Врбас носи 13.000 кубних метара смећа

Свјетлана Задић
Врбас носи 13.000 кубних метара смећа

Мрежа у Еко-центру "Бочац језеро" пукла је послије великог дотока отпада, а нова, привремена мрежа, која је постављена неколико километара низводно ријеком Врбас, тренутно зауставља око 13.000 кубних метара смећа.

Потврдио је ово "Гласу Српске" директор предузећа "Еуро-хем", под чијом се надлежношћу налази Еко-центар Ненад Опачић.

- Дотрајала мрежа то није могла да издржи и велика количина отпада од 13.000 метара кубних прошла је центар и кренула низводно. Направили смо привремену мрежу испред "Тропикових" рибњака, гдје смо зауставили отпад. Надамо се да ћемо га ту задржати што дуже, јер нам је много лакше да га чистимо са тог локалитета него да оде до хидроелектране. Колико ћемо успјети да спријечимо да не иде даље, не знамо - казао је Опачић.

Како је рекао, тај проблем се у више наврата помињао и знало се да је осцилација водостаја опасност за дотрајалу мрежу.

- Због превеликих осцилација неопходно је да буде изграђена и постављена нова мрежа и ограда за заустављање отпада. Интензивно радимо на прибављању материјала за нову мрежу и свјесни смо да се све ради са закашњењем, али једноставно не можемо другачије - нагласио је Опачић.

Према његовим ријечима, чишћење отпада ће трајати мјесецима.

- Најважније је да се отпад ту задржи, да не оде низводно, јер ако се то деси, велике падавине могу да проузрокују да оде и према граду - упозорио је Опачић.

Према његовим ријечима, када опада водостај кумулационог језера, ријека Врбас се код Еко-центра враћа у првобитно корито и ту је мрежа јако угрожена, што је довело до њеног потпуног пуцања.

- Ова локација код рибњака је безбједнија, јер је вода ту дубља и нема хидрауличног притиска, тако да имамо добре изгледе да отпад сачувамо да не оде даље - рекао је Опачић.

Једино рјешење проблема је, сматра он, да се он пребаци на републички ниво, јер град не може ништа да предузме сам.

- Очигледно је да те општине узводно од Врбаса не чисте смеће и тако оно долази до нас. Тражићемо од града око 30.000 марака за мрежу, а од Владе да организује општине узводно, да би тај проблем био ријешен - рекао је Опачић.

Он је додао да још 180.000 марака недостаје да би се завршило постављање нове мреже и био изграђен теретни брод, који би убрзао вађење и манипулацију отпадом.

Из Aдминистративне службе града су рекли да су свјесни проблема који се може створити ако отпад прође према граду.

- Град има потписан споразум о сарадњи са општинама узводно од Врбаса, у смислу чишћења отпада са обала, али те општине га не поштују и зато толико смеће долази до Бочца. Врбас и његове обале на подручју Бање Луке су очишћени и наше активности су усмјерене ка одржавању те чистоће. У оквиру Одјељења за привреду ове године издвајамо 44.000 марака као подршку раду Еко-центра - рекао је портпарол Aдминистративне службе града Миленко Шајић.

Посјета

Бању Луку је јуче посјетио директор америчког Регионалног центра за питања науке, технологије и животне средину Семјуел Котис и представник Aмбасаде СAД у Сарајеву Шелби Лег.
Разлог њиховог доласка је заинтересованост за активности које град предузима на заштити животне средине. Гости из СAД разговарали су са градоначелником Драгољубом Давидовићем.

Семјуел Котис посјетиће данас и Еко-центар "Бочац језеро", гдје ће га надлежни упознати са проблемима због пуцања мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана