лидера".

Трамп и Орбан су дугогодишњи сарадници који дијеле конзервативне политичке ставове и у више наврата су истицали међусобно поштовање и подршку. Орбан је подржао Трампову кандидатуру за предстојеће предсједничке изборе у САД, као и његову борбу са правним изазовима са којима је суочен.

Предсједнички избори у САД биће одржани у новембру. Главни кандидати су Трамп и тренутни предсједник Америке Џозеф Бајден. Обојица су добила подршку довољно делегата у својим странкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана