Ово су могући насљедници Бориса Џонсона на мјесту премијера Велике Британије

ГС
Ово су могући насљедници Бориса Џонсона на мјесту премијера Велике Британије

ЛОНДОН - Борис Џонсон је најавио да ће поднијети оставку, што значи да ће сада бити одржани избори за руководство на којима ће се одлучити ко ће постати сљедећи лидер конзервативаца и премијер.

Мораће да обезбиједе подршку торијевских заступника у Доњем дому, док ће последња два кандидата изаћи на гласање међу конзервативцима. Ко су потенцијални кандидати?

Риши Сунак

Први британски хинду канцелар благајне, који је дао оставку у уторак, донедавно је био миљеник кладионица. Али његове изгледе су покварила питања о његовом приватном богатству и пореским аранжманима породице.

Његова оставка у Влади Велике британије га је довела до тога да се вратио као један од водећих кандидата за највиши положај.

Сунак, 42, има висок профил на друштвеним мрежама и добио је похвале за јачање економије током пандемије. Али његово одбијање у почетку да одобри већу подршку због растуће кризе трошкова живота наштетило је његовој популарности.

Џереми Хант

Бивши министар вањских послова и здравства Џереми Хант
 (55) изгубио је од Џонсона у борби за лидера 2019. године, када је себе означио као "озбиљну" алтернативу.

Хант је прошлог мјесеца послао танко прикривену предизборну поруку за нову кандидатуру за руководство, тврдећи да конзервативцима у Џонсоновом мандату "бирачко тијело више не вјерује" и "спремни смо да изгубимо сљедеће опће изборе".

Лиз Трас

Министрица вањских послова Лиз Трас, 46, популарна је међу члановима Конзервативне странке, омиљена због своје отворености и спремности да крене у политички напад.

Али то је такође изазвало питања о њеној процјени, на примјер, када је у фебруару охрабрила Британце да се боре у Украјини. Критичари кажу да је њено лидерство превише отворено.

Када је била на челу Одјељења за међународну трговину, неки посланици су га назвали "Одјел за Инстаграминг Трас" због њеног плодног рада на страницама друштвених медија.

Сајид Џавид

Џавид, који је такође дао оставку на мјесто министра здравља у уторак, раније је дао оставку на мјесто министра финансија 2020. године.

Овај 52-годишњак је син пакистанског имигрантског возача аутобуса који је касније постао банкар. Као и Сунак, и он се суочава са питањима о свом личном богатству и пореским пословима.

Бен Волас

Секретар одбране, 52, био је близу врха у неким недавним анкетама о преферираном сљедећем лидеру Торијеваца због његове улоге у украјинској кризи.

Бивши војни официр и Џонсонов савезник је умањио значај жеље да води странку, али се сматра да је искрен и компетентан.

Надхим Захави

Новоименован за министра финансија, Захави (55) је похваљен јер је надгледао увођење вакцина против пандемије у Британији.

Прије тога био је секретар за образовање.

Захави је бивша избјеглица из Ирака која је у Британију дошла као дијете не говорећи енглески. Прије него што је ушао у политику, био је суоснивач угледне анкетне компаније YouGov.

Али његово приватно богатство је такођер привукло негативну пажњу, укључујући и када је затражио скупштинске трошкове за гријање своје штале.

Том Таџендхат

Бивши војни официр, 49, истакнути је замјеник који предсједава утјецајним парламентарним одбором за вањске послове.

Таџендхат је наговијестио да ће учествовати у било којем такмичењу за лидерство, али није изгубљена љубав између њега и Џонсонових лојалиста.

Он је био критичан према одлуци британске Владе у вези повлачења трупа из Афганистана.

Пени Мордонт

Мордонт, 49, је прва жена која је била министрица одбране Велике Британије и тренутно је министар трговине.

Ипак сматра се да није близу да преузме управљање странком и земљом.

Снажна присталица Брегзита сматрана је потенцијалним кандидатом који би могао добити подршку зараћених фракција Конзервативне странке.

Доминик Раб

Замјеник премијера и министар правде Доминик Раб(48) водио је земљу када је Џонсон био на интензивној њези у болници због Ковида-19 2020. године.

Бивши адвокат сматра се поузданим савезником.

Али његов прелазак на правду са мјеста министра вањских послова сматран је деградацијом након што у почетку мандата није прекинуо одмор у вријеме кад је афганистански главни град Кабул пао у руке Талибана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана