Случај од ког зависе односи САД и Србије

Агенције
Случај од ког зависе односи САД и Србије

Испред потпредсједника САД Џоа Бајдена и премијера Србије Александра Вучића на столу у Вашингтону као једна од важнијих тема наћи ће се "случај Битићи".

Случај у коме су припадници српске полиције 1999. године убили три америчка држављанина албанског поријекла представља једну од препрека у односима Србије и САД, а претходних дана је у Конгресу САД иницирана и нова резолуција која треба да се нагласи да је остваривање правде у случају Битићи главни фактор побољшања односа између двије земље.

Текст резолуције практично је истовијетан као у оној из 2013. године, а веома значајно је време њеног доношења - иницирана је само неколико дана пред прву званичну посјету Вучића Сједињеним Америчким Државама.

Браћа Илија, Агрон и Мехмет Битићи рођени су у Чикагу, а придружили су се тзв. "Атлантској бригади" Ослободилачке војске Косова у априлу 1999. Ухапшени су у СРЈ, а затим и убијени исте године, а за њихову смрт досад нико није одговарао.

Како је наведено у првој резолуцији, од Владе Србије и надлежних органа се тражи да ријешавање овог случаја буде постављено као приоритет, САД ће посветити ресурсе како би "помогле и пратиле" напоре Србије, а постигнут напредак у разрјешењу овог случаја, или његов изостанак, требало би да остане значајан фактор у одређивању даљег развоја односа између САД и Републике Србије.

Такве ставове поновио је ових дана конгресмен Ли Зелдин и навео да је његова канцеларија блиско сарађивала с породицом Битићи.

Говорећи у име породице, Фатос Битићи је рекао да је "фрустриран чињеницом што српски политички врх штити осумњичене на високим функцијама".

"Ова резолуција је јасна порука о одлучности САД. Премијер Вучић ће морати да одговори зашто није ништа предузео као и о свом блиском односу са Гораном Гуријем Радосављевићем током своје посјете Вашингтону", рекао је Битићи.

Премијер Вучић се осврнуо на овај случај данас, када је и потврдио да ће предсједник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић бити укључен у ријешавање тог случаја.

Како је рекао, Матић је, између осталог, показао иницијативу и у рјешавању случаја убиства новинара Славка Ћурувије.
"Није реално да се тај случај расветли до мог одласка у САД, али било би добро да се тај случај реши", рекао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана