Хрватског шпијуна у Србији финансирао Лука Модрић?

blic.rs
Хрватског шпијуна у Србији финансирао Лука Модрић?

Дражен Летић, бивши припадник МУП-а, својој вези у Хрватској Николи Кајкићу дао је фалсификована документа која су коришћена за дискредитацију тужиоца да би овај био смијењен и онемогућен да настави истраге против Луке Модрића и Бранимира Главаша.

Кајкић и Летић су јуче добили кривичне пријаве због сумње у шпијунажу, а Блиц доносио детаље њихових досијеа које је Безбједносно-информативна агенција (БИА) водила претходних година. Према тим документима, Никола Кајкић, предсједник националног синдиката полиције у Хрватској, од краја прошле године имао је интензивну комуникацију са Драженом Летићем, бившим полицајцем и куриром нарко-клана Мајкла Доковића.

Први подаци о тајном сарадничком односу њих двојице, према том досијеу, датирају од октобра 2018. године. Одређеног дана Летић и Кајкић имали су сусрет на наплатној рампи за на ауто-пут Е-70, у Сремској Митровици. Очигледно је да су контакти постојали и прије тога јер је Летић Кајкићу по договору предао извјесну документацију чија садржина није засада позната.

– Даљим сагледавањем, установљено је да прикривени однос поменутих особа траје од 2013. године, као и да су се у досадашњем периоду, осим на територији Србије, редовно тајно састајали у Хрватској, најчешће на подручју Винковаца и Вуковара. Такође, прикупљени подаци су показали да Летић и Кајкић комуникацију реализују користећи заштићене интернет апликације за телефонске контакте, уз максималну конспиративност и уз налоге припадника хрватског МУП да се размијењене поруке редовно бришу – наводи се у досијеу. Летић је претходно већ поступао “по наредби” своје хрватске везе. Он је у марту и априлу прошле године фалсификовао потврду Министарства одбране Србије о војном ангажовању Мирослава Краљевића у јединицама ЈНА против хрватских снага током 1991. и 1992. године. Краљевић је, иначе, замјеник осијечког жупанијског државног тужиоца.

Удар на тужиоца

Та фалсификована документација завршила је, на крају, у рукама Бранимира Главаша, озлоглашеног хрватског политичара којем се у неколико наврата судило за ратне злочине над Србима у Хрватској, који ју је искористио да би у Сабору дискредитовао Краљевића и затражио његову смјену. Главаш је то урадио да би се ријешио тужиоца који је био надлежан за поновно покретање истраге против њега, за ратне злочине почињене над Србима у Осијеку 1991. године.

Накнадним ангажовањем БИА је установила да се у конкретном случају ради о фалсификату, у чијој изради је по захтијеву Летића највјероватније учествовала нека од његових веза која се бави описаним послом.

Као награду за овај напад на тужиоца, Летић је од Кајкића добио новац, при чему се из садржаја њихове комуникације, како се наводи у досијеу БИА, може извући претпоставка да је финансијер ових активности био познати хрватски фудбалер Лука Модрић. Модрић је такође имао личне мотиве да дискредитује тужиоца Краљевића: он је у том тренутку био поступајући тужилац у судском поступку против фудбалера, а за давање лажног исказа у поступку против браће Мамић, фудбалских менаџера који су посредовали у његовом трансферу.

Кајкић се ту није зауставио. Он је од Летића тражио да на исти начин облати Роберта Хушкара, инспектора хрватског МУП, са којим је у том периоду ушао у извјесне сукобе. БИА као посебно индикативан ангажман Летића наводи прибављање доказног материјала о боравку заробљених припадника хрватских паравојних јединица, углавном са подручја Вуковара, у КПЗ у Сремској Митровици, у вријеме грађанског рата у бившој СФРЈ. Наиме, осим што је Летић искористио своје познаничке везе са ових простора да би реализовао наведени задатак, с именованим припадником хрватске полиције је договорио и конкретан модалитет како би од стварних наручилаца тог посла из Хрватске извукли што већу материјалну корист.

Да би прикрили своје дјеловање, Кајкић је рекао Летићу да прибави нову телефонску картицу са припејд бројем и да му са тог броја упути СМС на основу ког би Кајкић од својих налогодаваца могао да потражује новчана средства за материјал из КПЗ Сремска Митровица.

Тужбе против Србије

Летић је и тај задатак успешно извршио: Кајкић је у хрватској телевизијској емисији “Бујица”, емитованој 21. септембра 2018. године, јавно показивао досијеа и слике ратних заробљеника, те истакао да је наведени материјал добио од сарадника из Сремске Митровице. Водитељ емисије и Кајкић су заједнички позвали “хрватске бранитеље” и институције Хрватске да документацију искористе за подношење тужби против Србије, са захтевима за материјалну одштету. То се и десило, наводи се у документу БИА: више бивших припадника хрватских војних формација Вишем суду у Београду поднели су тужбе против Србије и Министарства одбране због наводног незаконитог држања у заробљеништву, захтијевајући високе новчане одштете.

Продор у БИА

Осим тога, наводи се у извјештају Агенције, Кајкић је покушао Летића да искористи и за оперативни продор према појединим припадницима БИА. Летић је за Кајкића требало да открије идентитете припадника српске службе, као и друге релевантне податке. Летић је потом требало да ступи у непосредни контакт са припадницима службе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана