Tramp ima plan, potrebna mu je pomoć Orbana

Srna
Tramp ima plan, potrebna mu je pomoć Orbana

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da želi da, ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima u Americi, obnovi partnerstvo sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom kako bi "vratili vladavinu konzervativizma".

"Radujem se ponovnom bliskom radu sa premijerom Orbanom kada položim zakletvu kao 47. predsjednik SAD", rekao je Tramp u video-obraćanju učesnicima Konferencije konzervativne političke akcije u Budimpešti.

On je naveo da će konzervativci, sve dok su ujedinjeni u svojoj viziji i dok se pridržavaju svojih principa i brane svoje vrijednosti, "pobjeđivati u bici spasavanja civilizacije od komunista, marksista i fašista" i da će svijetu "vratiti vladavinu konzervativizma i zdravog razuma".

"Dok sam bio predsjednik, sa ponosom sam sarađivao sa premijerom Orbanom - koji je, usput, sjajan čovjek - i zalagali smo se za vrijednosti i interese naše dvije nacije. Borili smo se protiv ilegalne imigracije, zaštitili naše granice, otvarali radna mjesta i branili naše tradicije i judeo-hrišćanske vrijednosti", dodao je Tramp.

Orban je posjetio Trampa u rezidenciji "Maralago" u Floridi i tom prilikom su razgovarali o nizu pitanja od zajedničkog interesa za Mađarsku i SAD. Tramp je tom prilikom pohvalio Orbana kao "sjajnog lidera".

Tramp i Orban su dugogodišnji saradnici koji dijele konzervativne političke stavove i u više navrata su isticali međusobno poštovanje i podršku. Orban je podržao Trampovu kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore u SAD, kao i njegovu borbu sa pravnim izazovima sa kojima je suočen.

Predsjednički izbori u SAD biće održani u novembru. Glavni kandidati su Tramp i trenutni predsjednik Amerike Džozef Bajden. Obojica su dobila podršku dovoljno delegata u svojim strankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana