Птичији грип откривен у кинеском граду Џунгшан

Anadolija
Птичији грип откривен у кинеском граду Џунгшан

ИСТАНБУЛ– Случај инфекције Х3Н8, познат и као птичја инфлуенца, пријављен је у југоисточној кинеској обалној провинцији Гуангдонг, која граничи с аутономним регијама Хонг Конг и Макао, јавља Анадолија.

Случај су у недјељу пријавиле локалне здравствене власти у граду Џунгшан, у којем живи око 4,4 милиона људи. Саопћено је да је 56-годишња жена заражена вирусом птичје грипе Х3Н8.

То је трећи случај у Кини од 2022. године. Здравствени службеници покренули су епидемиолошке истраге, праћење блиског контакта, истраживање мјеста повезаних с епидемијом и елиминацију на лицу мјеста. "

У блиским контактима до сада нису пронађене никакве абнормалности", додаје се у саопштењу.

 Из Центра за превенцију заразних болести провинције Гуангдонг су навели да се вјерује да је случај "спорадичан" и да је "ризик од преношења вируса низак у овој фази".

Међутим, здравствене власти позвале су локално становништво да "избјегавају директан контакт са живом и мртвом перади у свакодневном животу, да предузму особну заштиту, воде рачуна о хигијени хране, одвоје сирово и кухано месо и темељито скухају месо прије јела".

Упозорили су да људи са респираторним симптомима као што је бол треба да носе маску и потраже медицинску помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана