Стопа незапослености у Србији ускоро испод десет одсто

Агенције
Стопа незапослености у Србији ускоро испод десет одсто

БЕОГРАД - Стопа незапослености у Србији ће ускоро бити испод десет одсто, изјавио је јуче у Скупштини Србије министар финансија Синиша Мали, уз напомену да ће тај позитиван резултат бити остварен захваљујући великом броју страних и јавних инвестиција, али и подршци државе домаћим инвеститорима.

Истакао је да је политика државне Владе од 2014. усмјерена ка смањењу незапослености.

- Циљ је био да у што краћем периоду запослимо што више људи у Србији - казао је Мали и подсјетио да је према подацима Републичког завода за статистику незапосленост са 25,9 одсто у 2013, када је сваки четврти грађанин био без посла, смањена на десет одсто.

Мали је казао да је у протеклих неколико година отворено између 400.000 и 500.000 нових радних мјеста, што говори о успјешности политике Владе Србије, када је ријеч о подршци инвестицијама.

- Не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора када је реч о питању подршке од стране државе - напоменуо је Мали.

Објаснио је да је на почетку реформи више било радно интензивних пројеката, који су запошљавали више људи у односу на вриједност инвестиције, док се сада то мијења и тежи се ка капитално интензивним пројектима, у којима се улаже у фабрике по 50 или 60 милиона евра и оне имају послије извоз од 200 до 300 милиона евра, а запошљавању од 50 до 70 радника.

Мали је казао да је циљ да се привлаче и једне и друге инвестиције и подсјетио да је “Фајненшел тајмс” прошле године рангирао Србију на мјесто број један по привлачењу страних директних инвестиција по глави становника, пошто је имала 107 пројеката вриједних 5,8 милијарди долара.

- Ове године имамо 40 одсто више у првих осам месеци него прошле године. То умањује наш јавни дуг. Такође, стопа незапослености међу младима се преполовила последњих година - истакао је Мали.

Како је казао, планира се све више јавних инвестиција, гради се саобраћајна инфраструктура, а национални инвестициони план предвиђа још 10 или 12 милијарди евра за инфраструктуру у наредних четири или пет година.

Додао је да се смањује за 0,5 одсто допринос за ПИО и повећава неопорезиви дио зараде са 15.300 на 16.300 динара.

 

Мањи порези

Синиша Мали је изјавио да ће Влада и у 2020. смањити пореско оптерећење нето зарада за додатни један проценат и истакао да није тачно да је то оптерећење превелико, пошто је на нивоу просјека земаља ЕУ.

- Смањујемо порезе и доприносе на зараде из године у годину. Када је то било да се они смањују овом брзином, зато је за један одсто из године у годину. У свету се нигде то не гледа као код нас, као на бруто и нето зараду, већ се то назива “клин”. Код нас је 38,4 одсто оптерећење на нето зараду, када се погледа бруто у односу нето и ми смо ту на самом просеку 28 земаља чланица ЕУ, којима тај однос износи 38,2 одсто - нагласио је Мали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана