Заштита Бањ брда од урбанизације

Илијана Божић
Заштита Бањ брда од урбанизације

БАЊАЛУКА - Туристичка организација града почела је с реализацијом пројекта “ТАНГРАМ” како би уредила, мапирала и заштитила зелену оазу Бањ брда од урбанизације.

Из ТОБЛ-а су истакли да реализација већине пројеката зависи од тренутне  ситуације, јер не знају како ће се кретати туристички промет до краја године. 

- То нам је највећи проблем, јер због пандемије корона вируса не знамо какви ће бити наши приходи, те да ли ћемо и колико моћи инвестирати у планиране послове. Ову ситуацију користимо да у први план ставимо градска излетишта, те да вратимо госте. Почели смо кампање за промоцију путем интернета и друштвених мрежа - рекли су из ТОБЛ-а.

Нагласили су да је почетак реализације пројекта “ТАНГРАМ” био планиран још за фебруар, те да је носилац италијанска општина Монца са девет партнера из седам медитеранских земаља.                                                                      

- “ТАНГРАМ” се односи се на унапређење положаја паркова на медитеранском туристичком тржишту. Тиме ћемо покушати да истражимо могућности остварења нашег коначног циља, стварања “Зелене потковице града”, чиме би зелене површине Бањ брда, Крчмарица и Сутурлије биле заштићене од урбанизације - рекли су у ТОБЛ-у.

Нагласили су да се почетак пројекта односи на истраживање потенцијала, прикупљање података и анкетирање како би направили што квалитетније планове за управљање парк шумом Бањ брдо.

- Циљ је да се на основу тих информација постави темељ за даље дјеловање. У плану је пилот-пројекат малих интервенција који траје до 2022. године, а прва ће вјероватно бити картирање свих постојећих стаза на Бањ брду. Многи Бањалучани познају само руту која води преко Рајнеровог врела и асфалтним путем. Веома мало људи користи друге стазе које се налазе на том подручју, кренувши од Понира и Српских топлица - рекли су из ТОБЛ-a.                                              

Истакли су да постоји мрежа шумских путева, пјешачких стаза и врела које грађани и туристи не могу тако лако пронаћи ако немају мапу или ако нису уцртане у неку онлајн платформу.                                                                 

 - Друга интервенција се односи на увођење пјешачке и бициклистичке сигнализација. Поред тога, посветићемо се уређењу осматрачнице и постављању ограде ради сигурности. Желимо поново да оспособимо телескоп, који се налази код споменика - истакли су из ТОБЛ-а.

Нагласили су да би било неопходно реновирати споменик и музеј, те да ће та питања бити дефинисана кроз овај пројекат.

Крупа на Врбасу

Из ТОБЛ-а су истакли да су планирали да ријеше проблем отпада на излетишту у Крупи на Врбасу.                       

-  Жељели смо да успоставимо систем одвоза смећа са најпосјећенијих излетишта, као што су Слапови на ријеци Крупи и њено извориште.  Реализација ове идеје зависи од новца којима ћемо располагати. Циљ је да успоставимо систем прикупљања отпада, тако што бисмо договорили превоз смећа са комуналним предузећима. Кад то буде ријешено онда се може тражити одговорност посјетилаца који  претрпавају корпе - рекли су у ТОБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана