Тинтор: Суђење Алексићу могло би да потраје и више од две године

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - На јучерашњем рочишту на суђењу Мирославу Алексићу, суд је одбио приједлог за суочење који је истакла одбрана, изјавио је за Тањуг адвокат Југослав Тинтор.

Он је објаснио да се и тужилаштво противило суочењу, с обзиром на то да одбрана није уопште конкретизовала на које околности треба да се суочавају Алексић и жртва, а такође је истакла и, како он каже, проблем секундарне виктимизације гдје се жртва практично излаже великој трауми у случају суочења.

"Што се тиче питања, она су негде приведена крају. Мислим да је и суд својим ставом помогао да се ипак конкретизују и искристалишу она питања која су битна за саму пресуду и за оно о чему се расправља. Суд је зато велики број питања и одбио јер је дужност суда да води рачуна да не може свако питање да се поставља, већ да се препознају она која су битна" изјавио је Тинтор и додао да се више иде на вишесатно испитивање, са стотинама питања, како би се у тој "шуми питања створила једна слика у којој се онда не може видети дрво".

Према његовим ријечима, суд је на јучерашњем суђењу нашао процесни начин да се носи са таквом ситуацијом и да не допусти злоупотребу процесних права и опструкцију поступка.

"Маратонску одбрану Алексића смо видели јер ју је износио годину дана и када би слушали тонски запис његове одбране, мислим да има негде петнаест сати одбране на неких 120 куцаних страна транскрипта аудио записа. Мени није познато да је неко износио толику одбрану, тако да је он са својом одбраном завршио. Када је након те маратонске одбране био питан да одговори на питање и појасни нејасноће, одбио је да одговори на питање пуномоћника оштећених, јер зна да не би могао да изнесе критички осврт и да било шта објасни и избегао је то" изјавио је Тинтор. 

Што се тиче даљег развоја поступка, наводи адвокат, у овом моменту није захвално предвиђати, али сматра да уколико суд буде користио своја процесна овлашћења и заиста фокусирао поступак на оно што су чињенице од значаја за доказивање, чак и овим темпом суђења, има изгледа да се доказни поступак до неке наредне године примакне крају.

На питање када се очекује свједочење глумице Милене Радуловић, одговорио је да редослијед свједочења одређује суд, али да сматра да ће она највероватније свједочити на крају.

"Иако су многи очекивали брзо суђење од шест месеци, ја сам и тада рекао да без 1,5 година није реално очекивати да се један овакав случај може пресудити у условима функционисања српског правосуђа. Моје мишљење је да иду у односу на кривична дела, препознају да би могло да дође до застарелости кривичног гоњења, зато им је то стратегија да отегну поступак што је више могуће. Тако да је врло могуће да траје, од почетка до краја, и две, две и по године" рекао је Тинтор.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана