Француска, Њемачка и Италија: Приштина није испунила услове за чланство у Савјету Европе

Танјуг
Француска, Њемачка и Италија: Приштина није испунила услове за чланство у Савјету Европе

ПРИШТИНА - Француска, Немачка и Италија упутиле су писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у којем су му саопштиле да Приштина није испунила услове међународне заједнице за чланство у Савјету Европе, пошто ''није направљен ниједан корак ка формирању Заједнице српских општина (ЗСО)'', и позвале владу у Приштини да размотри слање нацрта статута ЗСО тзв. уставном суду Косова.

-Нажалост, кораци које предлажете не рјешавају хитну потребу за конкретним корацима ка успостављању Заједнице општина са српском већином и ризикују даље подривање дијалога који води Европска унија - наведено је у писму које је објавио Албаниан пост.

У писму се истиче да је нацрт статута, који је представио специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, ''солидан модел'' како треба да изгледа ЗСО.

-Прво, нацрт статута који је представио специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак није „џентлменски приједлог“. То је солидан модел, пажљиво израђен уз помоћ европских правника и експерата, заснован на постојећој најбољој пракси. Размотрите све своје црвене линије, укључујући Уставни суд и правни оквир. Још једном да нагласимо, ми не желимо нефункционално Косово. ЗСО се ни по чему не може поредити са Републиком Српском - наведено је у писму Италије, Француске и Њемачке.

Истиче се да достављање нацрта представницима Савета Европе не би представљало корак унапријед, пошто ''њихово мишљење није правно обавезујуће'', и додаје да се напредак може остварити једино слањем документа уставном суду тзв. Косова.

Осврћући се на приједлог Приштине да изради нови нацрт, истиче се да то не би било ни примјерено ни примјењиво.

-Ваш приједлог за припрему новог нацрта уз консултације са актуелним начелницима или замјеницима општина није ни примјерен ни примјењив због тренутних прилика у овим општинама - истиче се у писму.

Указује се да постоји реалан ризик да без одлучног напретка у ЗСО захтев Приштине за чланство у Савету Европе неће добити довољну подршку држава чланица.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала изјавила је јуче да је упутила писмо предсједавајућем Парламентарне скупштине Савхета Европе Теодоросу Рузопулосу у којем је навела да Приштина припрема нацрт статута за успостављање "механизма за самоуправу, координацију и сарадњу општина са српском већином на Косову" и да ће га до краја маја упутити уставном суду тзв. Косова.

Према дневном реду састанка објављеном на сајту Савета Европе, питање чланства тзв. Косова није на дневном реду Комитета министара, који јуче и данас засједа у Стразбуру.

Дневни ред је, међутим, склон промјенама и могло би се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана