Батут: У свијету ХИВ однио више од 36 милиона живота

Tанјуг
Foto: гс

БЕОГРАД - Пандемија изазвана ХИВ-ом је и даље главни здравствени глобални изазов, а до краја 2020. године је, преме проценама УНАИДС-а, однела више од 36 милиона живота, док је више од 79 милиона људи било инфицирано.

Како се наводи на сајту Батута, рано дијагностиковање је важно јер омогућава људима да раније започну лијечење ХИВ инфекције, што заузврат повећава њихове шансе за дуг и здрав живот и спречава даљи пренос на друге особе.

Број новопријављених дијагностикованих ХИВ инфекција и процијењени број нових ХИВ инфекција у цијелој Европи указује да се више особа заразило ХИВ-ом током последње деценије него што их је дијагностиковано, а то значи да се у Европи повећава број људи који живе са ХИВ инфекцијом, али она није дијагностикована.

Процијењено је да је на крају 2020. године 37,7 милиона људи у свету живјело са ХИВ-ом, од којих је 53 одсто било дјевојака и жена, а преко двије трећине свих људи који живе са ХИВ-ом у региону су Африке (25,5 милиона), наводи се на сајту Батута.

У 2020. години 68 одсто одраслих и 53 одсто дјеце која живе са ХИВ-ом примало је доживотну антиретровирусну терапију. Већина (85 одсто) трудница и дојиља које живе са ХИВ-ом је било на таквој тефрапији током 2020. године, која не само да штити њихово здравље, већ обезбјеђује и спречавање преноса ХИВ-а на њихове бебе.

Наводи се да у складу са препорукама Свјетске Здравствене Организације од 2016. године терапију треба започети чим се ХИВ инфекција дијагностикује, најбоље у раном стадијуму.

У 2020. године нови случајеви ХИВ инфекције опали су за 48 одсто, а смртних случајева повезаних са ХИВ-ом је мање за 55 одсто у односу на 2000. годину.

То је резултат великих напора националних програма за ХИВ који подржавају цивилно друштво и међународни партнери.

У циљу елиминације ХИВ инфекције као јавно-здравственог проблема било је потребно да, у свакој земљи до 2020. године 90 одсто свих особа инфицираних ХИВ-ом буде дијагностиковано, затим да 90 одсто дијагностикованих особа буде на лијечењу антиретровирусним лековима (АРТ) и да 90 одсто особа на лијечењу има немерљиву количину вируса у крви.

У 2020. години ови показатељи су били 84-87-90 на глобалном нивоу. У односу на укупан број особа које живе с ХИВ-ом у свијету (37,7 милиона) 84 одсто је било дијагностиковано (6,1 милиона особа није знало да је инфицирано ХИВ-ом), 73 одсто је било на АРТ, док је 66 осто имало успјешну контролу вируса без ризика да заразе друге особе крајем 2020. године.

СЗО дефинише кључне популације које имају повећан ризик од инфицирања ХИВ-ом у свим земљама и регионима и оне укључују мушкарце који имају секс са мушкарцима, особе који убризгавају дрогу, особе у затворима и другим затвореним условима, особе које се баве секс радом и њихове клијенте, као и трансродне особе. Ризик од инфицирања ХИВ-ом је 25 пута већи код мушкараца који имају секс с мушкарцима, 35 пута је већи међу особама које убризгавају дрогу, 26 пута је већи за особе које се баве секс радом и 30 пута је већи за трансродне особе у односу на општу популацију.

Кључне популационе групе и њихови сексуални партнери чинили су 65 одсто свих нових случајева ХИВ инфекција широм свијета у 2020. години. Повећана рањивост на ХИВ често је повезана са правним и социјалним факторима, што повећава изложеност ризичним ситуацијама и ствара препреке за приступ ефикасним, квалитетним и приступачним услугама превенције, тестирања и лијечења ХИВ инфекције.

Особе које живе с ХИВ-ом имају теже исходе од ковида-19 у односу на особе које нису инфициране ХИВ-ом, а према доступним подацима средином 2021. године већини особа у свијету које живе с ХИВ-ом нису биле доступне вакцине против корона вируса.

ХИВ инфекција се може прелиминарно дијагностиковати брзим дијагностичким тестовима који омогућавају добијање резултата истог дана. У 2015. години све земље су се обавезале да ће смањити неједнакости унутар и између земаља у оквиру Циљева одрживог развоја.

 Глобална стратегија за борбу против АИДС-а за период 2021-2026. и Политичка декларација о АИДС-у усвојена на састанку на високом нивоу Уједињених нација о АИДС-у ове године има за циљ окончање неједнакости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана