Vatra i vjetar ne idu skupa

Jelena Stanić
Vatra i vjetar ne idu skupa

BANjALUKA - Sezona proljećnog uređivanja dvorišta i njiva uveliko je počela, a sa lijepim vremenom stigli su i prvi problemi za vatrogasce, koji su zbog nesavjesnih i neopreznih sugrađana već imali desetak intervencija.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je da je krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, dvorišta i drugih površina uveliko počelo, a da su prvu intervenciju imali u subotu.

- Od vikenda do sada smo imali oko deset intervencija, a očekujemo da će ih zbog lijepog vremena u narednom periodu biti još mnogo - kazao je Malinić.

Istakao je da je najčešća greška prilikom spaljivanja korova i drugog otpada to što čekaju povoljan vjetar.

- Vatra bolje gori na otvorenom prostoru, ali je tada teško kontrolisati buktinju koja počne da se širi - pojasnio je Malinić.

Druga česta greška je i neredovno krčenje njiva, zbog čega se bez potrebe pale veće količine otpada.

- Nažalost, pojedinci ne prave više manjih hrpa otpada, nego pale čitave površine na njivama. Nisu svjesni da je za gašenje požara površine od 100 metara kvadratnih potrebno angažovanje 30 vatrogasaca - naglasio je Malinić.

Kako bi proljećno čišćenje prošlo bez požara i ugrožavanja ljudskih života, neophodno je da građani preduzmu sve mjere da bi spriječili nekontrolisano širenje vatre te da o planiranim paljevinama obavijeste vatrogasce.

- To podrazumijeva da se pale manje hrpe biljnog otpada i ne po vjetrovitom vremenu. Takođe, otpad koji se pali mora da bude udaljen najmanje 100 metara od šume i ostalih objekata - rekao je Malinić.

Dodao je da je u tim slučajevima neophodno da oni koji pale sa sobom imaju sredstva za gašenje požara da bi mogli prvi da djeluju, a tek onda da računaju na pomoć vatrogasaca.

Nesavjesni građani koji budu izazvali požar i ugrozili živote i zdravlje ljudi, te pričinili materijalnu štetu mogu, pored plaćanja novčane kazne, završiti i iza rešetaka.

Nadležni apeluju na građane da se uzdrže od bilo kakvog oblika paljenja na otvorenom, a naročito u blizini površina i objekata.

Kazne

Komunalna policija za paljenje korova u centralnom dijelu grada ispisuje novčanu kaznu od 100 KM, a oni koji izazovu požar biće i krivično gonjeni. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za uzrokovanje požara zaprijećena je kazna i do pet godina zatvora, a u nekim slučajevima i do 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana