Европски парламент указује на посљедице неусклађивања Србије са санкцијама ЕУ

Танјуг
Foto: Архива

БРИСЕЛ- Посланици Европског парламента данас ће на ванредном засједању расправљати о ситутуацији у Украјини, а затим гласати о Резолуцији о руској агресији против Украјине.

У нацрту Резолуције, поред најстроже осуде ”војне агресије Русије”, подршке Украјини и позива ЕУ да појача санкције против Москве, налази се и параграф којим Европски парламент указује на посљедице неусклађивања Србије са санкцијама ЕУ.

"Европски парламент жали због неусклађивања Србије са ЕУ санкцијама против Русије, што штети њеном приступном процесу. Наглашавамо очекивање да се земље кандидати за чланство у ЕУ ускладе не само са ЕУ критеријумима већ и са заједничком ЕУ спољном и безбједносном политиком”, наводи се у нацрту текста у који је Танјуг имао увид.

Нацрт резолуције, у 46 параграфа, "најоштрије осуђује нелегалну, ничим изазвану и неоправдану војну агресију и инвазију Руске Федерације на Украјину, као и учешће Белорусије у овој агресији”.

Од Руске Федерације се ”захтјева тренутни прекид свих војних активности у Украјини и повлачњење војних и паравојних снага и војне опреме” са територије Украјине, а истовремено се пружа ”неподијељена солидарност са украјинским народом”.

Европски парламент овом резолуцијом позива и на ”наставак дипломатских напора у циљу заустваљања руске агресије” и проналазак ”мирног рјешења уз поштовање украјинског суверенитета и територијалног интегритета”.

Земље чланице ЕУ се позивају на даљу хитну хуманитарну помоћ Украјини, али и да прошире санкције које би требало да ”ослабе руску економију” укључујући и забрану увоза руске нафте и гаса у ЕУ.

Истовремено, земље чланице ЕУ се позивају да ”прихвате чињеницу да ће строге санакције према Русији имати неизбјежне негативне ефекте на њихову економску истуацију”.

Очекује се да Европски парламент подржи и све до сада уведне ЕУ мјере укључујући и подршку за војно јачање украјинске војске.

Европски парламент би, према тексту нацрта Резолуције, требало да позове ЕУ да припреми пакет од више милијарди евра за "опоравак Украјине и реконструкцију разорене инфраструктуре”, као и да се крене у процес одобравања кандидатског статуса Украјини за чланство у ЕУ.

Резолуције Европског парламента нису правно обавезујуће и представљају политичке оцјене и смјернице ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана