Спортско-рекреативни центар “Сунце”: Каратеом разбијају предрасуде

Јасмина Салопек, Катарина Шапоња
Спортско-рекреативни центар “Сунце”: Каратеом разбијају предрасуде

БАЊАЛУКА - Чланови Спортско-рекреативног центра “Сунце” многобројним активностима разбијају предрасуде и биљеже успјехе на разним пољима, а чак 28 њих поносни су власници жутог појаса у каратеу.

Идеја да се древна источњачка вјештина као спорт уведе у удружење потекла је од тренера и мајстора каратеа први дан Божидарке Томашевић, која је њихов дугогодишњи волонтер, заједно са старијим сином Сергејем.

- Млађи син Срђан је члан удружења те га редовно водим на многобројне активности и тренинге. Наши чланови имају могућност да се опробају у кошарци, атлетици и још неким спортовима, због чега сам дошла на идеју да дјецу са потешкоћама у развоју научим и каратеу - рекла је Томашевићева.

Према њеним ријечима, идеју су подржали представници удружења, а дјеца су са одушевљењем долазила на тренинге.

- Технике које смо вјежбали биле су прилагођене њиховим могућностима. То су горњи, средњи и доњи блок руком те основни ударци руком и ногом - појаснила је она и додала да због физичких предиспозиција неки чланови нису могли да ураде све технике.

Истакла је да су сви вриједно радили два и по мјесеца те да су тренинзи били организовани у двије групе, док су суботом сви заједно тренирали.

- Дјеца су била пуна ентузијазма, а на самом полагању придружио нам се градоначелник Драшко Станивуковић те донирао кимона - истакла је она. Томашевићева је навела да у удружењу увијек вриједно раде те се труде да разбију предрасуде у друштву.

- Мали проблем нам је недостатак волонтера који су спремни да помогну особама са потешкоћама у развоју да граде здраве навике - казала је она и појаснила да тренутно ради седам волонтера на 40 полазника, што је недовољан број људи који се могу посветити свима једнако, да би постигли максималне резултате.

Према њеним ријечима са дјецом која тренирају се остварује огромна обострана љубав, јер је у удружењу, прије свега, породична атмосфера.

- Наредна три мјесеца удружење планира да за дјецу организује тренинге кошарке, затим током љетних дана атлетике те осталих спортова, да би имали прилику да се покажу у сваком од њих - изјавила је Томашевићева.

Чланови удружења никада неће заборавити полагање, које је одржано средином априла, када су сви око свога струка ставили жути појас и тако показали друштву да и особе са потешкоћама у развоју могу да тренирају борилачке вјештине. Тренер Ана Сабљић казала је за “Глас Српске” да се овакав догађај први пут организује у нашој Републици, а на полагању су били подијељени од најмлађе до најстарије категорије.

- Од самог оснивања удружења циљ нам је да покажемо да се инклузија може спровести и у пракси, а не само у теорији - казала је она.

Додала је да се на сваком дјетету види велики напредак, поготово на онима из аутистичног спектра који на првим тренинзима не желе да сарађују, а сада раде напредне вјежбе.

- Ми смо школа спорта, радимо са дјецом и атлетику, кошарку, фудбал, гимнастику, али смо ова претходна два мјесеца посветили каратеу - појаснила је Сабљићева и додала да одскора имају помоћ града.

Шетње

Тренер Ана Сабљић истакла је да су од ове године увели шетње крајем сваког мјесеца.

- Трудимо се да организујемо заједничке шетње задње недјеље у мјесецу. Организовали смо обилазак обала насеља Врбања, а наредни мјесец планирамо да идемо на Шехитлуке. Тиме промовишемо, како здраве навике, тако и љепоте наше Бањалуке - рекла је Сабљићева и истакла да ће поводом Дана града учествовати на карневалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана