ЕК:Политичка нестабилност на КиМ,испунити договорено с Београдом

Танјуг
Foto: ГС

БРИСЕЛ- Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самоодрживости неке су од оцјена које је Европска комисија дала тзв. Косову у Извјештају за период од јуна 2020. године до јуна 2021. године.

 Као и у Извештају за Србију, Комисија од власти у Приштини тражи да се ”конструктивно ангажују и уложе даље значајне напоре у спровођењу свих претходних споразума и допринесу постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом”.

 "Такав споразум је хитан и кључан како би Косово и Србија могли да напредују на својим европским путевима”, наводи се у Извештају.

Када је ријеч о владавини права на Косову, Комисија костатује да је правосудни систем у ”раној фази развоја”, а да је спровођење правде споро, неефикасно и подложно политичком утицају. „Корупција је широко распрострањена и остаје питање за озбиљну забринутост. Постоји потреба за снажном и сталном политичком вољом за ефикасно решавање системских ризика од корупције, као и за снажним одговором правосуђа на корупцију на високом нивоу”, наводи се у Извештају о Косову.

ЕК костатује ограничени напредак у области борбе против организованог криминала на КИМ, а од власти у Приштини захтијева да осигурају да нема политичког уплитања у оперативне активности органа за спровођење закона.

Извештај констатује недостак напретка у области реформе јавне администрације на КиМ и подвлачи ”непримерен политички утицај” на кадровску политику.

У области основних и људских права, ЕК наводи да тзв. Косову постоји законски оквир који у широком смислу ”гарантује заштиту” ових права, али да се још мора радити на њиховој имплементацији у пракси посебно у погледу мањина.

Додаје се да је Приштина у последњих годину дана задржала опште добре односе са Албанијом, Црном Гором и Сјеверном Македонијом, али и да није дошло до промјене у односима нити строгом визном режиму са БиХ, која не признаје независност Косова.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана