Ko je Ričard Grenel - specijalni izaslanik za Kosovo i privremeni šef svih američkih tajnih službi

BBC na srpskom
Ko je Ričard Grenel - specijalni izaslanik za Kosovo i privremeni šef svih američkih tajnih službi

Posvećeni hrišćanin, najviše pozicionirani gej u američkoj administraciji i ambasador kog su kritikovali zbog nediplomatskog ponašanja.

Za sebe na Tviteru kaže da je "nesavršeni sljedbenik Hrista", ali i da je "poslije raka postao jači".

Ima 53 godine i bogato medijsko i diplomatsko iskustvo, a ujedno je i najviše pozicionirana gej osoba u američkoj administraciji.

Predsjednik Donald Tramp kaže da je "Rik odličan ambasador, koji je zemlju predstavljao izuzetno dobro", a kritičari tvrde da se ponaša nediplomatski.

On je "Trampov čovjek od poverenja" - Ričard Grenel.

Rad na određeno vrijeme

Aktuelni amabasador Sjedinjenih Američkih Država u Njemačkoj i specijalni izvjestilac Trampa za pregovore Beograda i Prištine uskoro bi i formalno mogao privremeno da postane vršilac dužnosti šefa svih tajnih službi u Americi.

Ipak, na tom mjestu zadržaće se "na određeno vrijeme", te ostaje posvećen dosadašnjim aktivnostima, saopšteno je iz njegovog kabineta za Glas Amerike.

"Bijela kuća će uskoro objaviti svoju nominaciju za mjesto direktora nacionalnih obaviještajnih službi. Uzimajući to u obzir, Grenel će ostati na funkcijama ambasadora SAD u Njemačkoj i specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo i 100 odsto je tome posvećen", naveli su njegovi saradnici.

Ambasador Amerike u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Otvoren, moderan i nekonzistentan

Njemački list Špigl ga je na početku mandata opisao kao neobičnog, modernog i otvoreno gej diplomatu, koji je ujedno i tvrdokorni konzervativac.

"Tvituje više od predsjednika", navodi se u tekstu o njemu.

Sebe opisuje kao "vrlo nekonzistentnog". Ta riječ može da znači nestabilan, prevrtljiv i kontradiktoran - a svi ovi epiteti rijetko se koriste za diplomate najvišeg nivoa.

"Ne može da bude u kutijama ili kavezima uobičajenih idoloških podela" - ponekad se osjeća kao liberal, a nekad kao konzervativac.

To mu je, kako sam ističe, sličnost sa Trampom, kao i to da su obojica "ljudi za riješavanje problema".

"Tramp je ideološki nekonzistentan i zato je pobjedio na izborima. Mislim da je njegova velika prednost što ne možete da ga predvidite", rekao je Grenel.

Tri dana prije nego što je zvanično stupio na dužnost ambasadora u Njemačkoj, u Berlin je sletio sa partnerom Metom Lešijem, koji se bavi aplikacijama o zdravstvu, sa psom Lolom i sedam torbi i kofera, od kojih je jedan imao upisane njegove inicijale.

Jednom je tvitovao da Hilari Klinton neodoljivo podsjeća na Medlin Olbrajt, pa se kasnije izvinio za to.

Na Instagramu dijeli brojne situacije iz privatnog života. Na slikama se vidi kako uživa sa partnerom i prijateljima. Na pojedinim se vidi kuća u Plam Springsu u Kaliforniji, kao i mnogo drugih detalja.

Ne sarađuje samo s političarima, već je radio i sa holivudskim zvijezdama - Džordžom Klunijem i Rajanom Goslingom.

Veoma mu je smetalo kada su mu zamjerali što otvoreno govori o seksualnom opredjeljenju.

Istovremeno se deklariše kao posvećeni hrišćanin. On i partner se kod kuće mole svakog dana. Kada je polagao zakletvu, to je učinio na bibliji iz 1892. koja je pripadala njegovom pra-pradedi.

Najstresniji period života bila mu je borba sa rakom i hemioterapija.

U junu 2013, Grenel je saopštio da boluje od non-Hočkinsovog limfoma i da je započeo terapiju kancera.

Prošle godine započeo je kampanju da se homoseksualnost širom svijeta dekriminalizuje.

Diplomata s nediplomatskim ponašanjem

Gotovo istog dana kada je stupio na dužnost ambasadora u Berlinu, našao se na udaru kritika zbog komentara da bi njemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Tada je vozio BMV, naveo je Špigl.

U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu poslije čega su ga kritikovali političari iz njemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a njemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

Volfgang Kubicki, potpredsjednik liberala izjavio je da bi ministar spoljnih poslova "trebalo da Ričarda Grenela odmah proglasi personom non grata".

Karsten Šnajder, poslanik SPD u Bundestagu, nazvao je Grenela "potpunim diplomatskim promašajem".

"Sve to više podseća na junačenje nekakvog neotesanog čovjeka."

Bivši lider SPD Martin Šulc - bivši predsjednik Evropskog parlamenta - rekao je da se Grenel "ne ponaša kao diplomata, već kao krajnje desnog kolonijalnog zvaničnika".

Grenel se umiješao i u raspravu o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, i u jednom pismu zapretio američkim sankcijama firmama koje učestvuju u izgradnji, s obzirom da taj projekat, prema njegovom mišljenju, dovodi Ukrajinu u loš položaj i povećava opasnost od ruske intervencije, pisao je Blic.

Da li 'diplomatski jezik' izumire?

Grenelovi komentari samo su jedan u nizu slučajeva kontroverznog jezika američkih diplomata.

Vodič američkog Stejt departmenta, Protokol za modernu diplomatiju, kaže da će se "svaka zemlja poštovati jednako i bez pristrasnosti".

Tu je propisano i uputstvo "da se očekuje da gost poštuje kulturu domaćina".

Međutim, bivši američki ambasador u Njemačkoj Džon Kornblum rekao je za BBC da "nema riječnika" za ambasadore.

"Ne postoji diplomatski jezik. Diplomate jezik prilagođavaju njihovim potrebama", rekao je on.

Kao primjer je naveo pregovore koji su prethodili potpisivanju Dejtonskog sporazuma 1995.

"Tada je postojao nevjerovatno nediplomatičan jezik, koji se koristio za kritikovanje šefova vlada, posebno Srbije", istakao je Kornblum.

Vjeruje da u Evropi postoji veći stepen "autocenzure" među diplomatama koji se ne primjenjuje nigdje drugdje u svijetu, rekavši da su "Evropljani posebno osjetljivi".

Špijun bez iskustva

Kada je krajem februara Tramp najavio da će Grenel biti privremeni vršilac dužnosti šefa svih tajnih službi u Americi, taj potez je iznenadio mnoge u Americi.

Pojedini smatraju da on nema dovoljno iskustva u obaviještajnom radu i da je kao diplomata često iznosio kontroverzne stavove.

Grenel je nepokolebljiv u odbrani Trampa.

Kritičari kažu da će ta pristranost ometati njegovu sposobnost da iznosi neutralne činjenice.

Na novoj funkciji on će rukovoditi skupom od 17 američkih bezbjednosnih i obaveštajnih agencija, kao i savjetovati predsjednika o obaviještajnim pitanjima.

Ideja da postoji pozicija šefa svih tajnih službi u Americi postojala je još od pedesetih godina prošlog vijeka, ali je formalno stvorena tek poslije terorističkih napada 11. septembra.

Grenelovi prethodnici su bili uglavnom bivši obaviještajci, admirali i vojni veterani.

Beograd i Priština, voz i avion

U oktobru 2019. Tramp ga je imenovao za specijalnog izvjestioca o pregovorima Beograda i Prištine.

Tada je već mjesecima na poziciji specijalnog izjvestioca Stejt dipartmenta za taj dijalog bio Metju Palmer.

I prije imenovanja Grenel je bio uključen u proces dijaloga - prilikom susreta sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u Berlinu krajem 2018. tražio ukidanje taksi na srspke proizvode od 100 dosto.

Sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vidio se u više navrata, posljednji put u Minhenu kada je potpisano pismo o namjerama za supostavljanje željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Navodno je kumovao i inicijativi da se uspostavi avionski sabraćaj na toj relaciji, ali je zasad sve na nivou namjera.

Kada su se prethodni put zvanično sreli - u oktobru u Boegradu, Vučićeva savjetnica za medije Suzana Vasiljević je komentarisala taj susret.

"Bilo je čudno da je prvi put predsednik sam pisao službenu belešku sa sastanka, jer je razgovor očigledno bio dosta težak".

EUobzerver je prije nekoliko dana objavio članak s naslovom "Sjedinjene Države još uvijek otvorene za razmjenu teritorija Kosova i Srbije", a u tekstu se konstatuje da se toj ideji protivi NjNemačka.

Grenel je to nazvao "lažnim vijestima".

"Ja sam za ono što se strane u dijalogu dogovore, fokusiran sam na ekonomski razvoj, a ne politiku", napisao je Grenel.

Ko je Ričard Grenel?

 • Medijski stručnjak i veteran u odnosima s javnošću.
 • Ima dvodecenijsko iskustvo na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, navodi su u zvaničnoj biografiji.
 • Vlasnik je i firme za komunikacije "Kapital media partners" koju je osnovao 2009. godine.
 • Bio je prvi otvoreno gej portparol nekog republikanskog kandidata za predsjednika u Americi.
 • Savjetovao je Džona Mekejna tokom predsjedničke trke 2000. godine.
 • Bio je medijski savjetnik i američkim ambasadorima pri Ujedinjenim nacijama. Na to mjesto prvi ga je imenovao predsjednik Džordž Buš 2001. godine i tu će ostati do 2008.
 • Promjenio je četiri amabasadora i postigao rekord - on je savjetnik za komunikacije sa najdužim stažom u UN-u.
 • To je bilo turbulentno vrijeme za Ameriku - borba protiv terorizma, konflikti na Bliskom Istoku i nuklearne prijetnje Irana i Sjeverne Koreje.
 • Prije toga, Grenel je radio kao portparol brojnih gradonačelnika i guvernera u Americi.
 • Sa medijima nije samo sarađivao, već je i pisao za Volstrit džurnal, Los Anđeles tajms, Vašington tajms, CNN i CBS Njuz.
 • Diplomirao je na Univerzitetu Evanđel, a master diplomu stekao na Harvardu.

Kojih 17 tajnih službi ima u Americi?

 • 1. Direktorat službi bezbjednosti - kancelarija šefa svih tajnih službi
 • 2. CIA - najpoznatija obaviještajna agencija koja se bavi špijunskim aktivnostima u inostranstvu
 • 3. NSA - Nacionalna bezbjednosna agencija, između ostalog, bavi se praćenjem i prikupljanjem podataka iz komunikacija, za to koristi vrlo sofisticirane metode
 • 4. DIA - Obavještajna agencija u okviru Ministarstva odbrane
 • 5. FBI - Federalni biro za istrage ima i ovlašćenja da upotrebi silu, poput policije, a bave se obavještajnim radom unutar SAD
 • 6. Biro za obavještajne aktivnosti u okviru Stejt dipartmenta
 • 7. Kancelarije za bezbjednosna pitanja i analitiku unutar Ministarstva unutrašnjih poslova
 • 8. Kancelarija za nacionalnu bezbjednost u okviru DEA - agencije koja se borbom protiv prodaje narkotika
 • 9. Kancelarija za bezbjednosna pitanja i analitiku u okviru Ministarstva finansija
 • 10. Odjeljenje za obavještajne i kontraobavještajne aktivnosti u Ministarstvu energetike
 • 11. Nacionalna geospacijalna obavještajna agencija - analizira informacije koje se koriste u borbama, saniranju posljedica humanitarnih i prirodnih katastrofa
 • 12. Nacionalna kancelarija za izviđanje - kontrolišu upotrebu satelita
 • 13. Obavještajna agencija u okviru ratnog vazduhopolovstva
 • 14. Vojna obavještajna agencija
 • 15. Obavještajna jedinica u okviru mornarice
 • 16. Obavještajna agencija marinaca
 • 17. Obavještajna agencija Obalske straže
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana