Sportsko-rekreativni centar “Sunce”: Karateom razbijaju predrasude

Jasmina Salopek, Katarina Šaponja
Sportsko-rekreativni centar “Sunce”: Karateom razbijaju predrasude

BANjALUKA - Članovi Sportsko-rekreativnog centra “Sunce” mnogobrojnim aktivnostima razbijaju predrasude i bilježe uspjehe na raznim poljima, a čak 28 njih ponosni su vlasnici žutog pojasa u karateu.

Ideja da se drevna istočnjačka vještina kao sport uvede u udruženje potekla je od trenera i majstora karatea prvi dan Božidarke Tomašević, koja je njihov dugogodišnji volonter, zajedno sa starijim sinom Sergejem.

- Mlađi sin Srđan je član udruženja te ga redovno vodim na mnogobrojne aktivnosti i treninge. Naši članovi imaju mogućnost da se oprobaju u košarci, atletici i još nekim sportovima, zbog čega sam došla na ideju da djecu sa poteškoćama u razvoju naučim i karateu - rekla je Tomaševićeva.

Prema njenim riječima, ideju su podržali predstavnici udruženja, a djeca su sa oduševljenjem dolazila na treninge.

- Tehnike koje smo vježbali bile su prilagođene njihovim mogućnostima. To su gornji, srednji i donji blok rukom te osnovni udarci rukom i nogom - pojasnila je ona i dodala da zbog fizičkih predispozicija neki članovi nisu mogli da urade sve tehnike.

Istakla je da su svi vrijedno radili dva i po mjeseca te da su treninzi bili organizovani u dvije grupe, dok su subotom svi zajedno trenirali.

- Djeca su bila puna entuzijazma, a na samom polaganju pridružio nam se gradonačelnik Draško Stanivuković te donirao kimona - istakla je ona. Tomaševićeva je navela da u udruženju uvijek vrijedno rade te se trude da razbiju predrasude u društvu.

- Mali problem nam je nedostatak volontera koji su spremni da pomognu osobama sa poteškoćama u razvoju da grade zdrave navike - kazala je ona i pojasnila da trenutno radi sedam volontera na 40 polaznika, što je nedovoljan broj ljudi koji se mogu posvetiti svima jednako, da bi postigli maksimalne rezultate.

Prema njenim riječima sa djecom koja treniraju se ostvaruje ogromna obostrana ljubav, jer je u udruženju, prije svega, porodična atmosfera.

- Naredna tri mjeseca udruženje planira da za djecu organizuje treninge košarke, zatim tokom ljetnih dana atletike te ostalih sportova, da bi imali priliku da se pokažu u svakom od njih - izjavila je Tomaševićeva.

Članovi udruženja nikada neće zaboraviti polaganje, koje je održano sredinom aprila, kada su svi oko svoga struka stavili žuti pojas i tako pokazali društvu da i osobe sa poteškoćama u razvoju mogu da treniraju borilačke vještine. Trener Ana Sabljić kazala je za “Glas Srpske” da se ovakav događaj prvi put organizuje u našoj Republici, a na polaganju su bili podijeljeni od najmlađe do najstarije kategorije.

- Od samog osnivanja udruženja cilj nam je da pokažemo da se inkluzija može sprovesti i u praksi, a ne samo u teoriji - kazala je ona.

Dodala je da se na svakom djetetu vidi veliki napredak, pogotovo na onima iz autističnog spektra koji na prvim treninzima ne žele da sarađuju, a sada rade napredne vježbe.

- Mi smo škola sporta, radimo sa djecom i atletiku, košarku, fudbal, gimnastiku, ali smo ova prethodna dva mjeseca posvetili karateu - pojasnila je Sabljićeva i dodala da odskora imaju pomoć grada.

Šetnje

Trener Ana Sabljić istakla je da su od ove godine uveli šetnje krajem svakog mjeseca.

- Trudimo se da organizujemo zajedničke šetnje zadnje nedjelje u mjesecu. Organizovali smo obilazak obala naselja Vrbanja, a naredni mjesec planiramo da idemo na Šehitluke. Time promovišemo, kako zdrave navike, tako i ljepote naše Banjaluke - rekla je Sabljićeva i istakla da će povodom Dana grada učestvovati na karnevalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ulice i naselja bez struje
Ulice i naselja bez struje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana