За 12 годинa сервису подршке несталој дјеци упућено 5.000 позива

GS
Foto: Facebook

БЕОГРАД - Подаци Организације која се бави борбом против свих облика експлоатације (АСТРА) показују да је у претходних 12 година сервису подршке несталој дјеци, дјеци у ризику и њиховим родитељима или старатељима упућено око 5.000 позива, а готово половина случајева су дјеца која бјеже из породица или социјалних установа у којима су смјештена, рекла је за Tanjug Јасмина Крунић, кординаторка са јавне политике у АСТРИ.

“Подаци АСТРЕ која већ 12 година води Европски број за несталу децу у Србији показују да смо ми забележили готово пет хиљада позива у протеклих дванаест година. Статистика показује да упркос асоцијацији коју свако има када чује за нестанак детета, да је реч о отмици или озбиљном кривичном делу... подаци показују да готово половину случајева чине деца која беже из својих породица, хранитељских породица, из социјалног смештаја због различитих разлога - од занемаривања, породичног или вршњачког насиља”, рекла је за Tanjug Јасмина Крунић, кординатора за јавне политике у АСТРИ. 
    
Она је додала да су случајеви отмице дјеце и даље веома ријетки.
    
“Случајеви отмице деце и даље су врло ретка појава - 3 одсто. У последњих 10 година, било је два таква случаја, оба са изузетно узнемирујућим, трагичним епилогом”, рекла је Крунић. 
    
Како је навела, потом слиједе такозване родитељске отмице у ситуацијама када родитељ који нема старатељство покушава да дође до партнера, до дјеце или само до дјеце како би наудио другом партнеру. 
    
“Због специфичног географског положаја Србије, као и изложености бројним легалним и илегалним миграционим токовима, забележено је и 17 посто случајева нестале деце миграната без пратње”, рекла је Крунић и додала да се исти проценат бележи и у случајевима изгубљене, повређене или на други начин нестале деце, која не припадају  наведеним категоријама. 
    
Она је подсјетила да од прошле године, Србија има и систем раног узбуњивања у случају нестанка дјетета „Пронађи ме“, а АСТРА је била једна од 17 чланица републичког Тима за увођење Амбер Алерт система у Републици Србији, који је успоставило и водило Министарство унутрашњих послова. 
    
Крунић је напоменула да АСТРА све пријаве просљеђује полицији, али наставља да ради са подносиоцима пријаве - родитељима, старатељима, институцијама и организацијама које се обраћају тој организацији у случају дјетета у ризику од нестанка или несталог дјетета. 
    
“Ми у оквиру сервиса 11600 пружамо различите врсте подршке деци, родитељима и старатељима током потраге, деци и породици након проналаска, а сервис је намењен и пријављивању нестанка детета и сарадњи са надлежним институцијама”, рекла је Крунић. 
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана