Ватра и вјетар не иду скупа

Јелена Станић
Ватра и вјетар не иду скупа

БАЊАЛУКА - Сезона прољећног уређивања дворишта и њива увелико је почела, а са лијепим временом стигли су и први проблеми за ватрогасце, који су због несавјесних и неопрезних суграђана већ имали десетак интервенција.

Kомандант Ватрогасно-спасилачке бригаде Бањалука Мирослав Малинић рекао је да је крчење и уређење пољопривредног земљишта, дворишта и других површина увелико почело, а да су прву интервенцију имали у суботу.

- Од викенда до сада смо имали око десет интервенција, а очекујемо да ће их због лијепог времена у наредном периоду бити још много - казао је Малинић.

Истакао је да је најчешћа грешка приликом спаљивања корова и другог отпада то што чекају повољан вјетар.

- Ватра боље гори на отвореном простору, али је тада тешко контролисати буктињу која почне да се шири - појаснио је Малинић.

Друга честа грешка је и нередовно крчење њива, због чега се без потребе пале веће количине отпада.

- Нажалост, појединци не праве више мањих хрпа отпада, него пале читаве површине на њивама. Нису свјесни да је за гашење пожара површине од 100 метара квадратних потребно ангажовање 30 ватрогасаца - нагласио је Малинић.

Како би прољећно чишћење прошло без пожара и угрожавања људских живота, неопходно је да грађани предузму све мјере да би спријечили неконтролисано ширење ватре те да о планираним паљевинама обавијесте ватрогасце.

- То подразумијева да се пале мање хрпе биљног отпада и не по вјетровитом времену. Такође, отпад који се пали мора да буде удаљен најмање 100 метара од шуме и осталих објеката - рекао је Малинић.

Додао је да је у тим случајевима неопходно да они који пале са собом имају средства за гашење пожара да би могли први да дјелују, а тек онда да рачунају на помоћ ватрогасаца.

Несавјесни грађани који буду изазвали пожар и угрозили животе и здравље људи, те причинили материјалну штету могу, поред плаћања новчане казне, завршити и иза решетака.

Надлежни апелују на грађане да се уздрже од било каквог облика паљења на отвореном, а нарочито у близини површина и објеката.

Казне

Комунална полиција за паљење корова у централном дијелу града исписује новчану казну од 100 КМ, а они који изазову пожар биће и кривично гоњени. Према Кривичном законику Републике Српске за узроковање пожара запријећена је казна и до пет година затвора, а у неким случајевима и до 12 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана