Tintor: Suđenje Aleksiću moglo bi da potraje i više od dve godine

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na jučerašnjem ročištu na suđenju Miroslavu Aleksiću, sud je odbio prijedlog za suočenje koji je istakla odbrana, izjavio je za Tanjug advokat Jugoslav Tintor.

On je objasnio da se i tužilaštvo protivilo suočenju, s obzirom na to da odbrana nije uopšte konkretizovala na koje okolnosti treba da se suočavaju Aleksić i žrtva, a takođe je istakla i, kako on kaže, problem sekundarne viktimizacije gdje se žrtva praktično izlaže velikoj traumi u slučaju suočenja.

"Što se tiče pitanja, ona su negde privedena kraju. Mislim da je i sud svojim stavom pomogao da se ipak konkretizuju i iskristališu ona pitanja koja su bitna za samu presudu i za ono o čemu se raspravlja. Sud je zato veliki broj pitanja i odbio jer je dužnost suda da vodi računa da ne može svako pitanje da se postavlja, već da se prepoznaju ona koja su bitna" izjavio je Tintor i dodao da se više ide na višesatno ispitivanje, sa stotinama pitanja, kako bi se u toj "šumi pitanja stvorila jedna slika u kojoj se onda ne može videti drvo".

Prema njegovim riječima, sud je na jučerašnjem suđenju našao procesni način da se nosi sa takvom situacijom i da ne dopusti zloupotrebu procesnih prava i opstrukciju postupka.

"Maratonsku odbranu Aleksića smo videli jer ju je iznosio godinu dana i kada bi slušali tonski zapis njegove odbrane, mislim da ima negde petnaest sati odbrane na nekih 120 kucanih strana transkripta audio zapisa. Meni nije poznato da je neko iznosio toliku odbranu, tako da je on sa svojom odbranom završio. Kada je nakon te maratonske odbrane bio pitan da odgovori na pitanje i pojasni nejasnoće, odbio je da odgovori na pitanje punomoćnika oštećenih, jer zna da ne bi mogao da iznese kritički osvrt i da bilo šta objasni i izbegao je to" izjavio je Tintor. 

Što se tiče daljeg razvoja postupka, navodi advokat, u ovom momentu nije zahvalno predviđati, ali smatra da ukoliko sud bude koristio svoja procesna ovlašćenja i zaista fokusirao postupak na ono što su činjenice od značaja za dokazivanje, čak i ovim tempom suđenja, ima izgleda da se dokazni postupak do neke naredne godine primakne kraju.

Na pitanje kada se očekuje svjedočenje glumice Milene Radulović, odgovorio je da redoslijed svjedočenja određuje sud, ali da smatra da će ona najverovatnije svjedočiti na kraju.

"Iako su mnogi očekivali brzo suđenje od šest meseci, ja sam i tada rekao da bez 1,5 godina nije realno očekivati da se jedan ovakav slučaj može presuditi u uslovima funkcionisanja srpskog pravosuđa. Moje mišljenje je da idu u odnosu na krivična dela, prepoznaju da bi moglo da dođe do zastarelosti krivičnog gonjenja, zato im je to strategija da otegnu postupak što je više moguće. Tako da je vrlo moguće da traje, od početka do kraja, i dve, dve i po godine" rekao je Tintor.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana