Ovo su mogući nasljednici Borisa Džonsona na mjestu premijera Velike Britanije

GS
Ovo su mogući nasljednici Borisa Džonsona na mjestu premijera Velike Britanije

LONDON - Boris Džonson je najavio da će podnijeti ostavku, što znači da će sada biti održani izbori za rukovodstvo na kojima će se odlučiti ko će postati sljedeći lider konzervativaca i premijer.

Moraće da obezbijede podršku torijevskih zastupnika u Donjem domu, dok će poslednja dva kandidata izaći na glasanje među konzervativcima. Ko su potencijalni kandidati?

Riši Sunak

Prvi britanski hindu kancelar blagajne, koji je dao ostavku u utorak, donedavno je bio miljenik kladionica. Ali njegove izglede su pokvarila pitanja o njegovom privatnom bogatstvu i poreskim aranžmanima porodice.

Njegova ostavka u Vladi Velike britanije ga je dovela do toga da se vratio kao jedan od vodećih kandidata za najviši položaj.

Sunak, 42, ima visok profil na društvenim mrežama i dobio je pohvale za jačanje ekonomije tokom pandemije. Ali njegovo odbijanje u početku da odobri veću podršku zbog rastuće krize troškova života naštetilo je njegovoj popularnosti.

Džeremi Hant

Bivši ministar vanjskih poslova i zdravstva Džeremi Hant
 (55) izgubio je od Džonsona u borbi za lidera 2019. godine, kada je sebe označio kao "ozbiljnu" alternativu.

Hant je prošlog mjeseca poslao tanko prikrivenu predizbornu poruku za novu kandidaturu za rukovodstvo, tvrdeći da konzervativcima u Džonsonovom mandatu "biračko tijelo više ne vjeruje" i "spremni smo da izgubimo sljedeće opće izbore".

Liz Tras

Ministrica vanjskih poslova Liz Tras, 46, popularna je među članovima Konzervativne stranke, omiljena zbog svoje otvorenosti i spremnosti da krene u politički napad.

Ali to je takođe izazvalo pitanja o njenoj procjeni, na primjer, kada je u februaru ohrabrila Britance da se bore u Ukrajini. Kritičari kažu da je njeno liderstvo previše otvoreno.

Kada je bila na čelu Odjeljenja za međunarodnu trgovinu, neki poslanici su ga nazvali "Odjel za Instagraming Tras" zbog njenog plodnog rada na stranicama društvenih medija.

Sajid Džavid

Džavid, koji je takođe dao ostavku na mjesto ministra zdravlja u utorak, ranije je dao ostavku na mjesto ministra finansija 2020. godine.

Ovaj 52-godišnjak je sin pakistanskog imigrantskog vozača autobusa koji je kasnije postao bankar. Kao i Sunak, i on se suočava sa pitanjima o svom ličnom bogatstvu i poreskim poslovima.

Ben Volas

Sekretar odbrane, 52, bio je blizu vrha u nekim nedavnim anketama o preferiranom sljedećem lideru Torijevaca zbog njegove uloge u ukrajinskoj krizi.

Bivši vojni oficir i Džonsonov saveznik je umanjio značaj želje da vodi stranku, ali se smatra da je iskren i kompetentan.

Nadhim Zahavi

Novoimenovan za ministra finansija, Zahavi (55) je pohvaljen jer je nadgledao uvođenje vakcina protiv pandemije u Britaniji.

Prije toga bio je sekretar za obrazovanje.

Zahavi je bivša izbjeglica iz Iraka koja je u Britaniju došla kao dijete ne govoreći engleski. Prije nego što je ušao u politiku, bio je suosnivač ugledne anketne kompanije YouGov.

Ali njegovo privatno bogatstvo je također privuklo negativnu pažnju, uključujući i kada je zatražio skupštinske troškove za grijanje svoje štale.

Tom Tadžendhat

Bivši vojni oficir, 49, istaknuti je zamjenik koji predsjedava utjecajnim parlamentarnim odborom za vanjske poslove.

Tadžendhat je nagovijestio da će učestvovati u bilo kojem takmičenju za liderstvo, ali nije izgubljena ljubav između njega i Džonsonovih lojalista.

On je bio kritičan prema odluci britanske Vlade u vezi povlačenja trupa iz Afganistana.

Peni Mordont

Mordont, 49, je prva žena koja je bila ministrica odbrane Velike Britanije i trenutno je ministar trgovine.

Ipak smatra se da nije blizu da preuzme upravljanje strankom i zemljom.

Snažna pristalica Bregzita smatrana je potencijalnim kandidatom koji bi mogao dobiti podršku zaraćenih frakcija Konzervativne stranke.

Dominik Rab

Zamjenik premijera i ministar pravde Dominik Rab(48) vodio je zemlju kada je Džonson bio na intenzivnoj njezi u bolnici zbog Kovida-19 2020. godine.

Bivši advokat smatra se pouzdanim saveznikom.

Ali njegov prelazak na pravdu sa mjesta ministra vanjskih poslova smatran je degradacijom nakon što u početku mandata nije prekinuo odmor u vrijeme kad je afganistanski glavni grad Kabul pao u ruke Talibana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana