Одржан протест опозиције, на крају мање тензије FOTO/VIDEO

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- БЕОГРАД- Протест у организацији дијела опозиције "Србија против насиља" завршен је вечерас у Београду.

Испред зграде РТС-а задржала се мања група људи, као и испред Народне скупштине, са нејасним захтјевима, због чега је дошло до мањих тензија.

Скуп је, иначе, завршен обраћањем глумца Хаџи Ненада Маричића, који је поновио раније изнете захтјеве дијела опозиције и позвао грађане да се поново окупе у петак.
Он је рекао и да је РТС вечерас извјештавао са протеста.

Завршен протест опозиције "Србија против насиља"

Четврти протест у организацији дијела опозиције "Србија против насиља" завршен је вечерас обраћањима са бине у Ташмајданском парку.

Окупљени се полако разилазе

Репортер портала "ЕuroNews" Стефан Горановић налази се испед Цркве Светог Марка, каже да су људи позвани да се поново окупе сљедећег петка и наводи да се у овом тренутку људи разилазе.

Ракић: Молим људе да не покушавају да уђу у РТС

Драгана Ракић, народна посланица из Демократске странке, замолила је људе да не покушавају да уђу у РТС. 
"Протест је завршен, немам информације ко то покушава да насилно уђе у РТС. Ово су ненасилни протести и молим људи који покушавају да уђу у РТС то не раде, ми смо људи који желе да мијењају Србију набоље, а одговор на насиље свакако није насиље", рекла је она за "Н1". 

Алексић: Власт је овај пут организовала своје екипе, бранимо институције Србије

Народни посланик Мирослав Алексић рекао је да народни посланици стоје са редарима на сва три улаза РТС-а и не дозвољавају да "екипе које су инструисане" направе инциденте. 

"Очигледно је да постоје неке групације које су инструисане од стране режима, а које су обележиле цео протест и виђене су на почетку. Сада су исте те групе испред РТС-а, очигледно је да је власт овог пута ангажовала своје екипе које покушавају да овај величанствени протест оскрнаве", рекао је он за "Н1".

Гласни повици "уживо" испред зграде РТС-а

Четврти протест "Србија против насиља" је у току, а велики број грађана упркос киши стоји испред зграде РТС-а, скандирајући ријечи "уживо". 

Како јављају репортери "Н1", они повицима и даље врше протест на запослене на РТС-у да извјештавају са вечерашњих демонстрација, а у неколико наврата су их позивали да се придруже народу испред зграде. 

Поред захтјева за уживо извјештавање, чују се и повици "уа" и "Вучићу, одлази". 

 

Ovaj snimak je sve SrbijaProtivNasilja pic.twitter.com/8FgdLiI5QN

— Ilija (@ilijajerkovic) May 27, 2023

Позвали окупљене да поново дођу на протест сљедећег петка

Ранка Кашиковић поново се обратила окупљенима у Ташмајданском парку и позвала окупљене да поново дођу на протест сљедећег петка.

"РТС је јавни сервис који плаћају сви грађани. И зато тражимо само да поступе одговорно и поштују закон ове земље. Од РТС-а тражимо само да раде свој посао", речено је са бине.

Грађани се запутили ка Ташмајданском парку

Грађани који су се окупили испред РТС-а, остали су у густом прстену током почетка Дневника 2, а затим су позвани да се упуте ка Ташмајданском парку, гдје је постављена бина и очекује се ново обраћање.

Учесници протеста "Србија против насиља" стигли до зграде РТС-а 

Учесници протеста "Србија против насиља" који су око 18 сати кренули у протестну шетњу испред Народне скупштине, стигли су до РТС-а у Таковској улици, гдје су формирали прстен око зграде јавног сервиса.

Почео четврти протест опозиције "Србија против насиља"

Четврти опозициони протест "Србија против насиља" почео је вечерас нешто послије 18.00 часова испред Народне скупштине, одакле је планирана шетња која ће се завршити формирањем "прстена" око зграде Радио-телевизије Србије.

Како јавља извештач Танјуга, саобраћај је блокиран код Народне скупштине у оба смјера.

Организатори су најавили шетњу Булеваром краља Александра до Правног факултета и Таковском до јавног сервиса Србије, који, како су рекли, мора да извјештава у интересу свих грађана.

Грађани су позвани да на скуп понесу цвијет као симбол борбе против насиља, али и као симбол туге.

На протест су дошли председник Демократске странке Зоран Лутовац, Радомир Лазовић и Добрица Веселиновић из покрета Не давимо Београд, Александар Јовановић Ћута из  покрета Морамо - Заједно. 

Прва се на скупу обратила Ранка Кашиковић, учесница протеста.

Опозиција је испоставила захтјеве још прије неколико недјеља, а траже заустављање промовисања насиља у јавном простору, као и институционалну одговорност.

Конкретно захтјеви су смјена савјета РЕМ-а, одузимање националних фреквенција ТВ Пинк и ТВ Хепи због промоције насиља, смјена руководства РТС-а због програма који афирмишу насиље, гашење штампаних медија који крше новинарски кодекс, као и смјену министра полиције  Братислава Гашића и шефа БИА-е Александра Вулина.

На протест су позвали Зелено-лијеви клуб, односно покрет Не давимо Београд, Демократска странка, посланички клуб "Уједињени", Морамо-Заједно и Народна странка.

Према најави организатора, протест би требало да траје  до 22 часа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана