Ptičiji grip otkriven u kineskom gradu Džungšan

Anadolija
Ptičiji grip otkriven u kineskom gradu Džungšan

ISTANBUL– Slučaj infekcije H3N8, poznat i kao ptičja influenca, prijavljen je u jugoistočnoj kineskoj obalnoj provinciji Guangdong, koja graniči s autonomnim regijama Hong Kong i Makao, javlja Anadolija.

Slučaj su u nedjelju prijavile lokalne zdravstvene vlasti u gradu Džungšan, u kojem živi oko 4,4 miliona ljudi. Saopćeno je da je 56-godišnja žena zaražena virusom ptičje gripe H3N8.

To je treći slučaj u Kini od 2022. godine. Zdravstveni službenici pokrenuli su epidemiološke istrage, praćenje bliskog kontakta, istraživanje mjesta povezanih s epidemijom i eliminaciju na licu mjesta. "

U bliskim kontaktima do sada nisu pronađene nikakve abnormalnosti", dodaje se u saopštenju.

 Iz Centra za prevenciju zaraznih bolesti provincije Guangdong su naveli da se vjeruje da je slučaj "sporadičan" i da je "rizik od prenošenja virusa nizak u ovoj fazi".

Međutim, zdravstvene vlasti pozvale su lokalno stanovništvo da "izbjegavaju direktan kontakt sa živom i mrtvom peradi u svakodnevnom životu, da preduzmu osobnu zaštitu, vode računa o higijeni hrane, odvoje sirovo i kuhano meso i temeljito skuhaju meso prije jela".

Upozorili su da ljudi sa respiratornim simptomima kao što je bol treba da nose masku i potraže medicinsku pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana