Руси руше рекорде у производњи оружја

Srna
Foto: Telegram

Русија производи оружје рекордном брзином, док украјински партнери са Запада покушавају да повећају подршку Кијеву, али нису у томе успјешни као Руси, наводи "Геополитика".

Током прошле године Русија је развијала ново оружје и муницију брже него икада у својој модерној историји.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен тврди да је Руска Федерација успјела је убрза производњу оружја, захваљујући великим испорукама машина, микроелектронике и оптике, углавном из Кине.

"Русија већ производи више оружја и војне опреме него што јој је потребно за рат против Украјине и пуни своја складишта", наводи њемачки министар одбране Борис Писториус.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу најављује да ће ове године први примјерци противваздушног ракетног система нове генерације "С-500" у двије верзије бити испоручени руској војсци.

У међувремену, европски одбрамбени сектор врло је спор у повећању производних капацитета.

САД се суочавају с проблемима када је ријеч о снабдијевању Украјине већим количинама војног материјала.

Било да се ради о топовским гранатама или пројектилима за систем "патриота", САД немају ресурсе за производњу и пружање ни половине онога што Украјина захтијева како би у рату постала равноправна са Русијом.

Амерички републикански сенатор Џејмс Дејвид Венс истиче да је "ситуација са људством у Украјини још гора од проблема са мунцијом".

"Бајденова администрација нема одржив план да Украјинци добију рат. Што се прије Американци суоче са овом истином, прије ћемо моћи поправити овај неред и посредовати за мир", указује Венс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана