Ко је Ричард Гренел - специјални изасланик за Косово и привремени шеф свих америчких тајних служби

BBC na srpskom
Ко је Ричард Гренел - специјални изасланик за Косово и привремени шеф свих америчких тајних служби

Посвећени хришћанин, највише позиционирани геј у америчкој администрацији и амбасадор ког су критиковали због недипломатског понашања.

За себе на Твитеру каже да је "несавршени сљедбеник Христа", али и да је "послије рака постао јачи".

Има 53 године и богато медијско и дипломатско искуство, а уједно је и највише позиционирана геј особа у америчкој администрацији.

Предсједник Доналд Трамп каже да је "Рик одличан амбасадор, који је земљу представљао изузетно добро", а критичари тврде да се понаша недипломатски.

Он је "Трампов човјек од поверења" - Ричард Гренел.

Рад на одређено вријеме

Актуелни амабасадор Сједињених Америчких Држава у Њемачкој и специјални извјестилац Трампа за преговоре Београда и Приштине ускоро би и формално могао привремено да постане вршилац дужности шефа свих тајних служби у Америци.

Ипак, на том мјесту задржаће се "на одређено вријеме", те остаје посвећен досадашњим активностима, саопштено је из његовог кабинета за Глас Америке.

"Бијела кућа ће ускоро објавити своју номинацију за мјесто директора националних обавијештајних служби. Узимајући то у обзир, Гренел ће остати на функцијама амбасадора САД у Њемачкој и специјалног изасланика за Србију и Косово и 100 одсто је томе посвећен", навели су његови сарадници.

Амбасадор Америке у Немачкој је од 8. маја 2018. године.

Отворен, модеран и неконзистентан

Њемачки лист Шпигл га је на почетку мандата описао као необичног, модерног и отворено геј дипломату, који је уједно и тврдокорни конзервативац.

"Твитује више од предсједника", наводи се у тексту о њему.

Себе описује као "врло неконзистентног". Та ријеч може да значи нестабилан, превртљив и контрадикторан - а сви ови епитети ријетко се користе за дипломате највишег нивоа.

"Не може да буде у кутијама или кавезима уобичајених идолошких подела" - понекад се осјећа као либерал, а некад као конзервативац.

То му је, како сам истиче, сличност са Трампом, као и то да су обојица "људи за ријешавање проблема".

"Трамп је идеолошки неконзистентан и зато је побједио на изборима. Мислим да је његова велика предност што не можете да га предвидите", рекао је Гренел.

Три дана прије него што је званично ступио на дужност амбасадора у Њемачкој, у Берлин је слетио са партнером Метом Лешијем, који се бави апликацијама о здравству, са псом Лолом и седам торби и кофера, од којих је један имао уписане његове иницијале.

Једном је твитовао да Хилари Клинтон неодољиво подсјећа на Медлин Олбрајт, па се касније извинио за то.

На Инстаграму дијели бројне ситуације из приватног живота. На сликама се види како ужива са партнером и пријатељима. На појединим се види кућа у Плам Спрингсу у Калифорнији, као и много других детаља.

Не сарађује само с политичарима, већ је радио и са холивудским звијездама - Џорџом Клунијем и Рајаном Гослингом.

Веома му је сметало када су му замјерали што отворено говори о сексуалном опредјељењу.

Истовремено се декларише као посвећени хришћанин. Он и партнер се код куће моле сваког дана. Када је полагао заклетву, то је учинио на библији из 1892. која је припадала његовом пра-прадеди.

Најстреснији период живота била му је борба са раком и хемиотерапија.

У јуну 2013, Гренел је саопштио да болује од нон-Хочкинсовог лимфома и да је започео терапију канцера.

Прошле године започео је кампању да се хомосексуалност широм свијета декриминализује.

Дипломата с недипломатским понашањем

Готово истог дана када је ступио на дужност амбасадора у Берлину, нашао се на удару критика због коментара да би њемачке компаније требало да престану да послују са Ираном, пошто је Трамп повукао САД из међународног нуклеарног споразума из 2015.

Тада је возио БМВ, навео је Шпигл.

У интервјуу за десничарски медиј "Брајтбарт њуз" изјавио је да жели да "оснажи" европску десницу послије чега су га критиковали политичари из њемачке владајуће коалиције, али и опозиције, а њемачка влада најавила да ће тражити званично појашњење тог става.

Волфганг Кубицки, потпредсједник либерала изјавио је да би министар спољних послова "требало да Ричарда Гренела одмах прогласи персоном нон грата".

Карстен Шнајдер, посланик СПД у Бундестагу, назвао је Гренела "потпуним дипломатским промашајем".

"Све то више подсећа на јуначење некаквог неотесаног човјека."

Бивши лидер СПД Мартин Шулц - бивши предсједник Европског парламента - рекао је да се Гренел "не понаша као дипломата, већ као крајње десног колонијалног званичника".

Гренел се умијешао и у расправу о изградњи гасовода Сјеверни ток 2, и у једном писму запретио америчким санкцијама фирмама које учествују у изградњи, с обзиром да тај пројекат, према његовом мишљењу, доводи Украјину у лош положај и повећава опасност од руске интервенције, писао је Блиц.

Да ли 'дипломатски језик' изумире?

Гренелови коментари само су један у низу случајева контроверзног језика америчких дипломата.

Водич америчког Стејт департмента, Протокол за модерну дипломатију, каже да ће се "свака земља поштовати једнако и без пристрасности".

Ту је прописано и упутство "да се очекује да гост поштује културу домаћина".

Међутим, бивши амерички амбасадор у Њемачкој Џон Корнблум рекао је за ББЦ да "нема ријечника" за амбасадоре.

"Не постоји дипломатски језик. Дипломате језик прилагођавају њиховим потребама", рекао је он.

Као примјер је навео преговоре који су претходили потписивању Дејтонског споразума 1995.

"Тада је постојао невјероватно недипломатичан језик, који се користио за критиковање шефова влада, посебно Србије", истакао је Корнблум.

Вјерује да у Европи постоји већи степен "аутоцензуре" међу дипломатама који се не примјењује нигдје другдје у свијету, рекавши да су "Европљани посебно осјетљиви".

Шпијун без искуства

Када је крајем фебруара Трамп најавио да ће Гренел бити привремени вршилац дужности шефа свих тајних служби у Америци, тај потез је изненадио многе у Америци.

Поједини сматрају да он нема довољно искуства у обавијештајном раду и да је као дипломата често износио контроверзне ставове.

Гренел је непоколебљив у одбрани Трампа.

Критичари кажу да ће та пристраност ометати његову способност да износи неутралне чињенице.

На новој функцији он ће руководити скупом од 17 америчких безбједносних и обавештајних агенција, као и савјетовати предсједника о обавијештајним питањима.

Идеја да постоји позиција шефа свих тајних служби у Америци постојала је још од педесетих година прошлог вијека, али је формално створена тек послије терористичких напада 11. септембра.

Гренелови претходници су били углавном бивши обавијештајци, адмирали и војни ветерани.

Београд и Приштина, воз и авион

У октобру 2019. Трамп га је именовао за специјалног извјестиоца о преговорима Београда и Приштине.

Тада је већ мјесецима на позицији специјалног изјвестиоца Стејт дипартмента за тај дијалог био Метју Палмер.

И прије именовања Гренел је био укључен у процес дијалога - приликом сусрета са косовским предсједником Хашимом Тачијем у Берлину крајем 2018. тражио укидање такси на срспке производе од 100 досто.

Са предсједником Србије Александром Вучићем видио се у више наврата, посљедњи пут у Минхену када је потписано писмо о намјерама за супостављање жељезничког саобраћаја између Београда и Приштине.

Наводно је кумовао и иницијативи да се успостави авионски сабраћај на тој релацији, али је засад све на нивоу намјера.

Када су се претходни пут званично срели - у октобру у Боеграду, Вучићева савјетница за медије Сузана Васиљевић је коментарисала тај сусрет.

"Било је чудно да је први пут председник сам писао службену белешку са састанка, јер је разговор очигледно био доста тежак".

ЕУобзервер је прије неколико дана објавио чланак с насловом "Сједињене Државе још увијек отворене за размјену територија Косова и Србије", а у тексту се констатује да се тој идеји противи ЊНемачка.

Гренел је то назвао "лажним вијестима".

"Ја сам за оно што се стране у дијалогу договоре, фокусиран сам на економски развој, а не политику", написао је Гренел.

Ко је Ричард Гренел?

  • Медијски стручњак и ветеран у односима с јавношћу.
  • Има дводеценијско искуство на федералном, државном, локалном и међународном нивоу, наводи су у званичној биографији.
  • Власник је и фирме за комуникације "Капитал медиа партнерс" коју је основао 2009. године.
  • Био је први отворено геј портпарол неког републиканског кандидата за предсједника у Америци.
  • Савјетовао је Џона Мекејна током предсједничке трке 2000. године.
  • Био је медијски савјетник и америчким амбасадорима при Уједињеним нацијама. На то мјесто први га је именовао предсједник Џорџ Буш 2001. године и ту ће остати до 2008.
  • Промјенио је четири амабасадора и постигао рекорд - он је савјетник за комуникације са најдужим стажом у УН-у.
  • То је било турбулентно вријеме за Америку - борба против тероризма, конфликти на Блиском Истоку и нуклеарне пријетње Ирана и Сјеверне Кореје.
  • Прије тога, Гренел је радио као портпарол бројних градоначелника и гувернера у Америци.
  • Са медијима није само сарађивао, већ је и писао за Волстрит џурнал, Лос Анђелес тајмс, Вашингтон тајмс, ЦНН и ЦБС Њуз.
  • Дипломирао је на Универзитету Еванђел, а мастер диплому стекао на Харварду.

Којих 17 тајних служби има у Америци?

  • 1. Директорат служби безбједности - канцеларија шефа свих тајних служби
  • 2. ЦИА - најпознатија обавијештајна агенција која се бави шпијунским активностима у иностранству
  • 3. НСА - Национална безбједносна агенција, између осталог, бави се праћењем и прикупљањем података из комуникација, за то користи врло софистициране методе
  • 4. ДИА - Обавјештајна агенција у оквиру Министарства одбране
  • 5. ФБИ - Федерални биро за истраге има и овлашћења да употреби силу, попут полиције, а баве се обавјештајним радом унутар САД
  • 6. Биро за обавјештајне активности у оквиру Стејт дипартмента
  • 7. Канцеларије за безбједносна питања и аналитику унутар Министарства унутрашњих послова
  • 8. Канцеларија за националну безбједност у оквиру ДЕА - агенције која се борбом против продаје наркотика
  • 9. Канцеларија за безбједносна питања и аналитику у оквиру Министарства финансија
  • 10. Одјељење за обавјештајне и контраобавјештајне активности у Министарству енергетике
  • 11. Национална геоспацијална обавјештајна агенција - анализира информације које се користе у борбама, санирању посљедица хуманитарних и природних катастрофа
  • 12. Национална канцеларија за извиђање - контролишу употребу сателита
  • 13. Обавјештајна агенција у оквиру ратног ваздухополовства
  • 14. Војна обавјештајна агенција
  • 15. Обавјештајна јединица у оквиру морнарице
  • 16. Обавјештајна агенција маринаца
  • 17. Обавјештајна агенција Обалске страже

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана