Oригинално и креативнo: Бањалучанe одушевиле луткe патријарха Павла

ГС
Oригинално и креативнo: Бањалучанe одушевиле луткe патријарха Павла

БАЊАЛУКА - Удружење жена "Бубамара" Бањалука отворило је свој сајам рукотворина и домаћих производа у парку "Петар Кочић", а на тезгама овог сајма Бањалучани могу пронаћи лутке патријарха Павла, Карађорђа, цара Лазара, накит и остале производе из домаћинства.

Сајам траје до 1. априла, а оригиналност и креативност учесница сајма привукла је пажњу многобројних пролазника.

"Имам лутке у ношњама, али и патријарха Павла, а ту су и Тито и Јованка, цар Лазар и царица Милица, Свети Сава, Свети Никола, Карађорђе и многе друге историјски важне личности", рекла је Мира Чекић, чланица овог удружења, која је изложила своје уникатне лутке на овом сајму.

Љиљана Каурин, чланица Удружења, која такође учествује на овом сајму, истакла је да се пчеларством бави скоро 20 година.

"У понуди имамо багремов мед, али и планинску ливаду, кестен-липа, прополис капи, полен и разне миксеве који се праве са медом. Имамо микс полен и прополис који је за јачање имунитета, сјеме коприве за анемију, а ново нам је чоко-мед. Поред овога имамо и украсне свијеће које ручно правимо, али и ликере од меда, ароније и вишње", казала је она за "Независне новине".

Драгана Мићић, чланица Удружења, која је изложила много различитих производа, истакла је да је одмалена била креативна.

"Увијек сам вољела нешто правити. Почела сам од пластелина, а прије 13 година сам почела са израдом накита од фимо масе. Убацивала сам константно нове материјале, жицу и кристале. Сада израђујем накит од бакра у комбинацији са полудрагим каменом", рекла је Мићићева, те додала да поред овога ради змијањски вез и минијатурне собе, дијараме.

"Треба много идеја и креативности. Мале собе израђујем од фимо масе и других маса за моделирање, направила сам кухињицу у којој има мало воће и поврће, колачићи, кифлице, а након тога сам почела израђивати собице са славским иконама, што је идеалан поклон за славу. Нисам видјела да ово ико ради у Бањалуци и БиХ", објаснила је она.

Према ријечима Ранке Војновић, чланице Удружења, Удружење жена "Бубамара" Бањалука, дјелује на подручју Бањалуке, али и општинама у западном дијелу Републике Српске као што су Приједор, Нови Град, Дубица, Лакташи, а имају чланице из Градишке и Котор Вароша.

"Бавимо се организацијом радионица и едукација за жене, као што су израда накита, плетење, хеклање, вез, израда луткица, а организовали смо и школу пчеларства", казала је она.

Овај сајам, како каже, организују у циљу промоције рада жена и њиховог стваралаштва, а оваквих активности ће бити још.

"Уводимо новитете као што су макраме и керање", казала је она, те додала да ће ове технике комбиновати са другим техникама попут веза, веза са перлицама и трачицама.

"Своје производе изложило је 10 наших чланица, а ту су пчеларке, жене које се баве прерадом воћа и поврћа, те производњом производа од дрењка", објаснила је она, те додала да су Бањалучани заинтересовани јер су ово рукотворине и производи из домаћинстава.

"Све су ово жене радиле ручно, није ријеч о препродаји. Овдје можете наћи шиване папуче, мед, вез, украсне флаше, сокове, сирупе, дакле све што једно домаћинство може да понуди", испричала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана