Украјинац на душеку покушао препливати Дњестар, хтио избјећи мобилизацију (ВИДЕО)

Г.С.
Foto: Скриншот

Украјинска гранична служба саопштила је у сриједу да је ухватила човјека који је покушавао да пређе у Молдавију тако што је „пливао” на душеку на надувавање у ријеци Дњестар.

Државна гранична служба објавила је снимак 39-годишњег мушкарца како лежи потрбушке на душеку и рукама весла кроз воду. Био је потпуно одјевен, носио је дуксерицу, дуге панталоне и патике док је носио ранац.

Уочен је дроном, а потом су службеници граничне службе чамцем стигли до мушкарца и привели га. Гранични званичници су рекли да је неименовани становник Дњепра контактирао особу преко апликације за размјену порука која је координирала његов покушај преласка за око 4.200 долара.

Гранична патрола је рекла да је новац намјењен за упутства о томе како да користите душек и како да одложите мобилни телефон и резервну одјећу.

Човјек је већ уплатио половину новца унапред, додају надлежни, преноси Бизнис Инсајдер .

Он се терети за незаконит покушај преласка границе, а његов случај ће бити приведен суду, рекли су.

Хиљаде мушкараца бјеже из Украјине у нади да ће избећи мобилизацију у земљи. Недавни одлив је толико порастао да се планински шверцери одбијају од увоза кријумчарених роба како би избјегли мобилизацију, извјестио је Њујорк тајмс.

Међутим, многи бјегунци су покушали да испливају из земље, а до 6.000 мушкараца пронађено је на румунској страни реке Тисе од почетка руске инвазије, наводи НИТ.

Неки користе Телеграм групе да би избјегли војну службу, а неколико група има и до 100.000 чланова, извјестио је Би-Би-Си у августу.

Две године након рата, Русија и Украјина су још увијек у огорченом сукобу за који Украјина каже да ће изгубити без стране помоћи. Американци су им недавно послали 60 милијарди долара војне помоћи, укључујући НАТО оружје и опрему.

Украјина интензивира напоре да попуни своје исцрпљене снаге кроз проширену акцију регрутовања која укључује мушкарце од 25 и више година од средине априла. Старосна граница за регрутацију раније је била 27 година, али ју је украјински парламент снизио 2. априла.

У настојању да подржи регрутацију, Украјина је у уторак рекла да ће привремено престати да издаје пасоше војно способним мушкарцима у иностранству, што значи да свако ко покуша да га обнови мора да се врати кући. Процењује се да је 650.000 украјинских мушкараца између 18 и 60 година напустило земљу након руске инвазије, преноси Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана