Србија: Ухапшен медицински техничар који није хтио да помогне Живку (56), пријети му казна до 12 година

ГС
Србија: Ухапшен медицински техничар који није хтио да помогне Живку (56), пријети му казна до 12 година

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Запослени медицински техничар Б.В. у Хитној помоћи у Сремској Митровици, који је наводно отворио врата и одбио да прими пацијента Живка Ракулића Бају (56), који је убрзо преминуо испред амбуланте у том граду, ухапшен је и одређен му је притвор.

Из Вишег јавног тужилаштва у Сремској Митровици наводе да је покренут истражни поступак против једног лица за тешко дјело против здравља људи у вези кривичног дјела несавјесног пружања љекарске помоћи.

- Наведеном лицу одређен је притвор рјешењем Вишег суда - рекли су из тужилаштва.

Запријећена казна затвора за то дјело је од 2 до 12 година затвора. Б.В. је према непотврђеним информацијама већ раније осуђиван и то за наношење лаких тјелесних озледа кад је претукао једног човјека.

Подсјетимо, Живко Ракулић преминуо је 1. априла у раним јутарњим сатима, како се претпоставља од срчаног удара, испред здравствене амбуланте у Сремској Митровици, јер га у Хитној помоћи нису примили на преглед. Док је у Дому здравља формирана комисија да испита чињенице овог случаја породица је поднијела кривичне пријаве против установе и запосленог.

Живка је његов колега са посла довео у Хитну помоћ, која се налази у диспанзеру на Сави у улици Променада. На улазу га је сачекао медицински техничар Б.В, који му је рекао да није хитан случај и да се јави свом љекару у здравствену станицу.

Колега је Живка потом одвезао до здравствене станице у улици Петра Прерадивића, на другом крају града, која је у том моменту била затворена. У њој је била једино чистачица која је урадила шта је могла - позвала је Хитну помоћ. Врло брзо Живко Ракулић је преминуо од срчаног удара испред ове амбуланте.

Хитна помоћ је стигла само да констатује смрт.

- Уопште га нису пустили у Хитну помоћ, него је овај само мало одшкринуо врата и питао га шта хоће. Он је рекао да га боле руке, у страховитим боловима је био, плаче човјек, вришти, овај каже "ниси ти за хитну помоћ, иди ти код свог љекара". Отишли смо до амбуланте која није радила, он је изашао тамо и шетка се, ја му кажем "уђи у кола, хладно је", а он каже да му је лакше кад се креће. Шетао се и у једном моменту ухвати се за гелендер и неки звук је испустио и паде. Потрчим и придржим га и тада ми је умро на рукама - причао је Живков колега.

Дан пред смрт Живко је био код свог сина гдје су славили рођендан његовог унука. Никада није пио, нити је живио нездраво, па је позив очевог колеге са посла, да дође до диспанзера јер је тати лоше, његов син Живојин у први мах схватио као првоаприлску шалу.

- Знали смо да се шалимо кад је 1. април и прво сам помислио, ма немогуће, како мој отац може да буде лоше. Људина. Кренуо сам да се спремам кад ме је његов колега опет звао и рекао да дођем што прије јер морају у другу здравствену установу. Док сам возио бицикл ка Сремској Митровици звао ме трећи пут и рекао да је отац умро и да је ту полиција. Нисам и даље вјеровао да је то могуће. Кад сам стигао тамо била је само полиција. Хитна је већ отишла. Питао сам их "гдје је" и викао "није то мој тата". Клекнуо сам на кољена и допузао некако до њега, нисам имао снаге да му окренем тијело и да га погледам - рекао је Живојин.

Живко Ракулић је према свједочењу свог сина живео поштено и скромно. Радио је у једној фирми и био добровољни давалац крви 30 година.

Дао је крв чак 55 пута, али та доброта му се није вратила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана