Почели радови: Освјетљењем зидина Кастела овај градски симбол добиће свој пуни сјај

ГС
Почели радови: Освјетљењем зидина Кастела овај градски симбол добиће свој пуни сјај

У Бањалуци су почеле активности у оквиру реализације једног од највећих пројеката – освјетљења тврђаве Кастел.

– Започели смо радове, који су већ давно прије требали бити урађени, а у који ће у коначници освијетлити наш Кастел који ће са уређеним обалама Врбаса, новим парком на кружној раскрсници постати једна потпуно нова амбијентална цјелина и нова разгледница нашег града – поручио је градоначелник, истакавши да ће на овај начин сви посјетиоци моћи уживати у разгледању тврђаве и у вечерњим часовима.

Додао је да је ријеч о вриједном пројекту, у оквиру којег ће Кастел добити најсавременију расвјету, а ови радови ће бити завршени за мање од два мјесеца.

Како је казао, заиста је нејасно како су претходници допустили да  један овакав културно-историјски симбол нашег града деценијама буде у мрклом мраку.

– Док истовремено радимо пројекте водоснабдијевања, изградње саобраћајне инфраструктуре и бројне друге важне пројекте, трудимо се да радимо и на очувању наше културно-историјске баштине. Увјерен сам да ће завршетком овог пројекта овај симбол нашег града вратити свој стари сјај – рекао је Станивуковић.

Такође је нагласио да се осим пројекта освјетљења ради на томе да буде настављена рехабилитација и очување зидина ове тврђаве, као и обнова касарне и артиљерије.

-Спремни смо и уложићемо све наше напоре с циљем очувања ове значајне културно-историјске баштине – истакао је градоначелник Станивуковић.

Градоначелник је такође нагласио да је план да тврђава Кастел постане засебна установа кулутре, те да је већ урађен неопходни елаборат.

-Тврђава Кастел тренутно је под управом Банског двора, а план је да ово постане установа која ће имати свој сопствени менаџмент који ће радити на развоју својих потенцијала – закључио је Станивуковић.

Подсјећамо, прошле године очишћене су зидина тврђаве Кастела односно уклоњена је дивља вегетација, која је уништавала камене структуре бедема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана