Боцан-Харченко: Дијалог Београда и Приштине успоставити што прије

Н1
Боцан-Харченко: Дијалог Београда и Приштине успоставити што прије

Београд - Русија жели да што прије поново буде успостављен дијалог Београда и Приштине, а уколико Србија то затражи, Москва ће је подржати у оквиру међународног права, рекао је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је истакао да Резолуција 1244 Савјета безбједности УН мора да буде основ за сваку врсту преговора.

Он је навео да Русија сматра да редовне дискусије о Косову у Савјету безбједности морају да буду настављене, додајући да је немогуће да Русија не учествује и не остане фактор рјешавања и неких одлука.

“Русија жели да помогне Србији и региону да постане стабилан регион сарадње, интеграције и мира. Увјерен сам да је могућа дугорочна, праведна и међународно правна одлука на бази компромиса Београда и Приштине и да би на крају требало да је потврди и одобри Савјет безбједности УН”, рекао је Боцан-Харченко за Телевизију Н1.

Он сматра да је смијешна изјава одлазећег премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да је Русија та која се залаже за подјелу Косова и наглашава да Русија никада није покретала сличну идеју о територијалној корекцији.

Боцан-Харченко је подсјетио да се потписивање споразума о зони слободне трговине између Србије и Евроазијске економске уније /ЕАЕУ/ очекује 25. октобра, те оцијенио да процес евроинтеграција не би требало да Србију удаљи од ове уније, као и да Београд види као карику у односима Запада и Русије.

Он је рекао да је потписивање споразума о зони слободне трговине између Србије и ЕАЕУ тек почетак и да очекује да ће сарадња јачати у будућности, наводећи да је прије свега ријеч о слободној трговини, отвореном и слободном тржишту, слободном кретању робе, услуга и радне снаге.

Боцан-Харченко каже да процес европских интеграција ЕУ не види као препреку у сарадњи Београда са ЕАЕУ.

“Преговори о придруживању са ЕУ раније, када односи Русије и Уније нису били затегнути као сада, нису били сметња”, рекао је он, наводећи да је штета рећи земљама кандидатима да направе избор - ЕУ или Русија.

Он је истакао да је могуће да Србија постане карика у односима Русије и ЕУ, односно “интеграцији интеграција”, сарадњи између ЕУ и ЕАЕУ, те додао да цијели западни Балкан у одређеном смислу сарађује и са Западом и са Русијом, па и другим земљама, попут Кине која је све присутнија у региону.

Говорећи о војно-техничкој сарадњи Русије и Србије, Боцан-Харченко је навео да Москва полази од тога да је одбрамбена политика суверена ствар сваке земље, те да Русија у оквиру војно-техничке сарадње са Србијом на уму има, прије свега, задатак јачања безбједности у региону.

“Никоме неће бити штете од тога. Србија ће појачати своју одбрану, без икакве штете и пријетње за комшилук и регион”, додао је Боцан-Харченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана