У Србију се вратио први Србин из Вухана, осјећа се добро

Tanjug
У Србију се вратио први Србин из Вухана, осјећа се добро

БЕОГРАД - Један држављанин Србије који је боравио у Вухану стигао је ноћас у Београд, прошао је медицинску контролу, осјећа се добро и нема симптоме коронавируса, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Та особа је један од пет српских држављана који бораве у Вухану, каже Дачић и додаје да један од преосталих не жели да напусти Кину, док троје чека евакуацију из града, која ће се можда обавити уз помоћ Француске.

Дачић казе да је српски држављанин који се вратио из Вухана пре него што је град стављен у "карантин" отишао у друге крајеве провинције, потом и у Шангај, те да је одатле преко Москве стигао у Београд.

- Ми смо му платили карту, уз помоћ МСП се вратио синоћ из Москве. За сада је све у реду, прошао је контролу, нема температуру нема симптоме, видехцемо како ће се даље одвијати ситуација - рекао је Дачић.

Министар је рекао да се није лако евакуисати из Вухана и да преостали држављани сада не могу сами да оду до Шангаја или неког другог града, али и нагласио да морају да постоје добре мере здравствене заштите и у оним земаљама у које се враћају људи из Вухана.

Дачић каже и да не треба ширити панику и нереална очекивања да ће се обавити евакуација свих грађана који живе у Кини, будући да у осталим градовима није проглашена затворена зона и функционише саобраћај.

- Ако неко има проблем и да плати карту, можемо да погнемо, али је немогуће извршити евакуацију из овореног града, евакуација се врши из подручја која су захваћена болестима, ратом... - рекао је Дачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана