“Државни гудачки оркестар” сије страх међу њемачким политичарима

Агенције
“Државни гудачки оркестар” сије страх међу њемачким политичарима

БЕРЛИН - Истакнутим њемачким поличарима у савезној покрајини Тирингији стижу учестале пријетње смрћу уочи локалних избора који ће бити одржани у недјељу.

- У писму су ми запријетили да ће ме, ако не обуставим предизборну кампању, избости као што се то догодило келнској градоначелници прије пар година или да ће ми поставити бомбу у аутомобил - рекао је главни кандидат Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Тирингији Мике Мохринг.

Он је већ прошлог мјесеца примио разгледницу у којој му је пријећено смрћу.

На тој разгледници аутор помиње убиство демохришћанског политичара Валтера Лубкеа из јуна, за које је осумњичен један неонациста.

Пријетње смрћу повезане с предизборном кампањом у Тирингији примио је и предсједник странке Зелени Робер Хабек, као и кандидат ове странке у Тирингији Дирк Адамс.

Одговорност за посљедње пријетње смрћу је преузела група позната као “Државни гудачки оркестар”, која је већ позната властима.

- Не смијемо допустити ширење мржње, насиља и пријетње смрћу - поручио је Мохринг путем “Твитера”.

Министар унутрашњих послова Тирингије Георг Мајр рекао је да власти озбиљно схватају пријетње. Он је потврдио да и премијер Тирингије Бодо Рамелов прима пријетње.

У вези с тим полиција је извршила претрес у стану једног познатог неонацисте, код којег је пронађена већа количина оружја.

У Тирингији би ове недјеље највећи број гласова могла освојити десно-популистичка Алтернатива за Њемачку (АфД), прецизније најекстремније крило те странке. У сусједној савезној покрајини Саска-Анхалт прије неколико седмица је извршен терористички напад с радикално десном позадином.

Циљ напада је била синагога у граду Халеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана