Одбрана тражи суочавање Јовановића и Чумета

Агенције
Одбрана тражи суочавање Јовановића и Чумета

Београд - Браниоци оптужених припадника Јединице за специјалне операције (ЈСО) за оружану побуну 2001. године затражили су јуче на почетку поновљеног суђења суочавање раније саслушаних свједока Чедомира Јовановића, Љубише Бухе Чумета, Душана Михајловића и Дејана Миленковића Багзија.

Пред Специјалним судом у Београду, због промјене предсједника судског вијећа, испочетка је кренуло суђење осморици припадника ЈСО оптужених за оружану побуну 2001. године.

На почетку суђења замјеник тужиоца за организовани криминал је прочитао оптужницу која припаднике ЈСО терети за извршење кривичног дјела оружана побуна, из тада важећег Кривичног закона Савезне Републике Југославије (СРЈ). Сви оптужени, међу којима је и командант те расформиране јединице Милорад Улемек Легија у кратком изјашњењу о кривици изјаснили су се да нису криви, док ће своје одбране моћи, ако желе, поново изнијети у октобру, када се наставља суђење.

Поред Улемека, оптужени за побуну су бивши команданти ЈСО Милорад Улемек, Звездан Јовановић и Душан Маричић, који у пожаревачком затвору издржавају максималне казне затвора због најтежих кривичних дјела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића. Оптужени су и Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић, који се бране са слободе.

Умјесто судије Владимира Вучинића, који је зимус отишао у адвокате, сада судском вијећу предсједава судија Драгомир Герасимовић.

У уводним излагањима одбрана је протестовала што је дошло до замјене судија, јер је претходно суђење било малтене у завршници и тражила да не буду испитивани поново непосредно сви саслушани свједоци, већ да њихови искази буду прочитани.

Браниоци су такође предложили суочење раније саслушаних свједока - тадашњих потпредсједника Владе Чедомира Јовановића, министра унутрашњих послова Душана Михајловића, свједока сарадника Љубише Бухе Чумета и Дејана Миленковића Багзија.

О тим приједлозима до сљедећег суђења изјасниће се тужилаштво, а коначну одлуку о томе који ће докази бити извођени поново, а који не, одлучиће суд.

Одбрана је такође оспоравала оптужницу тврдећи да су припадници ЈСО оптужени за дјело против државе која више не постоји - СРЈ.

Током ранијег суђења сви оптужени у својим одбранама тврдили су да они нису извршили побуну, већ да се радило о протесту због изручења хашких оптуженика браће Бановић у којима ЈСО није желио да учествује.

У оптужници је наведено да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказао послушност команди, повукао своје припаднике у центар у Кули, прекинуо комуникације с командом и у више наврата одбио захтјеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића да прекине са побуном.

Провјерити наводе Симовића

Либерално демократска партија позвала је јуче власт да хитно реагује и испита наводе из изјаве Милоша Симовића, осуђеног у поступку за убиство премијера Зорана Ђинђића, у којој је поновио да је још 2011. године Тужилаштву доставио име политичара који је директно умијешан у припрему и извршење атентата. У ЛДП-у сматрају да свака информација о овом случају коју износе свједоци пред државне органе мора бити испитана до краја, па тако и оптужба да је "одређени политичар директно наредио убиство премијера Ђинђића".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана