Kако препознати змију отровницу

ГС
Foto: X.com

Др Горан Шукало, професор Катедра за зоологију, еволуцију и генетику на ПМФ-у рекао је у АТВ јутру да током априла и маја да имамо субјективни осјећај да је змија све више на нашим просторима.

"То је период када змије изађу из хибернације, онда морају да се активније хране и припреме за парење које предстоји и да се поједине врсте окупљају у групе", рекао је Шукало.

Он је истакао да змије воде солитарни начин живота, а само се окупљају током хибернације и током периода парења.

Змије све чешће у градским срединама

Шукало истиче да се градови шире и самим тим се расположиво станиште змија се смањује из мјеста гдје су оне имале уточишта.

"Оне су сада дезоријентисане и траже негдје гдје ће да се склоне. У потрази за храном врло често залутају и онда се некако чини да их је пуно више него што јесте", рекао је Шукало.

Како реаговати приликом сусрета са змијом?

Шукало, прије свега, истиче да се морамо едуковати које врсте змија постоје у нашем простору, да знамо препознати која је отровна.

"Уколико је отровница у питању, потребно је позвати стручну службу која ће је уклонити, а уколико је неотровна змија, најбоље је пустити својим путем", каже Шукало.

Како препознати отровну змију?

У околини Бањалуке живи пет врста змија, гдје је Поскок једина отровница, а четири су неотровне врсте.

"Поскок је врло лако препознатљив по типичној цик цак шари на леђима која је не прекинута и рожчићу на врху њушке. Тако да њу не можете помијешати ни са једном другом змијом", рекао је Шукало.

Он истиче да остале четири врсте змија на простору Бањалуке нису отровне, преноси АТВ.

"Змије не нападају људе, до угриза долази ако нагазите на њу или је испровоцирате", каже Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана