“Državni gudački orkestar” sije strah među njemačkim političarima

Agencije
“Državni gudački orkestar” sije strah među njemačkim političarima

BERLIN - Istaknutim njemačkim poličarima u saveznoj pokrajini Tiringiji stižu učestale prijetnje smrću uoči lokalnih izbora koji će biti održani u nedjelju.

- U pismu su mi zaprijetili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti kao što se to dogodilo kelnskoj gradonačelnici prije par godina ili da će mi postaviti bombu u automobil - rekao je glavni kandidat Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Tiringiji Mike Mohring.

On je već prošlog mjeseca primio razglednicu u kojoj mu je prijećeno smrću.

Na toj razglednici autor pominje ubistvo demohrišćanskog političara Valtera Lubkea iz juna, za koje je osumnjičen jedan neonacista.

Prijetnje smrću povezane s predizbornom kampanjom u Tiringiji primio je i predsjednik stranke Zeleni Rober Habek, kao i kandidat ove stranke u Tiringiji Dirk Adams.

Odgovornost za posljednje prijetnje smrću je preuzela grupa poznata kao “Državni gudački orkestar”, koja je već poznata vlastima.

- Ne smijemo dopustiti širenje mržnje, nasilja i prijetnje smrću - poručio je Mohring putem “Tvitera”.

Ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Majr rekao je da vlasti ozbiljno shvataju prijetnje. On je potvrdio da i premijer Tiringije Bodo Ramelov prima prijetnje.

U vezi s tim policija je izvršila pretres u stanu jednog poznatog neonaciste, kod kojeg je pronađena veća količina oružja.

U Tiringiji bi ove nedjelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), preciznije najekstremnije krilo te stranke. U susjednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt prije nekoliko sedmica je izvršen teroristički napad s radikalno desnom pozadinom.

Cilj napada je bila sinagoga u gradu Haleu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana